SIDATRIA 30 film tablet (245 mg + 200 MG) Etkileşimi

Eczacıbaşı-Zentiva Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Sidatria etkileşimi, Sidatria etken madde, Sidatria yardımcı maddeler, Sidatria alkol, Sidatria etkileşim, Sidatria kullananlar, Sidatria dozu, Sidatria kullanımı bilgisini içerir.

Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler

SİDATRİA emtrisitabin ve tenofovir disoproksil fumarat içerdiğinden, bu ajanlarla ayrı olarak tanımlanan her etkileşim SİDATRİA kullanımıyla da meydana gelebilir. Etkileşim çalışmalarıyalnızca yetişkinlerde gerçekleştirilmiştir.

Tenofovir disoproksil fumarat ve emtrisitabin, tek başına uygulanan her tıbbi ürün dozuna karşılık birlikte uygulandığında tenofovir ve emtrisitabinin kararlı durum farmakokinetiğietkilenmemiştir.

hı vitro ve klinik farmakokinetik etkileşim çalışmaları, tenofovir disoproksil fumarat ve emtrisitabinin diğer tıbbi ürünlerle, CYP450 aracılı etkileşim olasılığının düşük olduğunugöstermiştir.

Eşzamanlı kullanımın önerilmediği durumlarda:

Emtiri si tabine benzerliklerinden dolayı, SİDATRİA lamivudin gibi sitidin analoglarıyla eş zamanlı kullanılmamalıdır (bkz. bölüm 4.4).

Sabit bir kombinasyon olarak SİDATRİA, bileşenleri olan emtrisitabin veya tenofovir disoproksil fumarattan herhangi birini içeren diğer tıbbi ürünlerle eşzamanlı olarak uygulanmamalıdır.

SİDATRİA, adefovir dipivoksille eşzamanlı olarak uygulanmamalıdır.

Didanozin: SİDATRİA’nın didanozin ile birlikte kullanımı önerilmemektedir (bkz. bölüm 4.4 ve tablo 1).

Böbrek yoluyla itrah edilen tıbbi ilaçlar: Emtrisitabin ve tenofovir, esasen böbrek yoluyla itrah edildiğinden dolayı. SİDATRİA’nın böbrek işlevlerini azaltan ya da aktif tübüler sekresyon (örn:sidofovir) için rekabet eden ilaçlar ile birlikte kullanımı emtrisitabinin, tenofovirin ya da diğerbirlikte kullanılan tıbbi ilaçların serum konsantrasyonlarında artışa neden olabilir.

Yakın zamanda veya eşzamanlı olarak nefrotoksik ilaç kullanan hastalarda SİDATRİA kullanımından kaçınılmalıdır. Aminoglikozidler, amfoterisin B, foskarnet, gansiklovir, pentamidin,vankomisin, sidofovir veya interlökin-2 örnek olarak verilebilir, ancak örnekler bunlarla sınırlıdeğildir (bkz. bölüm 4.4).

Diğer etkileşimler

SİDATRİA bileşenleri ile proteaz inhibitörleri ve nükleozid revers transkriptaz inhibitörleri arasındaki etkileşimler, aşağıda Tablo Ede sıralanmıştır (artış “i” ile, düşüş “j” ile, değişimolmaması “<-»“ ile, günde iki kez “b.i.d.” ile ve günde bir kez “q.d.” ile gösterilmektedir). Varsa,%90 güven aralıkları parantez içinde gösterilmiştir.

Tablo 1: SİDATRİA’nın tek tek bileşenleri ile diğer tıbbi ürünler arasındaki etkileşimler

Terapötik alanlara göre tıbbi ürün

İlaç düzeyleri üzerindeki etkileri AUC, Crna|xS, C nınıdeğerlerindeki ortalamadeğişim yüzdesi, varsa %90güven aralıkları ile birlikte(mekanizma)

SİDATRİA ile birlikte uygulamaya ilişkin öneriler(emtrisitabin 200 mg,tenofovir disoproksil fumarat300 mg)

Lopinavir/Ritonavir/Emtri si tabin

Etkileşim

araştırılmamıştır.

NRTEler

Didanozin/Tenofovir disoproksil fumarat

Tenofovir disoproksil fumarat ile didanozinin birlikteuygulanması didanozinesistemik maruziyette %40-60artışa neden olur; bu dadidanozine bağlı adversreaksiyon riskini artırabilir.Bazen ölümcül olan pankreatitve laktik asidoz olayları seyrekolarak rapor edilmiştir.Tenofovir disoproksil fumaratile didanozinin günlük 400 mgdozunda birlikte uygulanması,muhtemelen fosforile edilmiş(etkin) didanozini artıranintrasellüler etkileşimdendolayı, CD4 hücre sayımındakianlamlı düşüşleilişkilendirilmiştir.

Tenofovir disoproksil fumarat tedavisiyle birlikte uygulanan250 mg’lık düşürülmüşdidanozin dozajı, HIV-1enfeksiyonunun tedavisiiçin test edilen birkaçkombinasyonda yüksek orandavirolojik başarısızlıkraporlarıyla ilişkilendirilmiştir.

SİDATRİA ile didanozinin birlikte uygulanması önerilmez(bkz. Bölüm 4.4).

Didanozin/Emtrisitabin

Etkileşim

araştırılmamıştır.

Diğer tıbbi ürünler ile yürütülen çalışmalar

Emtri si tabin: In vitro, emtrisitabin, insan CYP450 izoforml arının (1A2, 2A6, 2B6, 2C9, 209, 2D6 ve 3A4) herhangi birisinin aracılık ettiği metaholizmayı inhibe etmemiştir. Emtrisitabin,glukuronidasyondan sorumlu enzimi inhibe etmemiştir.

Emtrisitabin, indinavir, zidovudin, stavudin veya famsiklovir ile birlikte uygulandığında klinik olarak anlamlı herhangi bir farmakokinetik etkileşim yoktur.

Tenofovir disoproksil fumarat: Lamivudin, indinavir, efavirenz, nelfınavir veya sakinavirin (etkililiği artırılmış ritonavir), metadon, ribavirin, rifampisin, adefovir dipivoksil ya da hormonalkontraseptif norgestimat/etinil östradiolün tenofovir disoproksil fumaratla birlikte uygulanması,klinik olarak ilgili herhangi bir farmakokinetik etkileşimle sonuçlanmamıştır.

Takrolimusun Emtrisitabin/Tenofovir disoproksil fumarat ile birlikte uygulanması klinik olarak anlamlı herhangi bir farmakokinetik etkileşimle sonuçlanmamıştır.