OLIGOFER 40 mg oral çözelti 10 flakon Etkileşimi

ITF Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Oligofer etkileşimi, Oligofer etken madde, Oligofer yardımcı maddeler, Oligofer alkol, Oligofer etkileşim, Oligofer kullananlar, Oligofer dozu, Oligofer kullanımı bilgisini içerir.

Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler

Uzun süre üç değerli demirle birlikte alkol kullanımı demirin ab sorb siy onunu ve karaciğerde depolanmayı arttıracağından toksisite doğurabilir.

Karbonatlar veya magnezyum trisilikat içeren antiasitler; kahve, süt, yumurta veya bikarbonat, karbonat, oksalat veya fosfat içeren gıda veya ilaçlar ile tannik asit içerdiğinden dolayı çay ve diyetsel lif içeren yiyeceklerle birlikte demir çözünmeyen kompleksler oluşturacağından absorbsiyon azalabilir. Ayrıca tetrasiklinler, bifosfonat grubu ilaçlar, kinolon grubu antibakteriyeller, penisilamin, tiroksin, metildopa, levodopa, karbidopa, alfa metildopa gibi ilaçların emilimi demir tarafından etkilenir. Demir suplemantasyonuna yukarıda sözü edilen gıda veya ilaçlardan 1 saat önce veya 2 saat sonra devam edilmesi gerekmektedir.

Demir penisilaminin etkisini azaltacağından ve gerekli olduğu durumlarda her iki ilacın kullanımı arasında 2 saatlik bir interval bulundurulmalı veya demir alımına kısa intervallerle devam edilmelidir. Tetrasiklinler ile birlikte her iki ilacın da absorbsiyonu ve sonuçta terapötik etkileri azalır. E vitamini demir yetersizliği anemisi olan hastalarda hematolojik cevabın gecikmesine neden olabilir; yüksek dozlarda demir, vücudun E vitamini gereksinimini artırabilir, her iki ilacı birlikte kullanan hastaların gözlenmesi önerilir.

200 mg’ın üzerinde C vitaminin eş zamanlı uygulaması demir emilimini artırır.

Kloramfenikol, demir tedavisine yanıtı geciktirebilir.

• Diyagnostik Test Sonuçları ile Etkileşmeler

Ortotoluidin test sonuçlan ile yanıltıcı pozitif sonuçlar verir. Demir suplemanları ayrıca, Tc 99 m-ile işaretli diyagnostik ajanlann kemikte tutuluşunun azalmasına yol açar. Dışkının rengini siyaha boyadığından dışkıda kan aranmasını zorlaştınr.