PIOCOMB 30/1000 mg 30 film kaplı tablet { Neutec Inhaler } Zararları

Neutec Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Piocomb zararları, Piocomb önlemler, Piocomb riskler, Piocomb uyarılar, Piocomb yan etkisi, Piocomb istenmeyen etkiler, Piocomb cinsel, Piocomb etkileri, Piocomb tedavi dozu, Piocomb aç mı tok mu, Piocomb hamilelik, Piocomb emzirme, Piocomb alkol, Piocomb kullanımı bilgilerini içerir.

İstenmeyen etkiler

Güvenlik profilinin özeti

Pioglitazon ve metformin kombinasyonu ve eş zamanlı pioglitazon ve metformin ile klinik çalışmalar yürütülmüştür (bkz. bölüm. 5.1). PİOCOMB’un pioglitazon ve metformininbirlikte kullanımına biyoeşdeğer olduğu gösterilmiştir (bkz. bölüm 5.2). Tedavininbaşlangıcında karın ağrısı, ishal, iştah kaybı, bulantı, kusma oluşabilir. Bu reaksiyonlar çokyaygın olmakla birlikte birçok olguda kendiliğinden düzelir. Laktik asidoz ciddi birreaksiyondur ve 10.000 hastanın birinden az görülür (bkz. bölüm 4.4) ve diğer kemik kırığı,kilo alımı ve ödem gibi reaksiyonlar 10 hastanın birinden az oluşabilir (bkz. bölüm 4.4).

Pioglitazon ve metforminin eş zamanlı uygulamasına dair klinik çalışmalar yürütülmüştür. İstenmeyen ilaç reaksiyonları (ADR), sistem-organ sımfi ve sıklığına göre aşağıdasıralanmıştır. Sıklık kategorileri: Çok yaygm (> 1/10), yaygın (> 1/100 ila < 1/10), yaygınolmayan (> 1/1.000 ila <1/100), seyrek (> 1/10.000 ila < 1/1.000); çok seyrek (< 1/10.000),bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor).

Pioglitazon ve metformin kombinasyonu Enfeksiyonlar ve enfestasyonlarYaygın: Üst solunum yolu enfeksiyonuYaygın olmayan: SinüzitKan ve lenf sistemi hastalıklarıYaygm: Anemi

Metabolizma ve beslenme hastalıkları

Çok seyrek: Vitamin B12 emiliminde azalma1, laktik asidoz

Göz hastalıkları

Yaygm: Görme bozuklukları2

Bilinmiyor: Maküler ödem

Gastrointestinal hastalıkları3

Çok yaygm: Karın ağnsı, diyare, iştah kaybı, bulantı, kusma

Yaygm olmayan: Flatulans

Deri ve derialtı doku hastalıkları

Çok seyrek: Eritem, pruritus, ürtiker

Hepato-bilier hastalıklar

Bilinmiyor: Hepatit4

Kas-iskelet bozukluklar, bağ doku ve kemik hastalıkları

Yaygm: Artralji, kemik kırığı5

Sinir sistemi hastalıkları

Yaygm; Baş ağnsı, hipoastezi, tat alma bozukluğu

Yaygm olmayan: İnsomnia

Böbrek ve idrar hastalıkları

Yaygm: Hematini

Üreme sistemi ve meme hastalıkları

Yaygm: Erektil fonksiyon bozukluğu

Benign, malign veya türü belirtilmemiş neoplasmlar (kistler ve polipler dahil)

Yaygm olmayan: Mesane kanseri

Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar

Yaygm: Ödem6 Araştırmalar

Yaygm: Kilo artışı

Bilinmiyor: Alanin aminotransferaz artışı, karaciğer fonksiyon test anormalliği

Sabit doz kombinasyonundaki her bir etkin maddeye ilişkin ek bilgiler;

Pioglitazon

Enfeksiyonlar ve enfestasyonlar

Yaygm: Üst solunum yolu enfeksiyonu Yaygın olmayan: Sinüzit

Benign, malign veya türü belirtilmemiş neoplasmlar (kistler ve polipler dahil)

Yaygm olmayan: Mesane kanseri Sinir sistemi hastalıklarıYaygm: HipoasteziYaygm olmayan: İnsomniaGöz hastalıklarıYaygm: Görme bozukluklarıBilinmiyor: Maküler ödem

Kas-iskelet bozukluklar, bağ doku ve kemik hastalıkları

Yaygm: Kemik kırığı5 Araştırmalar

Yaygm: Kilo artışı

Bilinmiyor: Alanin aminotransferaz artışı

Metformin

Metabolizma ve beslenme hastalıkları

Çok seyrek: Vitamin Bu absorbsiyonunda azalma1, laktik asidoz Sinir sistemi hastalıklarıYaygm: Tat alma bozukluğuGastrointestinal hastalıkları3

