MUCONEX- C 600 mg/200 mg 30 efervesan tablet Uyarılar

Tripharma Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Muconex uyarılar, Muconex zararları, Muconex önlemler, Muconex riskler, Muconex yan etkisi, Muconex alerji, Muconex alkol, Muconex hamileler, Muconex emzirme, Muconex araç kullanımı, Muconex fazla alınırsa bilgilerini içerir.

Uyarılar

Asetilsistein

• Asetilsistein uygulamasından sonra bronşiyal sekresyonlarda belirgin bir artış olabilir.Bu durumda eğer öksürük refleksi veya öksürük yeterli değilse hava yolunun açıktutulmasına dikkat edilmelidir. Astımlı veya bronkospazm hikayesi olan hastalardadikkatli kullanılmalıdır.

• Asetilsistein kullanımıyla bağlantılı olarak Stevens-Johnson sendromu ve Lyell’ssendromu gibi şiddetli cilt reaksiyonlarının oluşumu nadiren bildirilmiştir. Eğerkütanöz ya da mukozal değişiklikler ortaya çıkarsa zaman kaybetmeden bununasetilsistein ile ilgisi araştırılmalı ve gerektiğinde MUCONEX-C kullanımısonlandırılmalıdır.

• Seyrek olarak gastrointestinal sistemde irritasyona yol açabilir (Bkz. Bölüm 4.8). Bunedenle ülserli hastalarda dikkatli olunmalıdır.

• Kusmaya yol açabileceğinden ya da parasetamolün aşırı dozda alınmasına bağlıgelişen kusmayı şiddetlendirebileceğinden, gastrointestinal sistem kanama riskiolanlarda (peptik ülser ya da özofagus varisi olan hastalarda) tedavi uygulanıpuygulamamaya, oluşturabileceği kanama riski ile parasetamole bağlı hepatotoksisiteriski karşılaştırılarak karar verilmelidir.

• Ağır karaciğer yetmezliği ve sirozu olan hastalarda (Child-Pugh Klas C) asetilsisteineliminasyonu yavaşlayarak kan konsantrasyonu yükselebilir ve yan etkileri artabilir.

• MUCONEX-C daha fazla nitrojenli maddenin sağlanmasından kaçınmak amacıylaböbrek ve karaciğer yetmezliği olanlarda dikkatli uygulanmalıdır.

• Kronik karbamazepin tedavisi gören epileptik hastalarda asetilsistein tonik-klonikkonvülsiyonlara neden olabilir.

Askorbik asit

• Askorbik asitin yüksek dozları, üriner oksalat seviyelerini yükseltir ve böbrektekalsiyum oksalat taşlarının oluşumuna sebep olabilir. Böbrek fonksiyonları bozulmuşolan veya böbrek taşı öyküsü olan hastalar bu etkiye daha duyarlı olabilir.

• Askorbik asit, demir absorbsiyonunu arttırdığından yüksek dozlar hemokromatoz,talasemi, polisitemi, lösemi ya da sideroblastik anemili hastalarda tehlikeliolabilir.Aşırı demir yükü hastalığı durumunda askorbik asit alımı minimumdatutulmalıdır.

• Glukoz-6-fosfat dehidrogenaz (G6DP) enzim eksikliği bulunan hastalara askorbik asitverildiğinde hemoliz gelişebildiğinden dikkatli olunmalıdır.

• Diyabetik hastalarda askorbik asit kullanımı, idrarda glukoz tayini testlerinde yanlışsonuçların elde edilmesine neden olabilir. Ancak, kan şekeri düzeyleri üzerineherhangi bir etkisi yoktur. Bu nedenle, diabet testi yapmadan 2-3 gün öncedenaskorbik asit (Cvitamini) alınımı kesilmelidir.

• Askorbik asit desferrioksamin ile eş zamanlı verildiğinde idrarda demirin atılımınıarttırabilir. Desferrioksamin aldıktan sonra askorbik asit alan idiyopatikhemokromatoz ve talasemili hastalarda kardiyomiyopati ve konjestif kalp yetmezliğidurumları rapor edilmiştir. Böyle hastalarda askorbik asit dikkatle kullanılmalı ve kalpfonksiyonları izlenmelidir.

• Yüksek dozda askorbik asitin ürik asit atılımı üzerindeki etkisinden dolayı hastalardagut artiritine neden olabilir.

