SEFUROKS 500 mg 10 tablet Etkileşimi

Zentiva Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Sefuroks etkileşimi, Sefuroks etken madde, Sefuroks yardımcı maddeler, Sefuroks alkol, Sefuroks etkileşim, Sefuroks kullananlar, Sefuroks dozu, Sefuroks kullanımı bilgisini içerir.

Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler

Probenesid ile birlikte uygulandığında, sefuroksim doruk konsantrasyonu, serum konsantrasyonu-zaman eğrisi altında kalan alanı ve eliminasyon yarı ömrü artar.

Mide pH’sını artıran ilaçlarla birlikte kullanım sefuroksim aksetil’in biyoyararlanımını azaltabilir ve SEFUROKS ’un yemek sonrası absorpsiyonundaki artışı ortadan kaldırabilir. Bukombinasyondan uzak durulması önerilir.

Bakteriyostatik ilaçlar sefalosporinlerin bakterisid etkileri ile etkilebileceklerinden, sefuroksim aksetil ile birlikte tetrasiklinlerin, makrolidlerin veya kloramfenikol’unverilmesinden uzak durulması önerilir.

Mide asiditesini azaltan ilaçlar SEFUROKS ’un açlık durumundaki biyoyararlanımını azaltabilir ve SEFUROKS ’un yemek sonrası absorpsiyonundaki artışı ortadan kaldırabilir.

Diğer antibiyotiklerde de olduğu gibi sefuroksim aksetil bağırsak florasını etkileyerek östrojen reabsorb siy onunun azalmasına ve kombine oral kontraseptiflerin etkinliğininazalmasına yol açabilir.

Sefuroksim bakır içeren bileşiklerle (Benedict- veya Fehling-solüsyonu, Clinitest) idrarda glukoz tayinini etkileyebilir. Sefuroksim aksetil kullanan hastalarda kan ve plazma glukozdüzeylerinin tespit edilmesi için glukoz oksidaz veya hekzokinaz metotları önerilir.

Sefuroksim aksetil kreatinin için yapılan alkalin pikrat deneyini etkilemez.

Sefuroksim kullanımı yalancı pozitif Coombs testine neden olabilir. Bu kan ile çapraz eşleşen testlerin performansını etkileyebilir.

Yüksek doz sefalosporinler, güçlü diüretikler, aminoglikozidler veya amfoterisin ile birlikte kullanıldıkları zaman nefrotoksisite riskini artırdıkları için bu hastalara dikkatle verilmelidir.