MIRENA rahim içi sistem Gebelik

Bayer Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Mirena gebelik kategorisi X'dir. Mirena hamilelik kategorisi, Mirena gebelik kategorisi, Mirena emzirme, Mirena anne sütüne geçer mi, Mirena laktasyon, Mirena hamilelerde kullanımı, Mirena ve bebek, Mirena kullanımı bilgilerini içerir.

Gebelik ve laktasyon

Gebelik kategorisi X’tir.

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

МİRENA® intrauterin kontrasepsiyon için endikedir.

Gebelik dönemi

МİRENA® bir gebelik varlığı ya da şüphesinde kullanılmamalıdır. МİRENA® kullanımı esnasında bir gebelik meydana gelirse, herhangi bir rahim içi aracın o esnada rahim içinde kalması nedeniyle düşük ve erken doğum riski artacağı için МİRENA®’nın çıkarılması önerilir.

МİRENA®’nın çıkarılması ya da uterusun içinde aranması spontan abortusla sonuçlanabilir. Eğer rahim içi kontraseptif nazikçe çıkarılamıyorsa gebeliğin sonlandırılması göz önüne alınmalıdır.
Eğer kadın gebeliğini sürdürmek istiyorsa ve sistem çıkartılamıyorsa, riskler ve erken doğum olasılığı konusunda bilgilendirilmelidir. Bu tür bir gebelik yakından izlenmelidir. Ektopik gebelik olasılığı ekarte edilmelidir. Kadın, ateşli abdominal kramplar gibi gebeliğin komplikasyonları olarak sayılabilecek her türlü belirtiyi bildirmesi konusunda uyarılmalıdır.

Rahim içi uygulama ve lokal hormon salımından dolayı, fetüste virilizasyon etkilerinin meydana gelme olasılığı dikkate alınmalıdır. Yüksek kontraseptif etkinlik nedeniyle МİRENA® kullanımı sırasında oluşan gebeliklerde fetusun sağlığı ile ilgili klinik deneyim kısıtlıdır, ancak kadın МİRENA®’nın uterus içinde bırakıldığı durumlarda miyadına kadar süren gebeliklerde, МİRENA® nedeniyle oluştuğu kanıtlanmış herhangi bir doğumsal kusur ile bugüne dek karşılaşılmadığı konusunda bilgilendirilmelidir.

Laktasyon dönemi

Levonorgestrel dozunun yaklaşık % 0.1’i emzirme sırasında bebeğe aktarılır. Ancak uterus boşluğuna yerleştirilmiş МİRENA®’dan salınan dozun bebek için bir risk oluşturması olası görülmemektedir. МİRENA®’nın doğum sonrası altıncı haftadan itibaren kullanıldığı durumlarda, bebeğin büyümesi veya gelişimi ile ilgili zararlı etkilere rastlanmamıştır. Yanlızca progestagen içeren kontrasepsiyon yöntemlerinin anne sütü miktarını ve kalitesini etkilediği gösterilememiştir.
Laktasyon sırasında МİRENA® kullanan kadınlarda nadiren uterin kanama bildirilmiştir.

Üreme yeteneği/Fertilite

MIRENA® kullanıldığı sürece üreme yeteneğini baskılar, üreme çağındaki kadınlarda çıkartıldıktan sonra bu etkisi geri dönüşlüdür. MIRENA® kullanımını bırakan ve gebe kalmak isteyen kadınların % 80’i MIRENA®’nın çıkartılmasını takip eden 12 ay içinde gebe kalmıştır