NAKSEN 5 mg 84 tablet { Pensa } Uyarılar

Pensa Pharma Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Naksen uyarılar, Naksen zararları, Naksen önlemler, Naksen riskler, Naksen yan etkisi, Naksen alerji, Naksen alkol, Naksen hamileler, Naksen emzirme, Naksen araç kullanımı, Naksen fazla alınırsa bilgilerini içerir.

Uyarılar

Aynca Bkz.Bölüm 4.8.

Aşağıdaki uyanlar ve önlemler beta-adreneıjik antagonistlere genel olarak uygulanır.

Anestezi

Beta blokajının sürdürülmesi indüksiyon ve intübasyon sırasındaki aritmi riskini azaltır. Eğer cerrahi girişim hazırlığı sırasında beta blokaja ara verilecekse, beta-adreneıjik antagonistin enaz 24 saat önce kesilmelidir.

Miyokard depresyonuna neden olan bazı anestezikler kullanılırken dikkatli olunmalıdır. İntravenöz atropin uygulamasına bağlı vagal reaksiyonlara karşı hasta korunmalıdır.

Kardiyovasküler

Genel olarak, beta-adreneıjik antagonistler tedavi altında olmayan konjestif kalp yetmezliği (KKY) olan hastalarda, durumları stabilize oluncaya kadar kullanılmamalıdır.

İskemik kalp hastalığı olan hastalarda beta-adreneıjik antagonist tedavisi yavaş yavaş (örn. 1-2 haftadan uzun) kesilmelidir. Gerekirse, angina pektoris alevlenmelerini önlemek amacıyla başka bir tedavi eş zamanlı olarak başlamalıdır.

Beta-adreneıjik antagonistler bradikardiye yol açabilirler: Eğer nabız hızı istirahatte 50-55 atım/dakika’mn altına düşerse ve/veya hasta bradikardi İzlenimi veren semptomlar yaşarsa,dozaj azaltılmalıdır.

Beta-adreneıjik antagonistler aşağıdaki durumlarda dikkatle kullanılmalıdır:

• Periferik dolaşım bozukluğu (Raynaud hastalığı veya sendromu, intermitent kladikasyon) olan hastalarda bu bozuklukların artmasına neden olabileceklerinden,

• Birinci dereceden kalp bloğu olan hastalarda, beta-blokörlerin ileti zamanı üzerindekinegatif etkisinden dolayı,

• Alfa reseptör aracılı koroner arter vazokonstriksiyonundan dolayı Prinzmetal anginasıolan hastalarda: beta-adreneıjik antagonistler angina nöbetlerinin sayısını artırabilirve süresini uzatabilirler.

Nebivololün genellikle, verapamil ve diltiazem türünde kalsiyum kanal antagonistleri, srnıf I anti-aritmik ilaçlar ve merkezi etkili antİhİpertansif ilaçlarla kombine olarak kullanılmasıönerilmemektedir; ayrıntılar için Bölüm 4.5’e bakınız.

Metabolik/Endokrinoloj ik

Nebivolol diyabetik hastalarda glukoz düzeylerini etkilemez. Ancak, nebivolol hipogliseminin bazı semptomlarım (taşikardi, çarpıntı) maskeleyebildiğinden, şekerhastalarında dikkatli olunmalıdır.

Beta-adreneıjik antagonistler hipertiroidizmde taşikardik semptomlan maskeleyebilir.

İlacm ani kesilmesi semptomlan şiddetlendirebilir.

Solunum

Kronik obstrüktif pulmoner bozukluğu olan hastalarda, havayollanndaki konstriksiyon şiddetlenebileceğinden beta-adreneıjik antagonistler dikkatle kullanılmalıdır.

Diğer

Geçmişinde psöriyazis hikayesi olan hastalarda beta-adreneıjik antagonistleri hastaların durumlan dikkatli değerlendirildikten sonar kullanılmalıdır.

Beta-adreneıjik antagonistler aleıjenlere duyarlılığı ve anafilaktik reaksiyonlann şiddetini artırabilir.

için Bölüm 4.2’ye bakınız.Kesin olarak belirtilmediği takdirde,tedavi aniden sonlandınlmamalıdır (Bkz. Bölüm 4.2).

Bu tıbbi ürün laktoz içermektedir. Nadir görülen galaktoz intoleransı, Lapp-laktaz yetmezliği ya da glukoz-galaktoz malabsorpsiyonu gibi kalıtımsal problemleri bulunan hastalar bu tıbbiürünü kullanmamalıdır.

Bu tıbbi ürün her tablette 1 mmol’den (23 mg) az sodyum içermektedir, ancak dozu nedeniyle herhangibir uyan gerektirmemektedir.

Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

NAKSEN’in araç ve makine kullanma yeteneği üzerine etkileri ile ilgili çalışma bulunmamaktadır. Farmakodinamik çalışmalar nebivololün psikomotor fonksiyonuetkilemediğini göstermiştir. Ancak araç veya makina kullanırken bazen baş dönmesi veyorgunluk hissinin oluşabileceği dikkate alınmalıdır.

4.8. İstenmeyen Etkiler