MORFIA CR 30 mg 20 film tablet Uyarılar

İlko Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Morfia uyarılar, Morfia zararları, Morfia önlemler, Morfia riskler, Morfia yan etkisi, Morfia alerji, Morfia alkol, Morfia hamileler, Morfia emzirme, Morfia araç kullanımı, Morfia fazla alınırsa bilgilerini içerir.

Uyarılar

Tüm narkotiklerde olduğu gibi, yaşlı, hipotiroidizm ve önemli ölçüde böbrek veya karaciğer fonksiyon bozukluğu olan hastalarda doz ayarlaması gerekebilir.

Solunum fonksiyon bozukluğu, ağır bronşiyal astım, konvülsif hastalıklar, akut alkolizm, deliryum tremens, yüksek intrakraniyal basınç, hipovolemi ile birliktehipotansiyon, ciddi kor pulmonale, madde bağımlılığı öyküsü olan hastalarda, opiatbağımlılığı olan hastalarda, safra yolu hastalıkları, pankreatit, inflamatuvar bağırsakhastalıkları, prostat hipertrofisi ve adrenokortikal yetmezliği olan hastalarda dikkatlekullanılmalıdır.

MORFİA CR kullanımı sırasında paralitik ileus görülmesi veya şüphe oluşması durumunda MORFİA CR kullanımı derhal kesilmelidir.

Morfin sülfat, epilepsi öyküsü olan hastalarda nöbet eşiğini düşürebilir.

Opioid aşırılığının en büyük riski solunum depresyondur.

Ek ağrı giderici prosedürlerin uygulanması (örneğin, ameliyat, pleksus blokajı) durumunda müdahale öncesi 24 saat içinde MORFİA CR uygulanmamalıdır.

MORFİA CR ile daha ileri bir tedavi öngörülüyorsa yeni postoperatif tedavi ihtiyacına göre doz ayarlanmalıdır.

MORFİA CR ameliyat sonrasında dikkatle kullanılmalıdır. Abdominal cerrahi sonrasında intestinal motilite bozulur; normal bağırsak fonksiyonu sağlanana kadarMORFİA CR kullanılmamalıdır.

Uzatılmış salınındı morfin sülfat ürünlerin farklı markalan arasındaki biyoeşdeğerlik çahşmalannm güvenililiği mümkün olmayabilir. Bu nedenle; öncelikle etkili dozunhastalarda titre edilmesi üzerinde durulmalıdır ve MORFİA CR formundan diğeryavaş, yavaş salınındı ya da uzatılmış salınındı formlara ya da diğer etkili narkotikanaljezik preparatlara; yeniden titre etmeden ve klinik değerlendirme yapmadangeçilmemelidir.

Kronik kullanımda ilaca karşı tolerans gelişebilir ve ağn kontrolünü sağlamak için giderek daha yüksek dozlara ihtiyaç duyulabilir.

Bu ürünün uzun süreli kullanımı fiziksel bağımlılığa yol açabilir ve tedavisinin ani kesilmesinden sonra bir yoksunluk sendromu ortaya çıkabilir. Yoksunluksemptomlarını önlemek için doz azaltılarak tedavi sonlandırılmalıdır.

Ek doz artışına cevap vermeyen, özellikle yüksek doz morfin sülfat ile nadiren hiperaljezi meydana gelebilir. Bu durumda morfin sülfat dozunun azaltılması veyaopioid değişikliği gerekebilir.

Morfin sülfat diğer güçlü opioid agonistlere benzer bir istismar profiline sahiptir. Morfin sülfat gizli ya da belirgin bağımlılık hastalığı olan kişiler tarafından suistimaledilebilir. Morfin sülfat gibi opioid analjeziklerin, psikolojik bağımlılık geliştirmepotansiyeli vardır. Alkol ve uyuşturucu bağımlılığı öyküsü olan hastalarda özellikledikkat edilmelidir.

Hastalar, MORFİA CR tabletin kırılmadan, çiğnenmeden, ezilmeden veya çözülmeden kullanılması gerektiği konusunda uyarılmalıdır. Kırılmış, çiğnenmiş,ezilmiş veya çözülmüş MORFİA CR’nin alınması ilaç salınmamı arttırarak doz aşımıve ölüm riskini arttırır.

Oral dozaj formların parenteral olarak suistimal edilmesi ölümcül olabilen advers reaksiyonlar ortaya çıkarabilir.

Alkol ve MORFİA CR tabletlerin birlikte kullanımı MORFİA CR’nin istenmeyen etkilerini artırabilir; birlikte kullanımından kaçınılmalıdır.

Bu tıbbi ürün laktoz içermektedir. Nadiren kalıtımsal galaktoz intoleransı, Lapp-laktaz yetmezliği ya da glukoz-galaktoz malabsorpsiyon problemi olan hastalar bu tıbbi ürünü kullanmamalıdır.

Bu tıbbi ürün boyar madde olarak günbatımı sarısı FCF ihtiva eder. Alerjik reaksiyonlara sebep olabilir.

Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

Hastaların morfin sülfatın araba kullanma veya makine çalıştırma gibi potansiyel olarak tehlikeli aktiviteleri yapmak için gereken mental ve/veya fiziksel yetileribozabileceği konusunda ilacı reçete eden hekim tarafından uyarılmaları gereklidir.Hastalar diğer opioidler, fenotiyazinler, sedatif/hipnotikler ve alkol de dahil olmaküzere diğer MS S depresanları ile morfin sülfatın potansiyel kombine etkilerikonusunda uyarılmalıdırlar (Bkz. Bölüm 4.5.).