RIFADIN 100 mg 80 ml oral süspansiyon Dozu

Sanofi Aventis Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Rifadin dozu, Rifadin dozaj, Rifadin doz aşımı, Rifadin uygulama, Rifadin kullanım şekli, Rifadin kullanımı, Rifadin kullanım süresi, Rifadin açmı tokmu, Rifadin nedir, Rifadin ne için kullanılır, Rifadin nasıl kullanılır, Rifadin faydaları, Rifadin etkileri, Rifadin günde kaç kez, Rifadin sabah mı akşam mı, Rifadin fazla alınırsa bilgilerini içerir.

Uygulama şekli

Pozoloji/uygulama sıklığı ve süresi:

Önerilen doz:

Tüberküloz:

RİFADİN dirençli Mikobakteri çeşitlerinin ortaya çıkmasını önlemek amacı ile, diğer antitüberküloz ajanlardan en az biri ile birlikte verilmelidir.

Yetişkinler: Tavsiye edilen günlük tek doz 8-12 mg/kg’dır.

Günlük doz:

Vücut ağırlığı 50 kg’dan daha düşük olan hastalarda: 450 mg Vücut ağırlığı 50 kg ve üzeri olan hastalarda: 600 mg

Lepra Tedavisinde: Önerilen doz ayda bir kez uygulanan 600 mg’dır. Alternatif olarak, günlük doz rejimi kullanılabilir. Tavsiye edilen günlük tek doz 10 mg/kg’dır.

Günlük doz: Vücut ağırlığı 50 kg’dan daha düşük olan hastalarda: 450 mg

Vücut ağırlığı 50 kg ve üzeri olan hastalarda: 600 mg

RİFADİN her zaman en az bir diğer antilepra ilaç ile birlikte kullanılmalıdır.

Bruselloz, Legionnaires hastalığı veya ciddi stafilokok enfeksiyonlarının tedavisinde: Yetişkinlerde: Günlük 600-1200 mg’lık doz 2-4’e bölünerek, dirençli mikroorganizmalarakarşı önlem almak amacı ile en az bir başka antibiyotikle birlikte verilir.

Meningokokal hastalıkların profilaksisinde temas etmiş kişilere:

Yetişkinler 2 gün süreyle günde 2 kez 600 mg Çocuklar (1-12 yaş): 2 gün süreyle günde 2 kez 10 mg/kgÇocuklar (3 ay - 1 yaş): 2 gün süreyle günde 2 kez 5 mg/kg

Haemophilus influenzae invazif hastalıklarının profilaksisinde:

Yetişkinler ve çocuklar: H. influenzae tip B hastalığı ile temas etmiş ve 4 yaş veya daha küçük çocuklarla da temas halinde olan aile bireyleri (çocuk dahil) ve profılaksi endikasyonu alandiğer yakın temaslılar için doz profılaktik olarak 4 gün süre ile 20 mg/kg (günde 600 mg’ıaşmamak koşuluyla)’dır.

Hastaneden çıkmadan önce indeks vakalar tedavi edilmelidir.

Yeni doğanlarda (1 aylıktan itibaren) 4 gün süreyle günde 1 kez 10 mg/kg’dır.

Diğer Enfeksiyonlar: RİFADİN’e duyarlı mikroorganizmaların neden olduğu enfeksiyonların tedavisinde günlük doz olan 600-1200 mg 2-4’e bölünerek diğer uygun bir antibiyotik ilebirlikte verilmelidir.

Uygulama şekli:

Oral uygulama içindir.

RİFADİN’in günlük dozu, hastanın vücut ağırlığına göre hesaplanır, hızlı ve tamamen emilimi sağlamak için yemeklerden 30 dakika önce veya yemeklerden 2 saat sonra şeklindekullanılması tercih edilmelidir.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Karaciğer yetmezliği:

Karaciğer fonksiyon yetersizliği olan hastalarda günlük doz 8 mg/kg’dan daha fazla olmamalıdır. RİFADİN karaciğer fonksiyonları bozuk olan hastalarda yakın takip altındakullanılır. Gerektiğinde doz azaltılabilir.

Böbrek yetmezliği:

Böbrek yetmezliği olan hastalarda özellikle 600 mg dozun üzerinde kullanılırken dikkatli olunmalıdır.

