SERTEVA 100 mg 30 film kaplı tablet Dozu

Med Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Serteva dozu, Serteva dozaj, Serteva doz aşımı, Serteva uygulama, Serteva kullanım şekli, Serteva kullanımı, Serteva kullanım süresi, Serteva açmı tokmu, Serteva nedir, Serteva ne için kullanılır, Serteva nasıl kullanılır, Serteva faydaları, Serteva etkileri, Serteva günde kaç kez, Serteva sabah mı akşam mı, Serteva fazla alınırsa bilgilerini içerir.

Uygulama şekli

Pozoloji/uygulama sıklığı ve süresi:

SERTEVA günde bir kez tek doz halinde verilmelidir. SERTEVA gıdalarla birlikte veya ayrı verilebilir.
Uygulama şekli:

SERTEVA sadece ağız yoluyla alınabilir.

Depresyon (eşlik eden anksiyete semptomları dahil): Başlangıç dozu günde 50 mg ve genel antidepresan dozu günde 50 mg’dır. Bazı hastalarda 50 mg’dan daha yüksek doz gerekebilir.

Obsesif Kompülsif Bozukluk (OKB): Başlangıç dozu günde 50 mg’dır, terapötik doz aralığı günde 50 - 200 mg’dır.

Travma Sonrası Stres Bozukluğu (PTSD): PTSD tedavisine 25 mg/gün doz ile başlanmalıdır. Bir hafta sonra, doz günde bir kez 50 mg’a yükseltilebilir. PTSD heterojen bir hastalıktır, PTSD kriterlerine tam uyan bazı hasta grupları, sertralin tedavisine yanıt vermeyebilir. Sertralini reçetelendiren doktorlar tarafından tedaviye alınan yanıtı saptamak için belirli zaman aralıklarında uygulanan doz gözden geçirilmeli ve ilacın etkinliğini gösterir kesin kanıt yoksa tedaviye son verilmelidir. Depresyon (eşlik eden anksiyete semptomları dahil), OKB ve PTSD: Bazı hastalarda günde 50 mg’dan daha yüksek doz gerekebilir. Düşük dozlara tam yanıt vermeyen fakat iyi tolerans gösteren hastalarda doz ayarlaması günlük en yüksek doz olan 200 mg’ı geçmemek üzere 50 mg’lık arttırmalarla ve 1 haftadan daha uzun aralıklarla yapılmalıdır.

Optimum terapötik yanıt ilk elde edildiğinde doz, terapötik yanıta bağlı olarak etkin en düşük düzeye indirilmelidir. Uzun süreli tedavi sırasında verilen doz, etkin en düşük düzeyde tutulmalı, sonra terapötik yanıta bağlı olarak dozaj ayarlaması yapılmalıdır. Terapötik etki 7 gün içinde görülebilir, ancak tam etki için genelde 2 - 4 hafta (OKB hastalarında daha uzun bir süre) gerekir. PTSD hastaları ile yapılan terapötik araştırmalara göre bazı vakalarda tedavi 12 haftayı geçtiği halde daha uzun bir tedavi süresi gerekebilir.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler: Böbrek/Karaciğer yetmezliği:

Ciddi karaciğer bozukluğu bulunan hastalar üzerinde yeterli klinik araştırma yapılmamıştır, buna bağlı olarak bu tür hastalarda sertralin kullanılmamalıdır.
Pediyatrik Popülasyon:

6 - 17 yaş arası çocuklarda kullanımı: Tedaviye sadece uzman doktor tarafından başlanmalıdır. (6-17 yaş arası) Sertralinin OKB’li çocuk hastalarda güvenli ve etkili olduğu kanıtlanmıştır. Pediyatrik OKB’li çocuk hastalarda (13-17 yaş arası) sertralin tedavisine 50 mg/gün doz ile başlanmalıdır. (6-12 yaş arası) OKB’li çocuk hastalarda ise tedaviye 25 mg/gün doz ile başlanmalı ve 1 hafta sonra 50 mg/gün’e yükseltilmelidir. Daha sonra hastanın tedaviye yanıt vermemesi halinde gerekirse doz 50 mg/gün’lük arttırımlarla ve en yüksek doz olan 200 mg/gün’ü geçmeyecek şekilde arttırılabilir. Ancak 50 mg’dan fazla doz verilmeden önce çocukların vücut ağırlıklarının yetişkinlere göre daha az olduğu dikkate alınarak doz aşımı riskinden sakınılmalıdır. Sertralinin eliminasyon yarı ömrü 24 saat olmasından dolayı doz değişiklikleri 1 haftadan kısa aralıklarla yapılmamalıdır.

Altı yaşın altındaki çocuklar: Sertralin’in, altı yaşın altındaki küçük çocuklarda kullanımı tavsiye edilmemektedir, çünkü güvenliği ve etkinliği saptanmamıştır. Ayrıca bkz. "Farmakolojik Özellikler".
Geriyatrik Popülasyon:

Doz aşımı ve tedavisi

Sertralinin aşırı doz güvenlilik sınırı geniştir. Tek başına 8 gr.’a kadar sertralinin kullanımı ile aşırı doz vakaları bildirilmiştir. Aşırı dozda sertralinin başka ilaçlarla ve/veya alkol ile birlikte kullanımı sonucu ölüm vakaları bildirilmiştir. Bu nedenle aşırı doz vakaları derhal tedavi edilmelidir.

Doz aşımı semptomları arasında uyuklama, mide-bağırsak rahatsızlıkları (mide bulantısı ve kusma), taşikardi, titreme, ajitasyon ve baş dönmesi gibi serotonin uyarımlı yan etkiler bulunmaktadır. Koma ender olarak bildirilmiştir. Spesifik bir tedavi tavsiye edilmemektedir; Sertralinin spesifik bir antidotu bulunmamaktadır. Solunum yolları açık tutulmalı, yeterli oksijen alma ve havalandırma sağlanmalıdır. Sorbitol ile kullanılabilen aktif kömürün emezis veya lavaj ile aynı oranda veya daha fazla etkili olduğu görülmüştür, bu nedenle aşırı doz vakalarını tedavi etmek için kullanılabilir. Genel semptomatik ve destekleyici önlemlerin yanı sıra kalp ve hayati belirtilerin izlenmesi tavsiye edilir. Sertralin geniş ölçüde vücuda dağıldığı için zorla diürez, diyaliz, hemoperfüzyon ve kan transfüzyonu faydalı olmamaktadır.