PROPOFOL % 1 FRESENIUS 1 x 50 ml Uyarılar

Fresenius Kabi Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Propofol uyarılar, Propofol zararları, Propofol önlemler, Propofol riskler, Propofol yan etkisi, Propofol alerji, Propofol alkol, Propofol hamileler, Propofol emzirme, Propofol araç kullanımı, Propofol fazla alınırsa bilgilerini içerir.

Uyarılar

Sadece Anesteziyoloji ve/veya Acil tıp uzmanları tarafından uygulanır.

PROPOFOL %1 FRESENIUS indüksiyon ve idame sırasında kullanıldığında asepsi kurallarına kesinlikle uyulmalıdır.

PROPOFOL %1 FRESENIUS uygulanırken dolaşım ve solunum fonksiyonları takip edilmelidir, (öm. EKG, nabız oksimetresi ile)

Hasta anestezi altındayken acil yardım ekipmanları ve resüsitasyon cihazı hazır bulundurulmalıdır ve gerektiğinde derhal müdahale edilebilmelidir

Yaşlı ve zayıf düşmüş hastalara, kalp, solunum, böbrek ya da karaciğer bozukluğu olanlara ve hipovolemik, epileptik hastalara uygulanırken tedbirli olunmalıdır ve daha düşük bir hızla uygulanmalıdır (Bkz. 4.2). Kardiyak, dolaşım, solunum yetersizliği ve hipovolemi durumlarında PROPOFOL %1 FRESENIUS uygulamasından önce bu sorunları telafi edecek tedbirler alınmalıdır. Propofolün vagolitik etkisi yoktur bu nedenle relatif vagotoni riski yükselebilir. Propofolün kullanımı sırasında zaman zaman ağır seyreden bradikardi ve asistoli bildirilmiştir. Özellikle vagal tonusun baskın olduğu durumlarda ve PROPOFOL %1 FRESENIUS ’un bradikardiye sebep olabilecek diğer ajanlarla birlikte kullanıldığı durumlarda, PROPOFOL %1 FRESENIUS ile yapılan anestezi başlangıcından önce veya anestezi idamesi sırasında bir antikolinerjik ajanın intravenöz uygulaması düşünülmelidir.

Yoğun bakımda tedavi gören hastalarda lipid düzeyleri 3 günden sonra izlenmelidir.

Epileptik hastaların anestezisinden önce, hastanın antiepileptik ilacını alıp almadığı kontrol edilmelidir. Status epileptikusun tedavisi için yararlılığı çeşitli çalışmalarla kanıtlanmış olmasına rağmen, propofolün epileptik hastalarda uygulanması, nöbet riskini artırabilir.

İlerlemiş kalp hastalıkları ve ağır miyokardiyal hastalıklarda PROPOFOL %1 FRESENIUS yakın gözlem altında ve çok dikkatli uygulanmalıdır.

Aşırı kilolu hastalarda yüksek dozda verilmesi gerekeceğinden kardiyovasküler sistem üzerinde riskli hemodinamik etkiler yapabileceği dikkate alınmalıdır.

PROPOFOL %1 FRESENIUS, elektrokonvülsif tedavide tavsiye edilmemektedir.

Yüksek intrakraniyal basınç ve düşük ortalama arter basıncı olan hastalara intraserebral perfüzyon basıncının belirgin ölçüde düşme riski nedeniyle özel dikkat gösterilmelidir.

PROPOFOL %1 FRESENIUS, Akut herediter porfriası olan hastalarda lidokain ile dilüe edilmemelidir.

1 aydan küçük çocuklarda genel anestezi için tavsiye edilmez.

PROPOFOL %1 FRESENIUS’un güvenliliği ve etkililiği, 16 yaşından küçük çocuklarda sedayon amaçlı kullanımlarda gösterilmemiştir.

PROPOFOL %1 FRESENIUS sadece, anestezi ve yoğun bakım hastalarının tedavisinde deneyimli ve eğitimli hekimlerce uygulanmalıdır. Anestezi sırasında acil müdahale ekipmanları, resüsitasyon cihazı mutlaka hastanın yanında bulundurulmalıdır, çünkü ventilasyonun ve yeterli oksijenasyonun sağlanması gereklidir. PROPOFOL %1 FRESENIUS diagnostik veya cerrahi işlem uygulayan kişiler tarafından uygulanmamalıdır.

Nedensel bir ilişki tespit edilmemesine rağmen 16 yaşından küçük hastaların sedasyonunda yanlış kullanıma bağlı olarak (ölümle sonuçlanan olgular dahil) ciddi istenmeyen etkiler rapor edilmiştir. Bu etkiler özellikle metabolik asidoz, hiperlipidemi, rabdomiyolizis ve/veya kardiyak yetmezlikle ilişkilidir; genellikle solunum yolu enfeksiyonu olan ve yoğun bakım sedasyonu için yetişkinlere tavsiye edilen dozdan daha fazlasını alan çocuklarda görülmüştür. Benzer şekilde çok nadir olarak 5 mg propofol/kg v.a./saat’ten daha yüksek dozda 58 saatten fazla uygulama yapıldığında yetişkinlerde metabolik asidoz, rabdomyolyzis, hiperkalemi ve/veya hızlı ilerleyen kardiyak yetmezlik rapor edilmiştir (bazı olgular ölümle sonuçlanmıştır). Bu dozlar yoğun bakım sedasyonu için tavsiye edilen 4 mg propofol/kg v.a./saat’lik maksimum dozu aşmaktadır. Etkilenen hastalar, çoğunlukla yüksek intrakraniyal basınç (ICP) ile ciddi kafa travması geçiren hastalardır. Bu gibi durumlarda kardiyak yetmezlik genellikle inotropik destekleyici tedaviye cevap vermez.

İstenmeyen etkilere karşı tetikte olunmalı ve istenmeyen etkilerin ilk işaretinde doz azaltılmalı veya alternatif sedatif kullanılmalıdır. Tedavi sırasında yüksek kraniyal basınçlı (ICP) hastalara, serebral perfüzyon basıncını desteklemek için uygun tedavi uygulanmalıdır.

PROPOFOL %1 FRESENIUS’un yeni doğanlarda kullanımı, bu hasta grubunda yeterince inceleme yapılmadığı için tavsiye edilmemektedir. Farmakokinetik veriler (Bkz Bölüm 5.2) göstermektedir ki yeni doğanlarda klerens bireyler arası yüksek farklılıklar göstermekle birlikte oldukça azalmaktadır.

PROPOFOL %1 FRESENIUS’un uygulanmasından sonra münferit olgularda artmış kas tonusu ile birlikte post-operatif bilinç kaybı bildirilmiştir. Bu gibi durumlarda bilinç kendiliğinden geri döner ancak bu hastalar yakından izlenmelidir. Baygın hasta kendiliğinden uyansa bile, yoğun gözetim altında tutulmalıdır.

Hasta uyanma odasından çıkarılmadan önce genel anestezinin tam olarak sonlandığından emin olunmalıdır.

Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

PROPOFOL %1 FRESENIUS’un uygulanmasından sonra hastalar birsüre gözlem altında tutulmalıdır.