SAIZEN CLICKEASY 8 mg 1 flakon Kullanımı

Serono Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

3.SAIZEN CLICKEASY nasıl kullanılır ?

SAİZEN’i daima doktorunuzun talimatları doğrultusunda kullanmalısınız. Emin değilseniz doktorunuzla ya da eczacınızla kontrol etmelisiniz.

Uygun kullanım ve doz/uygulama sıklığı için talimatlar

SAİZEN tercihen akşamları uygulanmalıdır.

SAİZEN’in dozu ve uygulama sıklığı, aşağıdaki şemaya göre doktorunuz tarafından sizin (ya da çocuğunuzun) vücut yüzey alanı ya da vücut ağırlığınıza göre ayarlanacaktır.

Çocuklarda ve ergenlerde:

Doğal büyüme hormonu salgısının eksik veya yetersiz olduğu büyüme geriliği gösteren hastalarda:

Deri altına uygulama ile günde 0.7-1.0 mg/m2 vücut yüzey alanı ya da günde 0.025-0.035 mg/kg vücut ağırlığı.

Gonadal disgenezi'den ötürü büyüme geriliği gösteren kızlarda (Turner sendromu):

Deri altına uygulama ile günde 1.4 mg/m2 vücut yüzey alanı ya da günde 0.045-0.050 mg/kg vücut ağırlığı.

Kızınız Turner sendromu için tedavi ediliyorsa, ve non-androjenik anabolik steroidler alıyorsa, büyümeye cevap artabilir. Bu ilaçlar hakkında emin değilseniz doktorunuzadanışınız.

Müzmin böbrek yetmezliğinden ötürü büyüme geriliği gösteren ergenlik öncesi böbreklerin hasar görmesi durumunda:

Deri altına uygulama ile günde 1.4 mg/m2 vücut yüzey alanı ya da günde 0.045-0.050 mg/kg vücut ağırlığı.

Gestasyonel yaşa göre küçük doğmuş (SGA) kısa çocuklarda büyüme geriliği:

Deri altına uygulama ile 1 mg/m2/gün vücut yüzey alanı, 0.035 mg/kg/gün vücut ağırlığına yaklaşık olarak eşittir.

Yetişkinlerde

Yetişkinlerde büyüme hormonu eksikliği:

Somatropin tedavisi başlangıcında, günlük deri altına enjeksiyon olarak, 0.15-0.3 mg’lık düşük dozlar önerilir. Doz, doktorunuz tarafından ayarlanmalıdır. Önerilen en fazlabüyüme hormonu dozu nadiren 1.0 mg/gün aşar. Genellikle en düşük etkili dozuygulanmalıdır. Yaşlılarda veya kilolu hastalarda, daha düşük dozlar gerekli olabilir.

Uygulama yolu ve metodu

SAİZEN’in dozu ve uygulama sıklığı, doktorunuz tarafından sizin (ya da çocuğunuzun) vücut yüzey alanı ya da vücut ağırlığınıza göre ayarlanacaktır. SAİZEN deri altı enjeksiyon ile hergün uygulanmalıdır.

Flakonda toz ürün, click.easy sulandırma aleti kullanılarak beraberindeki bakteriostatik (bakterilerin üremesine engel olan) çözücü ile hazırlanmalıdır.

Sulandırılmış çözelti deri altına uygulama için tasarlanmıştır ve partikülsüz berrak olmalıdır. Çözelti partikül içeriyorsa, enjekte edilmemelidir. Sulandırılmış çözelti 8 mg SAİZEN içerir[5.83 mg/mL],

Önemli bilgi:

Hastalara sulandırma işlemi öğretilmiş olmalıdır.

Çocuklarda, sulandırma işlemi yetişkin gözetiminde yapılmalıdır.

SAİZEN uygulaması için, takibeden talimatları lütfen dikkatlice okuyunuz.

İlaç aynı bölgeye uzun süre enjekte edildiği zaman, bu kısma zarar verebilir. Bu nedenle, enjeksiyon yerinin değiştirilmesi önemlidir. Doktorunuz ya da hemşireniz vücudunuzun hangikısımlarını kullanacağınız hakkında size bilgi verecektir. Şişlik, sertlik, çöküntü, ya da ağrıhissettiğiniz bölgelere uygulama yapmayınız. Farkettiğiniz tüm bulgulan doktorunuzabildiriniz. Enjeksiyon bölgesini su ve sabun ile temizleyiniz.

Kutuda ayrı bir kitapçık, sulandırma kitinin nasıl kullanacağının resimli aynntılı bilgisini vermektedir.

Sulandırma işlemine ait herhangi bir sorunuz varsa, doktorunuz hemşireniz ya da eczacınıza danışınız.

SAİZEN flakon (a), steril transfer kanül (b), ve çözücü kartuşun (c) bulunduğunu kontrol ederek, click.easy’nin eksiksiz olduğundan emin olunuz.

click.easy yuvasının ve kapağın üzerindeki emniyet bariyerlerinin kırılmamış olduğunu kontrol ediniz. Şayet herhangi biri kırıksa eczacı ya da doktorunuza geri veriniz.

Çözeltiyi hazırlamak için gerekli tüm parçaları temiz bir yüzey üzerine koyunuz.

Ellerinizi su ve sabun ile yıkayınız.

1. click.easy sulandırma cihazını düz bir zemine flakon aşağı ve kapak (g) yukarı bakacakşekilde dik yerleştiriniz.

2. Kapağı daha fazla ileri gidemeyinceye kadar aşağı itiniz (Not: click.easy yuvasındakiemniyet bariyeri artık kırılmıştır).

