ROMACOX FORT 15 mg 10 tablet Gebelik

Aris Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Romacox gebelik kategorisi C'dir. Romacox hamilelik kategorisi, Romacox gebelik kategorisi, Romacox emzirme, Romacox anne sütüne geçer mi, Romacox laktasyon, Romacox hamilelerde kullanımı, Romacox ve bebek, Romacox kullanımı bilgilerini içerir.

Gebelik ve laktasyon

Genel tavsiye

Gebelik kategorisi: C/D (3.trimester)

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

Meloksikam, siklooksijenaz/prostaglandin sentezim inhibe ettiği bilmen herhangi bir ilaç gibi fertiliteyi bozabilir dolayısıyla gebe kalmayı planlayan kadınlarda kullanılmasıönerilmemektedir. Eğer meloksikam gebe kalmayı planlayan bir kadın tarafındankullanılıyorsa, doz mümkün olduğunca düşük ve tedavi süresi de mümkün olduğunca kısatutulmalıdır. Gebe kalma güçlüğü olan ya da infertilite tetkikleri yapılan kadınlardameloksikam tedavisinin kesilmesi düşünülmelidir.

Gebelik dönemi

C/

Prostaglandin sentezinin inhibisyonu gebeliği ve/veya embriyo/fetüs gelişimini olumsuz yönde etkileyebilir. Epidemiyolojik çalışmalardan elde edilen veriler gebeliğin erken evresindeprostaglandin sentez inhibitörü kullanıldıktan sonra düşükle sonuçlanma, kardiyakmalformasyon ve gastroşizis riskinde artış olduğunu düşündürmektedir. Kardiyovaskülermalformasyon için toplam risk %1’den az iken yaklaşık %1,5’a kadar yükselir. Doz ve tedavininsüresiyle bu riskin arttığına inanılmaktadır. Hayvanlarda, bir prostaglandin sentezinhibitörünün uygulanmasının implantasyon öncesi ve sonrası kayıpta ve embriyo-fetalletalitede artışa yol açtığı gösterilmiştir. Ayrıca organogenetik periyot süresince birprostaglandin sentez inhibitörü verilen hayvanlarda çeşitli malformasyonlann (kardiyovaskülerdahil) sıklığında artış bildirilmiştir.

Gebeliğin birinci ve ikinci trimesteri süresince kesinlikle gerekli olmadıkça meloksikam verilmemelidir. Eğer meloksikam gebe kalmayı planlayan bir kadın tarafından ya da gebeliğinbirinci ve ikinci trimesterinde kullanılıyorsa doz mümkün olduğunca düşük ve tedavi süresi demümkün olduğunca kısa tutulmalıdır.

Üçüncü trimester süresince kullanıldığında, tüm prostaglandin sentez inhibitörleri, fetüste;

- Kardiyopulmoner toksisite (duktus arteriosusun erken kapanması ve pulmonerhipertansiyon)

- Oligohidramniyozun eşlik ettiği böbrek yetmezliğine kadar varabilen böbrek fonksiyonbozukluğu

Gebeliğin sonunda anne ve yenidoğanda;

- Kanama zamanının uzaması (düşük dozlarda dahi oluşabilen antiagregan etki)

- Rahim kasılmalarının inhibisyonuna (böylece doğumun gecikmesi veya uzaması)neden olabilir.

Sonuç olarak, meloksikam gebeliğin üçüncü trimesteri süresince kontrendikedir.

Laktasyon donemi

Meloksikam için özgün bir deneyim olmamakla birlikte, NSAİ ilaçların anne sütüne geçtiği bilinmektedir. Bu nedenle laktasyon döneminde meloksikam kullanımı önerilmemektedir.

Üreme yeteneği/Fertilite

Meloksikam, siklooksijenaz/prostaglandin sentezini inhibe ettiği bilinen herhangi bir ilaç gibi fertiliteyi bozabilir dolayısıyla gebe kalmayı planlayan kadınlarda kullanılmasıönerilmemektedir.