SEFUROKS 500 mg 10 tablet Uyarılar

Zentiva Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Sefuroks uyarılar, Sefuroks zararları, Sefuroks önlemler, Sefuroks riskler, Sefuroks yan etkisi, Sefuroks alerji, Sefuroks alkol, Sefuroks hamileler, Sefuroks emzirme, Sefuroks araç kullanımı, Sefuroks fazla alınırsa bilgilerini içerir.

Uyarılar

Penisilin veya diğer beta-laktam antibiyotiklere karşı alerjik reaksiyon geçirmiş hastalarda dikkatli kullanılmalıdır.

Diğer antibiyotiklerde olduğu gibi sefuroksim aksetil kullanımı aşırı Candida çoğalmasına neden olabilir. Uzun süreli kullanım duyarlı olmayan diğer organizmaların (örneğin;enterekoklar ve Clostridium difficile) aşırı çoğalmasına neden olarak tedavinin kesilmesinigerektirebilir. Geniş spektrumlu antibiyotiklerin kullanımında psödomembranöz kolitgörülebilir, bu nedenle antibiyotik kullanımı sırasında veya daha sonra ciddi diyare gelişenhastalarda, bu tanının göz önünde bulundurulması önemlidir. Bu durumda sefuroksimkullanımı durdurulmalı ve uygun bir tedavi belirlenmelidir. Hafif vakalarda antibiyotiktedavisinin kesilmesi yeterli olabilirken, ağır vakalarda sıvı-elektrolit tedavisi, proteinreplasmanı ve Clostridium diffıcile’ye etkili bir antibiyotiğin (oral yoldan vankomisin gibi)uygulanması gerekebilir. Barsak peristaltizimini inhibe edici ilaçların kullanımıkontrendikedir.

Lyme hastalığının SEFUROKS ile tedavisini takiben Jarisch-Herxheimer reaksiyonu görülmüştür. Bu Lyme hastalığına neden olan patojen spiroket Borrelia burgdoferi’yeSEFUROKS ’un bakterisid etkisinin sonucudur. Hastalara bu reaksiyonun sık görülenve genellikle Lyme hastalığının antibiyotiklerle tedavisinin kendi kendini kısıtlayıcı birsonucu olduğu anlatılmalıdır.

20 gün Lyme hastalığının tedavisi diyare gelişme sıklığını artırabilir.

Sefuroksimin oral kullanımı kusma ve ishalin eşlik ettiği şiddetli bağırsak sistemi hastalıklarında yeterli bir absorbsiyon olmayacağından önerilmez. Sefuroksimin parenteralformülasyonunun kullanılması düşünülmelidir.

Mide pH’sını artıran ilaçlarla birlikte kullanımı önerilmez.

Sefuroksimin 3 ay altı çocuklarda kullanımına ilişkin klinik deneyim mevcut değildir. Erken Lyme hastalığının tedavisi ile ilgili olarak sadece 12 yaş çocuklar ve yetişkinlerde klinikdeneyim mevcuttur.

Ardışık tedavide parenteral tedaviden oral tedaviye geçiş zamanı enfeksiyonun şiddeti, hastanın klinik durumu ve hastalık etkeni patojenlerin duyarlılığına bağlı olarak belirlenir.

Yetmiş iki saat içinde klinik iyileşme olmazsa parenteral tedaviye devam edilmelidir. Ardışık tedaviye başlamadan önce sefuroksim sodyum (SEFUROKS enjektabl) kullanım bilgilerinebakınız.

Sefuroksim sodyum ile tedavi sırasında bazı çocuklarda hafif veya orta işitme kaybı görülmüştür.

SEFUROKS metil parahidroksibenzoat ve propil parahidroksibenzoat içerir, alerjik reaksiyonlara (muhtemelen gecikmiş) ve olağanüstü bronkospazma sebebiyet verebilir.

SEFUROKS her tablette 1 mmol (23 mg)’dan daha az sodyum ihtiva eder; yani esasında “sodyum içermez”.

Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

SEFUROKS baş dönmesine yol açabileceğinden hastalar araç veya makine kullanırken dikkatli olmaları konusunda uyarılmalıdır.