3. Yeşil düğme (f) dikey açma konumuna gelene kadar, kapağı yavaşça saat yönündeçeviriniz.

4. Kartuşdaki çözücünün flakonun içine aktarılması için, daha fazla gitmeyinceye kadarkapağı çok yavaşça aşağıya itmeye devam ediniz (Not: kapağın üzerindeki emniyetbariyeri artık kırılmıştır). Flakonda köpük oluşmasını önlemek için yavaşça itmekönemlidir. Tüm çözücünün flakonun içine aktarıldığından emin olunuz.

5. click.easy’yi kendi çevresinde yavaş yavaş çevirerek çözücü ile tozu eritiniz (Not: köpükoluşmasını önlemek için kuvvetli çalkalamaktan kaçınınız). Toz tamamen çözününceyekadar çözelti beklemeye bırakılır. Çözelti partikül içeriyorsa, enjekte edilmemelidir.Kapağı daha fazla ileri gidemeyinceye kadar aşağı geri itiniz ve bu pozisyonda muhafazaediniz.

6. Click.easy’yi flakon yukarıda olacak şekilde çeviriniz () ve çözeltiyi kartuşun içinetamamen geri çekinceye kadar kapağı yavaşça aşağı doğru çekiniz.

Flakonda bir ya da iki damladan fazla çözelti kalmadığından emin olunuz.

Flakonda kalan çözelti bir ya da iki damladan fazla ise, kapağı yavaşça yukarı iterek çözeltinin birazını flakonun içine geri alınız. Daha sonra çözeltiyi kartuşun içine yavaşçatekrar geri çekiniz.

7. Kartuşda hava görünmeyene kadar, kapağı yukarı yavaşça iterek kartuşun içine çekilmişfazla havayı çıkarınız.

(Not: kapağı aşağı çok hızlı çekmekten sakınınız, bu kartuşun içine hava çekecektir.)

8. Click.easy’yi bu pozisyonda muhafaza ederek (flakon yukarıda) kapağı çıkarınız.

Aynı pozisyonda muhafaza etmeye devam ederken (flakon yukarıda), click.easy’den hazırlanmış enjeksiyonluk çözeltiyi içeren kartuşu çıkarınız.

9. Sağlanan kulakçığı kullanarak dikkatlice dış etiketi çıkarınız. Kartuşun üzerindekitransparan iç etikete sulandırma tarihini yazınız.

Sulandırılmış SAİZEN çözeltisi içeren kartuşunuz artık one.click oto-enjektör, coo1.click iğnesiz oto-enjektör ya da easypod oto-enjektör uygulaması için hazırdır.

Sulandırılmış çözelti partikülsüz, berrak olmalıdır. Çözelti partikül içeriyorsa, enjekte edilmemelidir.

SAİZEN’in uygulanması

Kartuşun one.click oto-enjektörüne nasıl yerleştirileceği ya da coo1.click iğnesiz oto-enjektör ya da easypod oto-enjektörün nasıl kullanılacağı ve sulandırılmış SAİZEN çözeltisinin nasılenjekte edileceğine dair talimatlar için lütfen herbir oto-enjektör ile sunulan kullanmatalimatını okuyunuz. Easypod’un tasarlanan kullanımı öncelikle 7 yaş üstü çocuklar veyetişkinlerdir. Çocuklar tarafından cihazların kullanımı yetişkinlerin gözetimi altındayapılmalıdır.

Uygulama sıklığı

SAİZEN’in yatmadan önce kullanılması tavsiye edilmektedir.

Tedavi süresi

Çocuğunuz uygun yetişkin boya ulaşınca ya da epifızleri kapanınca doktorunun bilgisi dahilinde tedavi kesilmelidir.

Değişik yaş grupları

Çocuklarda kullanımı

Yaşlılarda kullanımı

Yaşlılarda kullanımı:

60 yaş üstü hastalarda ve uzun süreli kullanımlarla ilgili sınırlı deneyim bulunmaktadır.

Özel kullanım durumları

Böbrek/Karaciğer yetmezliği:

Müzmin böbrek yetmezliği olan çocuklarda, tedaviye başlamadan önce böbrek fonksiyonu normalin %50 altına kadar düşmüş olmalıdır. Büyüme bozukluğunu doğrulamak için,tedaviye başlamadan önce 1 yıl büyüme takip edilmelidir. Böbrek yetmezliği içinkonservatif tedavi (tedavi başlamadan önce 1 yıl süreyle asidoz, hiperparatiroidizm vebeslenme kontrolünü içerir) saptanmalı ve büyüme hormonu tedavisi esnasındasürdürülmelidir. Tedavi böbrek nakli esnasında kesilmelidir.

Kullanmanız gerekenden daha fazla SAIZEN CLICKEASY kullanırsanız

SAlZEN’den kullanmanız gerekenden fazlasını kullanmışsanız bir doktor veya eczacı ile konuşunuz.

Eğer SAİZEN çok fazla enjekte edilmişse, tedavi dozunda küçük değişiklikler yapılması gerekebileceğinden, bu durumu doktorunuza bildirmeniz önemlidir. Çok fazla miktardaenjeksiyon, kan şekeri seviyelerinde değişikliklere yol açabileceğinden siz (ya da çocuğunuz)titreme ve baş dönmesi hissedebilirsiniz.

SAIZEN CLICKEASY'i kullanmayı unuttuysanız

Unutulan dozları dengelemek için çift doz almayınız.

Eğer bir doz atlanmışsa, SAİZEN tedavi dozunda değişiklik yapılması gerekebileceğinden, bu durumu doktorunuza bildirmeniz önemlidir.

SAIZEN CLICKEASY ile tedavi sonlandırıldığında oluşabilecek etkiler

Doktorunuzla temas kurmadan önce tedaviyi kesmemelisiniz. Ürün kullanımıyla ilgili daha fazla bilgi için, lütfen doktorunuza ya da eczacınıza danışınız.