• Askorbik asitin yüksek dozlarının orak hücreli anemi hastalarında orak hücre krizleriile ilişkili olduğu ortaya konmuştur.

• Askorbik asitin hızla çoğalan ve geniş şekilde yayılmış tümörleri şiddetlendirebildiğidüşünülmektedir.

• Hemodiyaliz hastalarında plazma oksalik asit düzeylerinde artmaya neden olabilir.

• Levodopa ile birlikte kullanıldığında levodopanın oluşturduğu kusmayı azalttığıbildirilmiştir.

• Diyabetlilere bir hafta boyunca günde 500 mg askorbik asit verildiğinde, kontrolaltındaki bazı diyabetlilerin şeker kontrolünün bozulduğu görülmüştür.

Sodyum uyarısı:

Her bir efervesan tablet 10,56 mmol (242.9 mg) sodyum içermektedir. Bu durum, kontrollü sodyum diyetinde olan hastalar için göz önünde bulundurulmalıdır.

Her bir efervesan 330.00 mg laktoz anhidrus içermektedir. Nadir kalıtımsal galaktoz intoleransı, Lapp laktoz yetmezliği ya da glikoz-galaktoz malobsorpsiyon problemi olanhastaların bu ilacı kullanmamaları gerekir.

Her bir efervesan 219.65 mg mannitol içermektedir. Hafif derecede laksatif etkisi olabilir.

Asetilsistein ile ilişkili

• Atitüssifler:

Asetilsistein ve antitüssiflerin birlikte kullanılması halinde, öksürük refleksinin azaltılmasına bağlı olarak solunum yollarındaki sekresyonda belirgin artış olabilir. Buyüzden, bu tip kombinasyon tedavisi kesin tanı üzerine yapılmalıdır.

• Antibiyotikler:

Sahip olduğu serbest sülfıdril grubu nedeni ile asetilsistein çeşitli penisilinler, tetrasiklinler. sefalosporinler, aminoglikozidler, makrolidler ve amfoterisin B ile etkileşime girebilir. Builaçlar asetilsisteinle eş zamanlı olarak kullanılmamalı, gerekli ise uygulama aralığı en az 2saat olmalıdır.

Amoksisilin, doksisiklin, eritromisin veya tiamfenikol ve sefuroksim ile erhangi bir geçimsizlik bildirilmemiştir.

• Diğer İlaçlar:

Asetilsistein ile birlikte kullanıldığında nitrogliserinin vazodilatör ve trombosit agregasyonunu inhibe edici etkisinde bir artış olabileceği bildirilmiştir.

Kronik karbamazepin tedavisi gören epileptik bir hastada asetilsisteinin karbamazepin kan düzeyini düşürerek tonik-klonik konvülsiyona neden olduğu bildirilmiştir.

Aktif kömür asetilsisteinin emilimini etkileyebileceği için birlikte kullanımları önerilmez.

Askorbik asit ile ilişkili:

• Alüminyum içeren antiasitlerle birlikte kullanılması idrarda alüminyumeliminasyonunu arttırır. Antiasit ve askorbik asitin birlikte kullanımı özellikle böbrekyetmezliği olan hastalarda önerilmemektedir.

• Askorbik asit kan ve idrar örneklerinde glukoz, kreatinin ve ürik asitin biyokimya testsonuçlarını etkileyebilir.

• Oral kontraseptifler C vitamininin serum düzeyini düşürür. Asetilsalisilik asit,disülfıram, meksitetin, demir fenitoin, barbitürat ve tetrasiklin askorbik asitin idraryoluyla atılımını arttırır. Flufenazin ve varfarin ile etkileşmektedir.

• Askorbik asitin yüksek dozları asidik ilaçların beklenmeyen renal tübülerreabsorbsiyonuna neden olabilecek şekilde idrarın asidik olmasına yol açar, asidikilaçların kan düzeylerini arttırarak istenmeyen etkileri ortaya çıkarır. Bazik ilaçlarınise terapötik etkisinde azalmaya yol açacak şekilde reabsorbsiyonda azalma görülür.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler

Özel popülasyonlara ait etkileşim çalışması bulunmamaktadır.

Pediyatrik popülasyon:

Pediyatrik popülasyona ait etkileşim çalışması bulunmamaktadır.

Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

MUCONEX-C’ nin araç ve makine kullanma yeteneği üzerinde bilinen olumsuz bir etkisi yoktur.