Pediyatrik popülasyon:

Tüberküloz: Günlük doz, tüm yaş gruplarında 600 mg’ı aşmamak koşuluyla 8-12 mg/kg vücut ağırlığıdır.

Lepra: Önerilen doz ayda bir kez olarak uygulanan 600 mg’dır. Alternatif olarak, günlük doz rejimi kullanılabilir. Tavsiye edilen günlük tek doz 10 mg/kg’dır.

Günlük doz: Vücut ağırlığı 50 kg’dan daha düşük olan hastalarda: 450 mg

Vücut ağırlığı 50 kg ve üzeri olan hastalarda: 600 mg

RİFADİN her zaman en az bir diğer antilepra ilaç ile birlikte kullanılmalıdır.

Meningokok menejiti profılaksisi:

1-12 yaş arasındaki çocuklar: 2 gün süreyle günde 2 kez 10 mg/kg 3 ay - 1 yaş arası çocuklar: 2 gün süreyle günde 2 kez 5 mg/kg

Haemophilus influenzae profilaksisi:

H.influenzae tip B hastalığı ile temas etmiş ve 4 yaş veya daha küçük çocuklarla da temas halinde olan aile bireyleri için (çocuk dahil) doz profılaktik olarak 4 gün süre ile 20 mg/kg(günde 600 mg’ı aşmamak koşuluyla)’dır.

Yeni doğanlarda (1 aylıktan itibaren) bu doz 4 gün süreyle günde 1 kez 10 mg/kg’dır. Geriyatrik popülasyon:

Yaşlı hastalarda, karaciğerden atılımı artacağı için, renal fonksiyonların fizyolojik azalması ile birlikte rifampisinin renal atılımı orantısal olarak azalmaktadır, serumdaki terminalyanlanma ömrü genç hastalannkine benzemektedir. Ancak, yaşlı hastalarda rifampisinkullanılan bir çalışmada ilacın kan seviyesinde artış gözlenmiştir. Özellikle eğer karaciğerfonksiyon yetersizliği olan bu gibi hastalarda rifampisin kullanımı sırasında dikkatliolunmalıdır.

Doz aşımı ve tedavisi

Belirtiler: Aşın dozun akut alımından kısa süre sonra bulantı, kusma, abdominal ağn, kaşıntı, baş ağnsı ve artan letaıji ortaya çıkar, şiddetli karaciğer harabiyetine bağlı olarak bilinç kaybıgörülebilir. Karaciğer enzimleri ve/veya bilirubin düzeylerinde geçici artışlar olabilir. Almandozun miktanna bağlı olarak deri, idrar, ter, tükürük, gözyaşı ve feçes kırmızı-kahverengiyeveya portakal rengine boyanabilir. Pediyatrik hastalarda, fasiyal ya da periorbital ödem debildirilmiştir. Bazı fatal olgularda hipotansiyon, sinüs taşikardisi, ventriküler aritmiler,nöbetler ve kardiyak arrest bildirilmiştir.

Minimum akut letal ya da toksik doz tam olarak saptanmamıştır. Bununla birlikte, erişkinlerde, 9 ila 12 g arasında değişen rifampisin dozlarıyla fatal olmayan akut doz aşımlarıbildirilmiştir. 14-60 g arasında değişen dozlarla, erişkinlerde fatal akut doz aşımlarıbildirilmiştir. Bazı fatal ve fatal olmayan bildirimlerde, alkol ya da alkolün kötüye kullanımıhikayesi yer almıştır.

1 ila 4 yaşındaki pediyatrik hastalarda 100 mg/kg’hk bir ya da iki doz ile fatal olmayan doz aşımları bildirilmiştir.

Tedavi: Doz aşımı durumunda, yoğun destek girişimleri başlatılmalı ve ortaya çıkan her semptom tedavi edilmelidir. Bulantı ve kusmadan dolayı mide yıkanması kusturmaya tercihedilmelidir. Mide boşaldıktan sonra, gastrointestinal kanalda kalması muhtemel ilacınadsorbe edilmesine yardımcı olmak için aktif kömür verilmesi yararlı olabilir. Şiddetli bulantı,kusma görüldüğünde, antiemetiklere ihtiyaç olabilir. Aktif diürez ilacın atıhmınıhızlandırmaya yardımcı olur. Hemodiyaliz bazı hastalarda yararlı olabilir.