PREZISTA 400 mg 60 tablet Zararları

Janssen Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Prezista zararları, Prezista önlemler, Prezista riskler, Prezista uyarılar, Prezista yan etkisi, Prezista istenmeyen etkiler, Prezista cinsel, Prezista etkileri, Prezista tedavi dozu, Prezista aç mı tok mu, Prezista hamilelik, Prezista emzirme, Prezista alkol, Prezista kullanımı bilgilerini içerir.

İstenmeyen etkiler

Güvenlilik değerlendirmesinde bir faz-III çalışma olan ve daha önceden tedavi almamış HIV-1 enfekte erişkin hastalarda günde 1 defada 800/100 mg PREZISTA/ritonavir kullanımı ile günde 800/200 mg lopinavir/ritonavir kullanımını karşılaştıran ARTEMIS çalışmasından elde edilen tüm güvenlilik verileri ile bir başka faz-III çalışma olan ve daha önceden tedavi görmüş HIV-1 enfekte erişkin hastalarda günde 2 defada 600/100 mg PREZISTA/ritonavir kullanımı ile günde

13

iki defada 400/100 mg lopinavir/ritonavir kullanımını karşılaştıran TITAN çalışmasından elde edilen tüm güvenlilik verileri temel alınmıştır.

PREZISTA/ritonavir ile tedavi sırasında bildirilen advers ilaç reaksiyonlarının büyük çoğunluğu hafif şiddetteydi. En yaygın görülen (> %5) orta ile ciddi (evre 2-4) advers olaylar diyare, hipertrigliseridemi, hiperkolesterolemi, başağrısı, bulantı, karın ağrısı, kusma, lipodistrofi, karaciğer enzimlerinde yükselme ve deri döküntüsü idi.

En yaygın (> 1%) görülen ciddi (evre 3 veya 4) advers ilaç reaksiyonları lipodistrofi veya laboratuvar parametrelerinde anormallik şeklindeydi. Diğer tüm evre 3 ya da 4 advers ilaç reaksiyonları hastaların %1’den düşük bir bölümünde bildirilmiştir.

PREZISTA/ritonavir ile tedavi edilen çalışma kolunda, hastaların % 2.3 ila 4.7 kadarı advers ilaç reaksiyonları nedeniyle çalışmadan ayrıldılar (ARTEMIS çalışmasında %2.3, TITAN çalışmasında %4.7).

Hastalarda en yaygın bildirilen klinik advers ilaç reaksiyonları aşağıda özetlenmiştir. Advers reaksiyonlar sistem organ sınıfına ve sıklığına göre sıralanmıştır.

Çok yaygın (1/10); yaygın (1/100 ila <1/10); yaygın olmayan (1/1.000 ila <1/100); seyrek (1/10.000 ila <1/1.000); çok seyrek (<1/10.000), bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor). Sıklık, en azından orta dereceli olan (evre 2 ya da daha yüksek) ve araştırmacılar tarafından PREZISTA/ritonavir’e bağlı olabileceği (en azından olası nedensel ilişki) bildirilen advers reaksiyonlar kullanılarak hesaplanmıştır.

İmmün sistem hastalıkları

Yaygın olmayan : İmmün rekonstitüsyon sendromu, hipersensitivite**
Metabolizma ve beslenme bozuklukları

Çok yaygın : Hiperkolesterolemi, Hipertrigliseridemi, karaciğer ve pankreas enzimlerinde artma

Yaygın: Anoreksi, diabetes mellitus

Psikiyatrik hastalıklar

Yaygın olmayan : Anormal rüyalar

Sinir sistemi hastalıkları

Yaygın: Baş ağrısı

Gastrointestinal hastalıklar

Çok yaygın : Diyare

Yaygın: Abdominal ağrı, abdominal distansiyon, flatulans, dispepsi, bulantı, kusma

Yaygın olmayan : Akut pankreatit

Hepato-bilier hastalıklar

Yaygın olmayan : Akut hepatit

Deri ve deri altı doku hastalıkları

Yaygın: Anjiyo ödem**, lipodistrofi (lipohipertrofi, lipodistrofi, lipoatrofi), kaşıntı,

deri döküntüsü, Stevens-Johnson sendromu, ürtiker**

Kas-iskelet sistemi ve bağ dokusu hastalıkları

Yaygın: Miyalji, osteonekroz**

Üreme sistemi ve meme hastalıkları

Yaygın olmayan : Jinekomasti

Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar

Yaygın: Asteni, yorgunluk

* Sistem Organ Sınıfları’nda bildirilen "Araştırmalar" ve "Kan ve lenf sistemi hastalıkları"na

ilişkin advers reaksiyonlar laboratuvar test sonuçları başlığı altında ele alınmıştır. ** Pazarlama sonrası deneyimden elde edilen advers reaksiyonlar.

PREZISTA ile pazarlama sonrası deneyimlerden elde edilen advers ilaç reaksiyonları :
Deri ve deri altı doku hastalıkları :

Yaygın olmayan : Toksik epidermal nekroliz nadiren rapor edilmiştir. Laboratuvar test sonuçları

Hastalarda gözlenen ve hastaların %2’sine eşit veya daha fazlasında bildirilen, tedavi ile oluşan klinik laboratuvar anormallikleri (Evre 3), trigliseridlerde (%8.2), pankreatik amilazda (%7.8), total kolesterolde (%7.1), pankreatik lipazda (%2.6), alanin aminotransferazda (ALT) (%2.4), aspartat aminotransferazda (AST) (%3.0) artmadır. Diğer tüm anormal laboratuvar bulgularındaki değişiklikler hastaların %2’sinden daha az bir bölümünde gözlenmiştir.

PREZISTA/ritonavir ile devam eden klinik çalışmalarda eritema multiforme ve Stevens-Johnson Sendromu’nu da içeren ciddi deri döküntüsü olguları rapor edilmiştir.

Kombine antiretroviral tedavisi, periferik ve fasiyal subkutanöz yağ kaybı, intra-abdominal ve viseral yağ artışı, meme hipertrofisi ve dorsoservikal yağ birikimi (buffalo kamburu) dahil olmak üzere HIV hastalarında vücut yağı dağılımının değişmesi (lipodistrofi) ile bağlantılı bulunmuştur.

Kombine antiretroviral tedavi aynı zamanda hipertrigliseridemi, hiperkolesterolemi, insülin direnci, hiperglisemi ve hiperlaktatemi gibi metabolik anomalilerle de bağlantılı bulunmuştur. Proteaz inhibitörlerinin kullanımıyla, özellikle NRTI’larla kombinasyon halinde kullanımda kreatin fosfokinaz (CPK) artışı, miyalji, miyosit ve seyrek olarak rabdomiyoliz bildirilmiştir. Kombine antiretroviral tedavinin başlatılması sırasında ciddi immün yetersizliği olan HIV ile enfekte hastalarda asemptomatik inflamatuvar reaksiyon ya da rezidüel fırsatçı enfeksiyonlar ortaya çıkabilir.

Çocuk ve gençlerdeki güvenlilik değerlendirmesinde bir faz-II çalışma olan ve daha önceden 80 antiretroviral tedavi deneyimi olan HIV-1 enfekte 6 ila 18 yaş arası ve en az 20 kg ağırlığındaki pediyatrik hastalarda, diğer antiretrovirallerle kombine PREZISTA/ritonavir kullanımını araştıran DELPHI çalışmasından elde edilen güvenlilik verileri temel alınmıştır (bkz. Bölüm 5.1).