PK-MERZ IV inf. çöz. 2x500 ml Uyarılar

Assos Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Pk-Merz uyarılar, Pk-Merz zararları, Pk-Merz önlemler, Pk-Merz riskler, Pk-Merz yan etkisi, Pk-Merz alerji, Pk-Merz alkol, Pk-Merz hamileler, Pk-Merz emzirme, Pk-Merz araç kullanımı, Pk-Merz fazla alınırsa bilgilerini içerir.

Uyarılar

PK-MERZ®’i aşağıdaki durumlara sahip hastalarda dikkatli kullanınız:

•Prostat hipertrofisi

•Dar açılı glakom

•Renal yetmezlik (çeşitli derecelerde; renal filtrasyon performansındaki kötüleşme sebebiyle birikme riski, bakınız bölüm 4.2 ve 4.4)

•Ajitasyon ve konfüzyon durumlarında

•Geçmişinde delirium sendromlarının veya eksojen psikoz varlığında

•Memantin ile eşzamanlı tedavi

Parkinson hastalarının amantadin tedavisini aniden kesmemeleri önerilir. Bu durumda küçük bir hasta gurubunda Parkinson krizinin ortaya çıktığı bildirilmiştir. Atropin benzeri etki ortaya çıkarsa amantadin dozu veya kullanılan antikolinerjiklerin dozu azaltılmalıdır.

Amantadinin ani kesilmesine bağlı olarak sporadik vakalarda nöroleptik malign sendrom ortaya çıkabileceği bildirilmiştir. Bu nedenle amantadin tedavisi aniden sonlandırılacaksa ve hasta özellikle nöroleptikler de kullanılıyorsa, hastanın yakın takibi gerekir.

Palpitasyon, baş dönmesi veya senkop durumunda amantadin tedavisi kesilmeli ve hasta EKG’de QT aralığının uzaması açısından 24 saat kontrol edilmelidir. QT aralığında uzama yoksa tedaviye devam edebilir.

Kardiyak pacemaker taşıyan hastalarda EKG’de QT mesafesinin tayini tam olarak yapılamayacağı için amantadin tedavisi, kişisel değerlendirmenin yapıldığı doktor kararı ile kullanılır.

Diüretiklerle kullanımı, sık kusma veya diyare nedeniyle elektrolit denge bozukluğu olan hastalarda laboratuar parametreleri moniterize edilmeli ve uygun elektrolit replasmanı (özellikle potasyum ve magnezyum replasmanı) yapılmalıdır.

500 ml’lik infüzyon çözeltisi 1770 mg sodyum içerir, sodyum kısıtlaması yapılan hastalarda dikkatli olunmalıdır.

Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

Amantadinin doğrudan araç ve makine kullanmaya etkisi yoktur. Ancak Parkinson hastalığının kendisi ve bu hastalık için kullanılan ilaçların bazıları araç ve makine kullanmayı etkilediği için genel anlamda bu hastaların araç ve makine kullanımlarında dikkatli olmaları gerekir. Alkol kullanılması durumunda bu risk daha fazla artar.