PRECEDEX 200 mcg 2 ml 5 flakon Etkileşimi

Meditera Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Precedex etkileşimi, Precedex etken madde, Precedex yardımcı maddeler, Precedex alkol, Precedex etkileşim, Precedex kullananlar, Precedex dozu, Precedex kullanımı bilgisini içerir.

Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler

Anestetikler/Sedatifler/Hipnotikler/Opioidler

PRECEDEX eş zamanlı uygulanması anestetikler, sedatifler, hipnotikler ve opioidlerin etkilerinde artışa yol açabilmektedir. Sevofluran, izofluran, propofol, alfentanil ve midazolamile yapılan spesifik çalışmalarda bu etkiler kanıtlanmıştır. PRECEDEX ile izofluran, propofol,alfentanil ve midazolam arasında herhangi bir farmakokinetik etkileşim gösterilmemiştir.Bununla birlikte, olası farmakodinamik etkiler nedeniyle birlikte uygulandıkları zaman,PRECEDEX ya da eşlik eden anestetik, sedatif, hipnotik ya da opioid dozunun azaltılmasıgerekebilir.

Nöromüsküler Blokörler

On sağlıklı gönüllünün yer aldığı bir çalışmada, 1 ng/mL plazma konsantrasyonunda 45 dakika boyunca PRECEDEX uygulaması, roküronyum uygulaması ile ilişkili nöromüskülerblokajın büyüklüğünde klinik olarak anlamlı herhangi bir artışa neden olmamıştır.

Sitokrom P450

in vitro çalışmalar, belirgin herhangi bir baskın yolak olmadan PRECEDEX’in CYP2A6, CYP1A2, CYP2E1, CYP2D6 ve CYP2C19 gibi birkaç sitokrom P450 enzimi tarafındanmetabolize olduğunu göstermektedir. PRECEDEX, CYP2D6, CYP3A4 ve CYP2B6inhibisyonunda güçlü özelliklere sahiptir.

Deksmedetomidin tarafından CYP2B6 dahil CYP enzimlerinin inhibisyonu insan karaciğeri mikrozom inkübasyonlarında çalışılmıştır. In vitro çalışma, deksmedetomidin ile baskınCYP2B6 metabolizmasına sahip substratlar arasında in vivo ortamda etkileşim potansiyeliolduğunu düşündürmektedir.

In vitro ortamda deksmedetomidinin CYP1A2, CYP2B6, CYP2C8, CYP2C9 ve CYP3A4 üzerinde indüksiyonu gözlenmiştir ve in vivo ortamda indüksiyon olasılık dışı bırakılamaz. Budurumun klinik önemi bilinmemektedir. Bununla birlikte PRECEDEX, CYP2D6, CYP3A4 veCYP2B6 ile metabolize olan ilaçlarla eş zamanlı uygulanırken dikkat edilmelidir.

Bir etkileşim çalışmasında esmolol ile etkileşim makul düzeyde olmasına karşın, beta blokerler gibi bu etkilere neden olan başka tıbbi ürünler alan hastalarda artmış hipotansif vebradikardik etkiler olasılığı göz önünde bulundurulmalıdır.

Pediyatrik popülasyon:

Etkileşim çalışmaları sadece erişkinlerde gerçekleştirildiğinden pediyatrik popülasyon ile ilgili olarak bilgi bulunmamaktadır.