PK-MERZ IV inf. çöz. 2x500 ml Dozu

Assos Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Pk-Merz dozu, Pk-Merz dozaj, Pk-Merz doz aşımı, Pk-Merz uygulama, Pk-Merz kullanım şekli, Pk-Merz kullanımı, Pk-Merz kullanım süresi, Pk-Merz açmı tokmu, Pk-Merz nedir, Pk-Merz ne için kullanılır, Pk-Merz nasıl kullanılır, Pk-Merz faydaları, Pk-Merz etkileri, Pk-Merz günde kaç kez, Pk-Merz sabah mı akşam mı, Pk-Merz fazla alınırsa bilgilerini içerir.

Uygulama şekli

Parkinson hastalığı: Parkinson semptomlarının akut alevlenmesi sırasında, özellikle akinetik kriz durumunda 500 ml’lik i.v. çözelti içindeki 200 mg amantadin sülfat günde 1-3 kez i.v. yolla infüze edilmelidir.

Koma sonrası uyanmada zorluk: Değişik etiyolojilere bağlı koma sonrası uyanmanın iyileştirilmesi amacıyla, 3-5 gün boyunca 200 mg amantadin sülfat, 500 ml’lik infüzyon çözeltisi içinde i.v. yoldan uygulanabilir (>3 saat).

Klinik gidişe uygun olarak, amantadin tedavisine devam edebilir. Hasta oral beslenmeye geçmişse amantadin tedavisine günde 200 mg tablet formuyla devam edilebilir. Koma sonrası amantadin sülfat tedavisinin 4 haftayı aşmaması önerilir.

Uygulama şekli:

PK-MERZ®, intravenöz yolla uygulanmalıdır. İnfüzyon hızı dakikada 55 damlayı aşmamalıdır ve bu miktar, 3 saatlik bir infüzyon periyoduna karşılık gelmektedir.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler Böbrek yetmezliği:

Amantadinin ana itrah yolu böbrekler olduğu için renal fonksiyon bozukluklarında, amantadinin plazmada birikimi söz konusu olur. Bu nedenle böbrek fonksiyonları bozuk hastalarda doz azaltılmalıdır.

Renal bozukluğu olan hastalar: Bu hastalarda amantadin sülfat kullanılacaksa, glomerül filtrasyon hızının en iyi göstergesi olan kreatin klirens ölçümleri dikkate alınarak tedavi planlanmadır. Bu amaçla aşağıdaki formülün (yalnız erkekler için) kullanımı önerilir:

(140-yaş) x hastanın ağırlığı

Kreatin Klirensi (ml/dk) = ------------------------------------------------

72 x serum kreatinin (mg/100ml)

Bayan hastalar için bu formülle bulunan değerin %85’i alınır. Bulunan kreatin klirensi değerine göre aşağıdaki tablo esas alınarak uygulama dozu ve sıklığı belirlenir:

Hemodiyaliz kandan amantadinin yeteri kadar uzaklaştırılmasını sağlayamaz.
Kalp yetmezliği:

Aynı şekilde konjestif kalp hastalığı, periferik ödem, ortostatik hipertansiyonu olan hastalarda da doz azaltılmalıdır.

EKG tedavi öncesi ile tedavinin 1. ve 3 haftalarında kaydedilmelidir. Doz azaltılmasından önce ve 2 hafta sonra da EKG kaydedilmelidir. Daha sonraları en azından yılda bir kez EKG kontrolleri yapılmalıdır. Taban QT değerleri 420ms’nin üzerinde olan ve amantadin tedavisi sırasında 60ms’den daha fazla QT değerinde artış gösteren veya amantadin tedavisi altında QT zamanı 480 ms’den daha fazla olan ve negatif U dalgasının ortaya çıktığı hastalara tedavi başlanmamalı veya başlandı ise kesilmelidir.

Pediyatrik popülasyon:

Pediyatrik popülasyonda kullanımına ilişkin bir veri bulunmamaktadır.
Geriyatrik popülasyon:

Doz aşımı ve tedavisi

Amantadinin yüksek dozu ile ortaya çıkan akut intoksikasyon bulguları arasında bulantı, kusma, hipereksitabilite, tremor, ataksi, bulanık görme, letarji, depresyon, dizartri ve konvülsiyonlar görülebilir.

Bu etkiler çok yüksek amantadin dozu ile birlikte diğer anti-parkinson ilaçlarının kullanımı sırasında görülmüştür.

Önlemler: İntoksikasyonu düzeltmek için bilinen spesifik bir ilaç tedavisi veya antidot yoktur. Amantadin ile intoksikasyon durumunda hastanın kusması sağlanmalı ve gastrik lavaj yapılmalıdır.

Yaşamı tehdit eden intoksikasyon durumunda hastanın yoğun bakımının yapılması gerekir. İlgili terapötik önlemler arasında, sıvı alımının düzenlenmesi, Amantadinin hızlı ıtrahı için idrarın asitleştirilmesi, hastanın sedasyonu, antikonvülsif önlemler ve antiaritmikler (örneğin, lidokain gibi) yararlı olabilir.

Yukarıda tarif edilen nörotoksik semptomların tedavisi için fizostigminin intravenöz uygulanmasının (yetişkinlerde her 2 saatte bir 1-2 mg, çocuklarda 5-10 dakikalık intervallerle doz toplam 2 mg’a ulaşacak şekilde 0.5 mg’lık dozlar intravenöz olarak verilebilir) amantadinin santral sinir sistemi toksisitesini geri çevirmek için etkili olduğu bildirilmektedir.

Aşırı dozda amantadin alan hastalarda isoproteronel gibi adrenerjik ajanların kullanımı sırasında dikkatli olunmalıdır. Çünkü amantadinin dopaminerjik aktivite nedeniyle malign aritmi görülme riskinden bahsedilmektedir.