Çok yaygm: Abdominal ağrı, diyare, iştah kaybı, bulantı, kusma

Hepato-bilier hastalıkları

Bilinmiyor: Hepatit4

Deri ve deri altı doku hastalıkları

Çok seyrek: Eritem, pruritus, ürtiker

Araştırmalar

Bilinmiyor: Karaciğer fonksiyon test anormalliği4

Numaralandınlan advers reaksiyonların açıklaması

1 Uzun süreli metformin kullanımı sırasında vitamin B12 absorbsiyonunda ve serum seviyelerinde azalmasıyla ilişkilendirilmiştir. Hastalarda megaloplastik anemi gözlendiğindeböyle bir etiyoloji düşüncesi önerilmektedir.

Görme bozuklukları tedavinin erken döneminde bildirilmiştir ve diğer hipoglisemik bileşiklerde görüldüğü gibi kan glukozu değişiklikleri ile ilişkilidir.

Gastrointestinal bozukluklar, tedavinin başlangıcında sık gözlenmektedir ve birçok olguda kendiliğinden geçmektedir.

4 İzole raporlar: karaciğer fonksiyon test anormalliği veya hepatit. Metformin tedavisininkesilmesiyle düzelir.

5 3,5 yıllık bir sürede 8100 pioglitazonla ve 7400 karşılaştırılan ilaç ile tedavi edilen gruplarınkullanıldığı randomize, karşılaştırılmalı, çift kor klinik çalışmalardan elde edilen kemik kırığıadvers olay raporları analiz edilmiştir. Pioglitazon kullanan kadınlarda (%2,6), karşılaştırılanilaç kullananlara (%1,7) göre kırıklarda yüksek bir oran gözlenmiştir. Karşılaştırılan ilaç iletedavi edilen erkeklerle (%1,5) kıyaslandığında pioglitazon ile tedavi edilen erkeklerde(%1,3) kırıklarda bir artış gözlenmemiştir.

3,5 yıllık PROactive çalışmasında karşılaştırma ilacı alan kadm hastaların 23/905 (%2,5)’ine kıyasla, pioglitazon ile tedavi edilen kadm hastaların 44/870 (%5,l)’inde kemik kırığıgözlenmiştir. Karşılaştırılan ilaç ile tedavi edilen erkeklerle (%2,1) kıyaslandığındapioglitazon ile tedavi edilen erkeklerde (%1,7) kırıklarda bir artış gözlenmemiştir.

6 Aktif kontrollü karşılaştırma çalışmalarında, metformin ve pioglitazon ile tedavi edilenhastaların %6,3’ünde ödem gözlenirken metformin tedavisine sülfonilüre eklenen hastaların%2,2’sinde ödem gözlenmiştir. Ödem genellikle hafif-orta derecede gözlenmiştir ve tedavininkesilmesini gerektirmemiştir.

7 Aktif kontrollü karşılaştırma çalışmalarında pioglitazon monoterapisinden bir yıldan uzunbir süre sonrasında ortalama kilo artışı 2 - 3 kg olarak bildirilmiştir. Pioglitazon ve metforminkombinasyonu tedavisinden bir yıldan uzun bir süre sonrasında ortalama kilo artışı 1,5 kgolarak bildirilmiştir.

8 Pioglitazon ile yürütülen klinik çalışmalarda, ALT seviyelerinin normal üst limitin >3 katınayükselme insidansı plaseboya eş değer bulunmakla birlikte metformin veya sülfonilürekarşılaştırma gruplarında görülenden daha düşük bulunmuştur. Pioglitazon tedavisi ileortalama karaciğer enzim seviyeleri azalmıştır.

Kontrollü klinik çalışmalarda, pioglitazon tedavisi ile kalp yetmezliği insidansı plasebo, metformin ve sülfonilüre tedavi gruplan ile benzer bulunmuştur, ancak insülin ilekombinasyonu sonucunda kalp yetmezliği insidansı artmıştır. Daha önce majörmakrovasküler hastalığı olan hastalarda pioglitazon tedavisine insülin tedavisi eklendiğindegözlenen ciddi kalp yetmezliği insidansı plaseboya oranla %1,6 oranında daha yüksektir.Bununla birlikte bu durum mortalitede artışa neden olmamıştır. Pioglitazon ile kalpyetmezliği nadiren bildirilmiştir, ancak insülin ile kombinasyon halinde kullanıldığında veyakalp yetmezliği öyküsü olan hastalarda kullanıldığında kalp yetmezliği daha sık bildirilmiştir.

Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması:

Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacm yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesineolanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu TürkiyeFarmakovijilans Merkezi (TÜFAM)’ne bildirmeleri gerekmektedir (www.titck.gov.tr: e-posta: tufam@titck.gov.tr: Tel: O 800 314 00 08; Faks: 0 312 218 35 99).