RIFETEM 250 mg 3 ml 50 ampül Gebelik

Abdi İbrahim Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Rifetem gebelik kategorisi C'dir. Rifetem hamilelik kategorisi, Rifetem gebelik kategorisi, Rifetem emzirme, Rifetem anne sütüne geçer mi, Rifetem laktasyon, Rifetem hamilelerde kullanımı, Rifetem ve bebek, Rifetem kullanımı bilgilerini içerir.

Gebelik ve laktasyon

Genel tavsiye

Gebelik kategorisi: C

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/ Doğum konrolü (Kontrasepsiyon)

Oral ya da diğer sistemik hormonal kontraseptifler kullanan hastalara RİFETEM tedavisi sırasında hormonal olmayan başka bir doğum kontrol yöntemi kullanmaları tavsiyeedilmelidir.

Gebelik dönemi

RİFETEM’in yüksek dozlarla verildiğinde, kemirgenlerde teratojenik olduğu gösterilmiştir. RİFETEM ile gebe kadınlarda yapılmış iyi kontrollü araştırmalar bulunmamaktadır.RİFETEM’in plesanra bariyerini geçtiği ve kordon kanında bulunduğunun bildirilmişolmasına karşın, tek başına ya da diğer antitüberküloz ilaçlarla kombinasyon halinde insanfetusu üzerindeki etkileri bilinmemektedir.

Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, gebelik/ve-veya/embriyonal/fetal gelişim/ve-veya/doğum/ve-veya/doğum sonrası gelişim üzerindeki etkiler bakımından yetersizdir. İnsanlara yönelik potansiyel risk bilinmemektedir. Bu nedenle, RİFETEM gebe kadınlarda yada çocuk doğurma potansiyeli olan kadınlarda ancak potansiyel yararı fetüs için riske ağırbasması durumunda kullanılmalıdır. RİFETEM gerekli olmadıkça gebelik dönemindekullanılmamalıdır.

RİFETEM gebeliğin son birkaç haftası içinde kullanıldığı taktirde, anne ve çocukta postnatal hemorajilere neden olabilir; bunlar için K vitamini tedavisi endike olabilir.

Laktasyon dönemi

Rifamisin anne sütüne geçer ve eğer doktor tarafından hastaya olan yarar, yeni doğan bebeğe olan zarardan daha fazla değil ise, yeni doğan bebekler rifamisin alan anne tarafındanemzirilmemelidir.

Üreme yeteneği/Fertilite

Hayvanlar üzerinde yapılan üreme çalışmalarından elde edilne sınırlı sayıdaki verilere göre rifamisin üreme toksikolojisi göstermemektedir.