SERTEVA 100 mg 30 film kaplı tablet Zararları

Med Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Serteva zararları, Serteva önlemler, Serteva riskler, Serteva uyarılar, Serteva yan etkisi, Serteva istenmeyen etkiler, Serteva cinsel, Serteva etkileri, Serteva tedavi dozu, Serteva aç mı tok mu, Serteva hamilelik, Serteva emzirme, Serteva alkol, Serteva kullanımı bilgilerini içerir.

İstenmeyen etkiler

Çeşitli dozlarla yapılan araştırmalara göre sertralin alan hastalarda plasebo alan deneklere kıyasla önemli oranda artış gösteren istenmeyen etkiler şunlardır; Çok yaygın (>1/10)

Santral sinir sistemi: Uykusuzluk, uyuklama, baş dönmesi, baş ağrısı, halsizlik
Gastrointestinal:
İshal/sulu dışkı, bulantı, ağız kuruluğu

Kardiyovasküler Bozukluklar: yaygın olmayan postural hipotansiyon ve taşikardi dahil kan basıncı değişimleri

Genitoüriner sistem: Cinsel işlev bozukluğu (genelde erkeklerde ejakülasyon gecikmesi)

OKB ve PTSD hastaları üzerinde yapılan çift kör ve plasebo kontrollü araştırmalarda gözlenen genel yan etki profili, depresyonlu hastalarda görülenlerle benzerdir.

OKB’li çocuk hastalarda plasebo verilen deneklere kıyasla önemli oranda artış gösteren yan etkiler şunlardır: baş ağrısı, uykusuzluk, ajitasyon, anoreksiya ve titreme. Bunların çoğu hafif ve orta şiddettedir.

İlacın piyasaya sunulmasından sonra bildirilen yan etkiler aşağıda yer almaktadır.

Çok yaygın (>1/10); yaygın (>1/100 ila <1/10); yaygın olmayan (>1/1.000 ila <1/100);

seyrek (>1/10.000 ila <1/1.000); çok seyrek (<1/10.000), bilinmiyor (eldeki verilerden

hareketle tahmin edilemiyor).

Göz bozuklukları: Yaygın bulanık görme.

Kulak bozuklukları: Yaygın kulak çınlaması

Gastrointestinal bozukluklar: Yaygın kusma, karın ağrısı, iştahsızlık, dispepsi, flatulans, kilo alma

Sinir sistemi: Yaygın amnezi, baş ağrısı, uyuşukluk, hareket bozuklukları, karıncalanma, hipoastezi, seyrek depresif semptomlar, halüsinasyon, saldırgan reaksiyon, ajitasyon, anskiyete, psikoz, kişilik bozuklukları, sinirlilik, panik reaksiyonu ve serotonin sendromu ile bağıntılı bulgu ve belirtiler (ateş, rijidite, akıl karışıklığı, ajitasyon, terleme, taşikardi, hipertansiyon ve ishal.) Ayrıca çok seyrek manik reaksiyon vakaları da bildirilmiştir, ancak bunlar hastalıkların altında yatan belirtilerin sonucu olabilir. Konvülsiyon geçiren hastalarda sertralin tedavisine son verilmelidir (bkz. "Özel Uyarılar ve Özel Kullanım Önlemleri").

Kas-iskelet sistemi bozuklukları: Çok seyrek artralji, miyalji.

Hepatobilier/karaciğer/pankreas: Çok seyrek olarak pankreatit ve ciddi karaciğer vakaları (hepatit, sarılık ve karaciğer bozukluğu dahil). Sertralin verilmesi ile bağıntılı olarak serum transaminazlarında (SGOT ve SGPT) semptomatik olmayan artışlar görüldüğü (%0.8 - 1.3) ve 200 mg/gün dozda bu riskin arttığı bildirilmiştir. Bu anormallikler genelde tedavinin ilk 1-9 haftaları arasında meydana gelmiş ve ilaç kesildiğinde kısa sürede azalmıştır.

Böbrek ve idrar yolu bozuklukları: Çok seyrek idrar retansiyonu, yaygın işitme bozuklukları

Üreme/Endokrin bozuklukları: Seyrek prolaktin artışı, galaktore, menstrüal düzensizlikler, anorgazmi. Erkeklerde yaygın boşalma bozukluğu
Deri ve alerjik reaksiyonlar:
Seyrek deri döküntüsü (bazı ender vakalarda eritema multiform, ışığa duyarlılık), çok seyrek anjiyoödem, ekimoz (morarma), kaşıntı ve anafilaktoid reaksiyonlar.

Metabolik: Çok seyrek olarak hiponatremi bildirilmiştir, ancak sertralin tedavisine son verildiğinde ortadan kalkmaktadır. Bazı vakalar muhtemelen yanlış antidiüretik hormon salgılama sendromundan ötürü meydana gelmiştir. Bu raporların çoğu yaşlı hastaları ve diüretikler ya da diğer ilaçları alan hastaları kapsamaktadır.
Kan sistemi bozuklukları:
Çok seyrek vakalarda, sertralin alan hastaların pıhtılaşma işlevinde değişme ve/veya anormal klinik laboratuvar sonuçları bildirilmiştir. Sertralin alan bazı hastalarda seyrek olarak trombositopeni, anormal kanama veya purpura vakaları bildirilmiştir, ancak bunlara sertralinin yol açıp açmadığı bilinmemektedir. Ayrıca bkz. "Özel Uyarılar ve Özel Kullanım Önlemleri".
Genel bozukluklar:
Çok seyrek keyifsizlik