NAKSEN 5 mg 84 tablet { Pensa } Etkileşimi

Pensa Pharma Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Naksen etkileşimi, Naksen etken madde, Naksen yardımcı maddeler, Naksen alkol, Naksen etkileşim, Naksen kullananlar, Naksen dozu, Naksen kullanımı bilgisini içerir.

Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler

Farmakodinamik etkileşimler:

Aşağıdaki etkileşimler beta-adreneıjik antagonistler ile genellikle rastlanan etkileşimlerdir: Birlikte kullanılması önerilmeyen kombinasyonlar:

Sınıf 1 antiaritmikier (kinidin, hidrokinidin, sibenzolin, flekainid, dizopiramid, lidokain, meksiletin, propafenon): Atrioventriküler iletim süresi üzerindeki etki şiddetlenebilir venegatif inotropik etki artabilir (Bkz. Bölüm 4.4).

Verapamil/diitiazem tipi kalsiyum kanal antagonistleri: Kontraktilite ve atrioventriküler iletim üzerinde olumsuz etki p-blokör tedavisi gören hastalara yapılan intravenöz verapamiluygulaması şiddetli hipotansiyona ve atrioventriküler blok gelişimine neden olabilir (Bkz.Bölüm 4.4).

Merkezi etkili antihipertansifler (klonidin, guanfasin, moksonidin, metildopa, rilmenidin): Merkezi etkili antihipertansif ilaçların eşzamanlı kullanımı kalp hızının ve kalp debisininazalması, vazodilatasyon gibi merkezi sempatik tonusda meydana gelecek bir azalma ilekalp yetmezliğini şiddetlendirebilir (Bkz. Bölüm 4.4). İlacın aniden kesilmesi, özellikle debeta-blokör tedavisinin kesilmesinden önce gerçekleştiriliyorsa “rebound hipertansiyon”riskini artırabilir.

Birlikte kullanılması dikkat gerektiren kombinasyonlar:

Sınıf III anti-aritmik ilaçlar (amiodaron): Atrioventriküler iletim süresi üzerindeki etki şiddetlenebilir.

Anestezikler - uçucu halojenler: Beta-adreneıjik antagonistlerin anesteziklerle birlikte kullanılması refleks taşikardi ve hipotansiyon riskini artırır (Bkz. Bölüm 4.4). Genel bir kuralolarak, beta-blokör tedavisinin aniden kesilmesinden kaçınılmalıdır. Hastanın nebivololkullandığı anesteziste bildirilmelidir.

insülin ve oral antidiyahetik ilaçlar: Nebivololün glukoz düzeyini etkilememesine rağmen, eşzamanlı kullanım belirli hipoglisemi semptomlarım maskeleyebilir (çarpıntı, taşikardi).

Birlikte kullanılabilecek kombinasyonlar:

Dijitalis glikozitleri: Eşzamanlı kullanımı atrioventriküler iletim süresini artırabilir. Nebivolol ile gerçekleştirilen klinik çalışmalar, etkileşime dair herhangi klinik bir kanıtortaya koymamıştır. Nebivolol digoksinin kinetiğini etkilemez.

Dihidropiridin tipi kalsiyum kanal antagonistleri (amlodipin, felodipin, lasidipin, nifedipin, nikardipin, nimodipin, nitrendipin): Eşzamanlı kullanım hipotansiyon riskini artırabilir vekalp yetmezliği hastalarda ventriküler pompa fonksiyonunun daha da kötüleşme riskiniartırabileceği göz ardı edilmemelidir.

Antipsikotikler, antidepr e sanlar (trisiklik antidepresanlar, barbitüratlar ve fenotiazinler): Eşzamanlı kullanım beta-blokörlerin hipotansif etkisini artırabilir (ilave etki).

Non steroidal antienflamatuar ilaçlar (NSAİİ): Nebivololün kan basıncını düşürücü etkisi üzerinde herhangibir etkisi yoktur.

Sempatomimetik ajanlar: Eşzamanlı kullanım beta-adreneıjik antagonistlerin etkisini yok edebilir. Beta-adreneıj ik aj anlar hem alfa hem de beta adreneıj ik etkileri olansempatikomimetik ajanların alfa-adreneıjik aktivitesinin ortaya çıkmasına yol açabilir(hipertansiyon, şiddetli bradikardi ve kalp bloku riski).

Farmakokinetik etkileşimler:

Nebivololün metabolizmasında CYP2D6 izoenzimi rol oynadığı için, bu enzimi inhibe edici maddelerle, özellikle de paroksetin, fluoksetin, tioridazin ve kinidin ile eşzamanlı kullanım,aşın bradikardi ve advers olay riskinde artışa eşlik eden plazma nebivolol düzeylerininyükselmesine yol açabilir.

Simetidin ile nebivololün birlikte uygulanması nebivololün klinik etkilerini değiştİrmeksizin kan düzeylerini artırmıştır. Ranitidin ile birlikte uygulaması nebivolol farmakokinetiğinietkilememiştir. Nebivololün yemekle, antasitlerinde yemekler arasında alınması koşuluyla ikiuygulama beraber reçetelendirilebilir.

Nebivololün nikardipin ile kombinasyonu, klinik etkileri değiştirmeden, her iki ilacm plazma düzeylerini hafifçe artırmıştır. Birlikte alkol, furosemid veya hidroklorotiazid uygulamasınebivololün farmakokinetiğini etkilememiştir. Nebivolol varfarinin farmakokinetiğini vefarmakodinamiğini etkilemez.