MULTICOLD 200/250/50 mg 20 efervesan tablet { Neutec Inhaler } Gebelik

Mentis Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Multicold gebelik kategorisi D'dir. Multicold hamilelik kategorisi, Multicold gebelik kategorisi, Multicold emzirme, Multicold anne sütüne geçer mi, Multicold laktasyon, Multicold hamilelerde kullanımı, Multicold ve bebek, Multicold kullanımı bilgilerini içerir.

Gebelik ve laktasyon

Genel tavsiyeGebelik kategorisi D* d İr.

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

Çocuk doğurma potansiyeli olan kadınların tedavi süresince tıbben etkili olduğu kabul edilen doğum kontrolü uygulamaları önerilmektedir.

Gebelik dönemi

Prostaglandin sentezinin İnhibisyonu gebeliği ve/veya emriyo-fetal gelişimi olumsuz yönde etkileyebilir. Epİdemiyolojİk çalışmalardan edinilen veriler gebeliğin erken dönemlerinde birprostaglandin sentez inhibitörü kullanımından sonra düşük, kardiyak malformasyon ve gastroşiziriskinin arttığı izlenimini vermektedir. Kardiyak malformasyon için mutlak risk, %1’İn altındanyaklaşık %1,5’e çıkmıştır. Riskin doz ve tedavi süresiyle birlikte arttığına inanılmaktadır.

Hayvanlarda prostaglandin sentez inhibitörü uygulamasının implantasyon öncesi ve sonrası kayıpları ve embriyo-fetal letaliteyi artırdığı gösterilmiştir. Buna ek olarak, organogenetİk

dönemde prostaglandin sentez İnhİbitörü verilen hayvanlarda, kardiyovasküler olanlar da dahil çeşitli malformasyonların insidansında artış bildirilmiştir.

Gebeliğin birinci ve ikinci üç aylık dönemlerinde, kesinlikle gerekli olmadığı sürece MULTICOLD verilmemelidir. Gebe kalmaya çalışan bir kadında ya da gebeliğin birinci ve ikinci üç aylıkdönemlerinde MULTICOLD kullanılıyorsa, doz olabildiğince düşük tutulmalı ve tedavi süresimümkün olduğu kadar kısa olmalıdır.

Gebeliğin üçüncü üç ayında bütün prostaglandin sentez inhibitörleri, fetusta kardiyopulmoner toksisite (duktus arteriyozusun zamanından önce kapanması ve pulmoner hipertansiyon da dahil),ve oligo-hidramniyos ile böbrek yetmezliğine gidebilen böbrek fonksiyon bozukluğuna sebebiyetverebilir. Bu maddeler gebeliğin sonunda anne ve yenidoğanda ise, kanama zamanında muhtemelbir uzamaya (çok düşük dozlarda bile ortaya çıkabilen bir anti-agregan etki) ve uteruskontraksiyonlarında, doğum eyleminde gecikme ya da uzamayla sonuçlanan bir azalmaya nedenolabilmektedir.

Sonuç olarak MULTICOLD gebeliğin üçüncü üç aylık döneminde kontrendikedİr.

Uzun süreyle yüksek miktarlarda kafein alınması, gebe kadınlarda spontan düşük ya da prematüre doğuma öncülük edebilir.

Laktasyon dönemi

Parasetamol ve salisilatlar anne sütüne geçerler.

Kafein anne sütüne geçmektedir. Bebeğin durumunu ya da davranışlarını etkileyebilir. MULTICOLD’un uzun süreli kullanılması ya da yüksek dozlarda alınması durumunda emzirmeyeson verilmelidir.

Üreme yeteneği/Fertilite

Siklooksİjenaz/prostaglandin sentezini inhibe eden İlaçların, ovülasyon üzerindeki bir etkiyle dişi fertİIitesİnde bozulmaya neden olabileceğine yönelik bazı veriler bulunmaktadır. Bu durumtedavinin sonlandırılmasıyla geri dönüşebilir niteliktedir.