RIFADIN 100 mg 80 ml oral süspansiyon Uyarılar

Sanofi Aventis Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Rifadin uyarılar, Rifadin zararları, Rifadin önlemler, Rifadin riskler, Rifadin yan etkisi, Rifadin alerji, Rifadin alkol, Rifadin hamileler, Rifadin emzirme, Rifadin araç kullanımı, Rifadin fazla alınırsa bilgilerini içerir.

Uyarılar

Karaciğer:

RİFADİN karaciğer yetmezliği olan hastalarda, sadece doktor kontrolü altında ve çok gerekliyse kullanılmalıdır. Bu hastalarda, karaciğer fonksiyonlun dikkatle izlenmeli veözellikle serum ALT (SGPT) ve AST (SGOT) düzeyleri tedaviden önce ve daha sonra tedavisırasında ilk iki hafta haftalık ve sonraki altı hafta için her iki haftada bir kontrol edilmelidir.Eğer hepatoselüler hasann belirtileri ortaya çıkarsa, RİFADİN tedavisi kesilmelidir.

Hepatik fonksiyonlarda klinik olarak anlamlı değişiklik ortaya çıkarsa rifampisin tedavisi kesilmelidir. Diğer antitüberküloz tedavi biçimleri ve farklı bir rejim düşünülmelidir.Tüberküloz tedavisinde uzmanlaşmış bir hekimden acil görüş alınmalıdır. Karaciğerfonksiyonlan normale döndükten sonra tekrar rifampisin başlanırsa karaciğer fonksiyonugünlük olarak izlenmelidir.

Karaciğer fonksiyon yetersizliği olan hastalar, yaşlılar (>65 yaş), malnütrisyon hastalan ve 2 yaş altı çocuklarda; RİFADİN özellikle izoniazid ile birlikte kullanıldığında dikkatliolunmalıdır. Eğer hastanın daha önceden geçirilmiş bir karaciğer hastalığı yoksa ve karaciğerfonksiyonlan normal olan hastalarda, ateşlenme, kusma, sarılık veya başka problemlermeydana geldiği takdirde karaciğer fonksiyon testleri tekrarlanmalıdır.

Tedavinin ilk zamanlannda bazı olgularda RİFADİN ve bilirubinin karaciğerdeki atılım yolları için hücre seviyesinde yanşmalarından dolayı hiperbilirubinemi görülebilir. Bilirubinve/veya transaminaz miktarlannın bir miktar artmış olduğunu gösteren tek bir laboratuvarsonucu tedavinin kesilmesini gerektirmeyebilir. Testlerin tekrarlanması ve sonuçların hastanındurumunu dikkate alarak değerlendirilmesi daha uygun olur.

İmmünolojik Reaksiyonlar ve Anaflaksi:

Anaflaksiyi de içeren immünolojik reaksiyon daha çok aralıklı tedavi ile ortaya çıkar (haftada 2 veya 3 kezden az); bu nedenle hastalar yakından izlenmelidir. Hastalar tedavi rejiminibozdukları takdirde immünolojik reaksiyonların ortaya çıkabileceği konusunda uyarılmalıdır.

RİFADİN ile tüberküloz tedavisi uygulanan erişkinlerde, başlangıçta hepatik enzimlerin, bilirubinin, serum kreatininin ölçülmesi, tam kan sayımı ve trombosit sayımının (ya datahmininin) gerçekleştirilmesi gerekir. Komplikasyon oluşturan bir durum bilinmediği ya daklinik olarak böyle bir durumdan kuşkulanılmadığı sürece, çocuklarda başlangıç testlerigerekli değildir.

Tedavi sırasında hastalar en az ayda bir kere görülmeli ve advers reaksiyonlarla ilişkili semptomlar konusunda spesifik olarak sorgulanmalıdır. Anormallik saptanan hastaların tümü,gerektiği taktirde laboratuvar testlerinin yapılması da dahil olmak üzere, takip edilmelidir.

RİFADİN adrenal hormonlar, tiroid hormonları ve D vitamini de dahil olmak üzere endojen substratlann metabolizmasını arttınlabilecek enzim indüksiyonu özelliklerine sahiptir. İzolebildirilerde, delta amino levulinik asit sentetaz indüksiyonunun bir sonucu olarak porfirininalevlenmesi RİFADİN kullanımıyla ilişkilendirilmiştir.

RİFADİN idrarda, terde, balgamda ve gözyaşında kırmızımsı bir renk değişimi meydana getirilebilir ve hastalar bu konuda önceden uyarılmalıdır.

Yumuşak kontakt lenslerde kalıcı özellikte boyanma meydana gelmiştir.

Günde 600 mg üzerindeki dozlarda renal yetmezlik olgularında dikkatli olunmalıdır.

Periferik nöropatisi olan hastalarda dikkatli kullanılması gerekir.

Bu tıbbi ürün metil paraben, propil paraben içerir. Aleıjik reaksiyonlara (muhtemelen gecikmiş) sebebiyet verebilir.

RİFADİN süspansiyon 5 ml dozunda 2 g sukroz içerir. Bu diabetes mellitus hastalarında dikkate alınmalıdır. RİFADİN ile tedavi sırasında diabetes mellitus kontrolü zorlaşabilir.

Nadir kalıtımsal ffüktoz intoleransı, glikoz-galaktoz malabsorpsiyon veya sukraz-izomaltaz yetmezliği problemi olan hastaların bu ilacı kullanmamaları gerekir.

Bu tıbbi ürün potasyum metabisülfıt içerir. Nadir olarak şiddetli aşın duyarlılık reaksiyonlan ve bronkospazma neden olabilir.

Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

Araç ve makine kullanımı üzerine etkileri araştıran çalışma yapılmamıştır.

RİFADİN kullanımı sırasında ortaya çıkabilecek halsizlik, bitkinlik ya da görme problemleri gibi yan etkiler araç veya makine kullanımını etkileyebilir.