LODINE 300 mg 10 film tablet Gebelik

Pensa Pharma Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Lodine gebelik kategorisi C'dir. Lodine hamilelik kategorisi, Lodine gebelik kategorisi, Lodine emzirme, Lodine anne sütüne geçer mi, Lodine laktasyon, Lodine hamilelerde kullanımı, Lodine ve bebek, Lodine kullanımı bilgilerini içerir.

Gebelik ve laktasyon

Genel tavsiye

Gebelik kategori C’dir (Gebeliğin 3. Trimesterinde D’dİr).

Kronik nonsteroidal anti-inflamatuvar tedavi alan hastalarda, beklenmeyen kanama, ülser ve perforasyon gibi ciddi gastrointestinal toksik etkiler göürlebilİr. Gastrointestinal kanama belirtisigörüldüğü an acil olarak etodolak kullanımı kesilmelidir.

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadmlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

Çocuk doğurma potansiyeli olan kadınlarda tedavi süresince etkili doğum kontrolü uygulaması önerilir.

Gebelik dönemi

Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, gebelik ve/veya embriyonel/fetal gelişim ve/veya doğum ve/veya doğum sonrası gelişim üzerindeki etkiler bakımından yetersizdir. İnsanlara yönelikpotansiyel risk bilinmemektedir. LÛDİNE, gebelik döneminde kullanılmamalıdır. Hamilekadınlarda yapılmış yeterli ya da iyi kontrollü çalışmalar mevcut değildir. Etodolak hamileliksonrasında ancak potansiyel yararı fötüs üzerine olan potansiyel risklerinden fazla isekullanılmamalıdır. NSAİ ilaçlar doğum ve duktus arteriozusun kapanması yönünden insanlardafotusun kardiyovasküler sistemi üzerinde bilinen etkilerinden dolayı, hamileliğin sontrimesterinde kullanılmamalıdır.

Etodolak ile sıçanlarda yapılan çalışmalarda, prostaglandin sentezini İnhibe ettiği bilinen diğer ilaçlarla olduğu gibi; distosi, doğumun gecikmesi ve yaşayan yavru sayısında azalmagörülmüştür. Etodolak’m hamile kadmlarda doğum üzerindeki etkileri bilinmemektedir.

Laktasyon dönemi

Etodolak’m insan sütüne geçip geçmediği bilinmemektedir. Birçok İlaç insan sütüne geçtiğinden ve etodolak’m emzirilen yeni doğanlarda ciddi yan etki potansiyeli bulunduğundan, ilacın anneiçin önemi göz önünde bulundurularak emzirmeyi veya ilacı durdurma arasında bir kararverilmelidir.

Üreme yeteneği/Fertiiite

Etodolak 16 mg/kg (94 mg/m2) oral dozlara kadar erkek ve dişi sıçanlarda üreme bozukluğuna neden olmamıştır. Bununla beraber, 8 mg/kg dozda döllenmiş yumurta İmplantasyonunda azalmaolmuştur.