SANDOSTATIN LAR 10 mg 1 flakon Zararları

Novartis Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Sandostatin zararları, Sandostatin önlemler, Sandostatin riskler, Sandostatin uyarılar, Sandostatin yan etkisi, Sandostatin istenmeyen etkiler, Sandostatin cinsel, Sandostatin etkileri, Sandostatin tedavi dozu, Sandostatin aç mı tok mu, Sandostatin hamilelik, Sandostatin emzirme, Sandostatin alkol, Sandostatin kullanımı bilgilerini içerir.

İstenmeyen etkiler

Oktreotid tedavisi boyunca rapor edilen en sık yan etkiler gastrointestinal hastalıklar, sinir sistemi hastalıkları, hepato-bilier hastalıklar ve metabolizma ve beslenme hastalıkları içermektedir.

Oktreotid uygulamaları ile klinik uygulamada rapor edilen çok yaygın yan etkiler diyare, karın ağrısı, bulantı, bağırsakta aşırı gaz, safra kesesi taşı, hiperglisemi ve kabızlık. Diğer yaygın rapor edilen yan etkiler baş dönmesi, lokal enjeksiyon bölgesi ağrısı,safra çamuru,tiroid disfonksiyonu(tiroid stimule eden hormonun (TSH), Total T4 ve serbest T4’ün azalması vs), gevşek dışkı,glukoz toleransının bozulması,kusma, iştahsızlık,ve hipoglisemi.

Seyrek vakalarda gastrointestinal yan etkiler akut ileusu taklit edebilir ve hastanın karnında gittikçe fazlalaşan şişlik, şiddetli epigastrik ağrı, hassasiyet ve defans görülebilir..

Dışkıdaki yağ miktarı artabilirse de uzun süreli oktreotid tedavisinin malabsorpsiyon sonucu beslenme eksikliklerine yol açabildiğini gösteren hiçbir kanıt yoktur.

Subkütan SANDOSTATİN tedavisine başlanmasını izleyen ilk saatlerde veya günlerde çok seyrek olarak akut pankreatit gelişebildiği ve ilacın bırakılması ile düzeldiği bildirilmiştir. Ayrıca, uzun süre subkütan SANDOSTATİN kullanan hastalarda kolestazisin indüklediği pankreatit gelişebildiği bildirilmiştir.

Aşağıdaki yan etkiler oktreotidle yapılan klinik çalışmalardan ve kendiliğinden bildirilen yan etkilerden toplanmıştır:

Çok yaygın (>1/10); yaygın (>1/100 ila <1/10); yaygın olmayan (>1/1.000 ila <1/100); seyrek >.1/10.000 ila <1/1000); çok seyrek (<1/10.000), bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor).

Her sıklık grubu içinde advers reaksiyonlar azalan ciddiyet sırasıyla dizilmiştir.
Endokrin hastalıkları

Yaygın: Hipotroidizm, troid disfonksiyonu(tiroid stimule eden hormonun(TSH), Total T4 ve serbest T4’ün azalması vs)

Metabolizma ve beslenme hastalıkları

Çok yaygın: Hiperglisemi

Yaygın: Hipoglisemi, glukoz tolerans bozukluğu, anoreksia, Yaygın olmayan:Dehidratasyon

Sinir sistemi hastalıkları:

Çok yaygın: Baş ağrısı Yaygın: Baş dönmesi

Kardiyak hastalıkları

Yaygın:Bradikardi Yaygın olmayan: Taşikardi

Solunum, göğüs bozuklukları ve mediastinal hastalıkları

Yaygın:Dispne

Gastrointestinal hastalıkları

Çok yaygın:Diyare, karın ağrısı, bulantı, kabızlık, barsakta aşırı gaz. Yaygın: Dispepsi, kusma, karında şişkinlik, steatore, gevşek dışkı, renksiz dışkı.

Hepato-bilier hastalıkları

Çok yaygın:Safra taşları.

Yaygın: Kolesistit, safra çamuru, hiperbilüribinemi.

Deri ve derialtı doku hastalıkları

Yaygın: Kaşıntı, lokal kızarıklık, geçici saç dökülmeleri.

Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar

Çok yaygın: Lokal enjeksiyon bölgesinde ağrı

Araştırmalar:

Yaygın: Transaminaz seviyelerinde artış Pazarlama sonrası deneyim:

Spontan oluşmuş yan etkiler gönüllü olarak rapor edilmiştir, sıklık veya ilaç etkileşimi ile ilişkisini güvenle yayınlamak her zaman mümkün değildir.

Bağışıklık sistemi hastalıkları:

Anafilaksi, alerji/aşırı hassasiyet reaksiyonları

Kardiyak hastalıkları:

Aritmi

Hepato-bilier hastalıkları:

Akut pankreatit, kolestazın eşilik etmediği akut hepatit, kolestatik hepatit, kolestaz, sarılık hastalığı, kolestatik sarılık.

Deri ve deri altı doku hastalıkları:

Ürtiker

Araştırmalar: