MIACALCIC 100 IU 5 ampül Farmakolojik Özellikleri

Novartis Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

5.   FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER

5.1. Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grup: Kalsiyum homeostazı düzenleyicisi ATC kodu: H05BA01

Etki mekanizması:

Bütün kalsitonin yapıları, dizilim açısından türden türe farklılık gösteren N-terminalinde yedi amino asit kalıntısından oluşmuş halka içeren tek sıra halinde 32 aminoasit içermektedir. Somon kalsitonini, reseptör bağlantı bölgelerine, memelilerden elde edilen kalsitoninlerden daha çok afinite gösterdiğinden daha güçlü ve daha uzun etkilidir. Spesifik reseptörleri üzerinden osteoklast aktivitesini inhibe eden somon kalsitonini, kemik rezorpsiyon hızının arttığı osteoporoz gibi durumlarda kemik yıkımım belirgin olarak azaltır. Hem hayvan modellerinde hem de insanda somon kalsitoninin, muhtemelen merkezi sinir sistemine doğrudan bir etki yolu ile analjezik etkili olduğu saptanmıştır.

Farmakodinamik etkiler:

5.2. Farmakokinetik özellikler

Genel özellikler

Emilim:

İntramüsküler veya subkutan enjeksiyonlardan sonra MİACALCİC’in mutlak biyoyararlanımı yaklaşık %70’dir. Doruk plazma konsantrasyonlan 1 saat içinde elde edilir. Subkutan uygulama sonrasında, doruk plazma düzeylerine 23 dakikada ulaşılır.

Dağılım:

Sanal dağılım hacmi 0.15-0.3 L/kg ve protein bağlanma oranı %30-40’dır. Biyotransformasvon:

Somon kalsitonin ile yapılan hayvan çalışmalarından ve insan kaynaklı kalsitoninler ve domuz kalsitoninleri ile yapılan klinik çalışmalardan alınan bilgiler somon kalsitoninin, öncelikli olarak böbreklerde ve bunun yanında kan ve periferik dokularda inaktif küçük parçalara dönüşerek hızlıca metabolize olduğunu gösterir. Değişmeyen küçük miktar hormon ve inaktif metabolitleri idrar ile atılır.

Eliminasyon:

5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

Laboratuvar hayvanlannda konvansiyonel uzun-süreli toksisite, üreme, mutajenisite ve karsinojenisite çalışmalan yapılmıştır.

Toksisite çalışmalanndaki minör etkiler, somon kalsitoninin farmakolojik etkisine bağlanmaktadır. Somon kalsitonini embriyotoksik, teratojenik ve mutajenik potansiyel göstermez. Toksisite ve karsinojenisite çalışmalan somon kalsitonininin klinik kullanımdan daha düşük miktarlarda, sıçanlarda hipofiz tümörlerini artırdığını göstermiştir. Ancak, yapılan daha ileri preklinik çalışmalarda, özellikle farelerde yürütülen karsinojenisite çalışmalannda en yüksek maruziyetin insanda 50 IU dozda uygulamadan sonraki maruziyetten 760 kez fazla olduğu bulunmuştur. Bu da, hipofiz tümörü indüksiyonunun sadece sıçanlara özgü bir durum olduğunu olduğunu düşündürmektedir. İn vivo klinik dışı güvenlilik verileri somon kalsitonin tedavisi ile malignite gelişimi arasında bir ilişkiyi desteklememekte ve tümör progresyonuna yönelik herhangi bir kanıt sunmamaktadır.

Bunun yanında, hastalarda hipofiz tümörleriyle ilgili hiçbir advers olay bildirilmemiştir.

Buradan da, hipofiz tümörü indüksiyonunun sıçana özgü vaka olduğu ve sıçan hipofizer tümörlerinin MİACALCİC’in klinik kullanımına ait konuyla ilgili olmadığına dair yeterli kanıtın olduğu sonucuna vanlmıştır.

6. FARMASÖTİK BİLGİLER