LIBKOL 50 film tablet Uyarılar

Saba Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Libkol uyarılar, Libkol zararları, Libkol önlemler, Libkol riskler, Libkol yan etkisi, Libkol alerji, Libkol alkol, Libkol hamileler, Libkol emzirme, Libkol araç kullanımı, Libkol fazla alınırsa bilgilerini içerir.

Uyarılar

Yaşlı hastalarda, prostat büyümesi ve idrar retansiyonu olan hastalarda dikkatli kullanılmalıdır.

Santral sinir sistemini etkileyen diğer ilaçlarla olduğu gibi LİBKOL alan hastaların alkol ve diğer santral sinir sistemi depresanlan alımlannda dikkatli olmaları gerekir. Ruhsal canlılık ve dikkat isteyen alet ve araç kullanımında da özel bir dikkat sarfı gerekir.

Klordiazepoksid alan hastalarda fizik ve psişik bağımlılık çok ender görülür ise de alışkanlığa eğilimli olanların ve alkol bağımlısı hastaların dikkat etmeleri önerilir. Tedavi esnasında böbrek ve karaciğer fonksiyonları izlenmelidir.

Klordiazepoksid

Tolerans:

Birkaç hafta tekrarlanarak kullanıldıktan sonra hipnotik etkilerin etkinlik kaybı gelişebilir.

Bağımlılık:

Bağımlılık (fiziksel ya da psikolojik) riski doz ve tedavi süresine göre artar ve alkol ve madde bağımlılığı geçmiş ya da kişilik bozukluğu olan hastalarda daha yüksektir.

Bu nedenle:

• Bu tip hastaların takibi çok önemlidir.

• Rutin tekrarlanan reçetelendirmeden kaçınılmalıdır.

• Tedavi yavaş yavaş bırakılmalıdır. . Yoksunluk etkiler:

Tedavi süresi olabildiğince kısa olmalıdır. Eğer fiziksel bağımlılık oluştuysa, ilacın aniden kesilmesi yoksunluk semptomlarına neden olur. Bunlar baş ağnsı, kas ağnsı, aşın aksiyete, gerginlik, huzursuzluk, endişe, terleme, konfüzyon ve initabilite, uyku bozukluğu, diyare ve ruh hali değişiklikleridir. Aşın durumlarda bu belirtiler oluşabilir: gerçeklik hissinin kaybı yada vücuttan aynlmışlık hissi, depersonalizasyon, konfüzyon durumu, uyuşukluk ve ektremitelerde kanncalanma, ışığa, sese ve fiziksel temasa karşı aşın duyarlılık, halüsinasyon ya da epileptik nöbetler gibi psikotik belirtiler.

Yoksunluk semptomları geçmişte alkol ya da diğer narkotik ilaç bağımlılığı olan hastalarda daha ağırdır, fakat tedavinin aniden bırakılması kısa bir dönemde normal terapötik dozunda alan hastalarda da aynı etkileri gösterebilir.

Hasta tedaviye başlamadan önce tedavinin limitli sürede olacağı ve ilacı yavaş yavaş s—^ bırakacağına dair bilgilendirilmelidir. Ayrıca, ilaç kullanımı durdurulduğunda söz konusu

semptomların ortaya çıkması halinde anksiyetenin en aza indirilebilmesi için hastanın rebound olgusunun farkında olması önemlidir.

Etki süresi kısa olan benzodiazepinlerin doz aralığında da özellikle yüksek dozda kullanılıyorsa yoksunluk olayları görülebilir.

Klordiazepoksid gibi uzun etki süreli benzodiazepinler kullanıldığında, kısa etki süreli bir benzodiazepine geçildiğinde yoksunluk olaylarının görülebileceğine dair hastayı uyarmak önemlidir.

Rebound semptomları:

İnsomnia ve anksiyete tedavi bırakıldığında oluşabilir. Dozun yavaş yavaş azaltılması tedavinin aniden kesilmesinden daha iyidir.

Amnezi:

Anterograd amnezi sindirimden genellikle birkaç saat sonra görülebilir. Riski azaltmak için, hastalar kesintisiz 7-8 saat uyuyabileceğinden emin olmalıdır.

Yas / kayıp:

Psikolojik adaptasyon benzodiazepin tarafından engellenir.

Psikiyatrik ve ‘paradoksikal ’ reaksiyonları:

Huzursuzluk, ajitasyon, irritabilite, agresiflik, heyecan, konfüzyon, delusyon, öfke, kabuslar, halüsinasyonlar, psikozlar, uygun olmayan davranışlar ve diğer davranışsal etkiler oluşabilir. Bu reaksiyonlar daha çok çocuklarda ve yaşlılarda görülür. Benzodiazepin reçetelendirilirken kişilik bozukluğu olanlarda çok dikkatli olunmalıdır.

Özel hasta grupları:

Şeker intoleransı

Nadir kalıtımsal galaktoz intoleransı, Lapp laktoz yetmezliği ya da glikoz- galaktoz malabsorpsiyon problemi olan hastaların bu ilacı kullanmamaları gerekir.

Depresyonda olan hastalar

Klordiazepoksid depresyonlu hastalarda intiharı tetikleyebileceği için depresyonlu ya da depresyonla ilişkili anksiyete tedavisi gören hastalarda tek başına kullanılmamalıdır.

Alkol ve ilaç bağımlılığı geçmişi olan hastalar

Klordiazepoksid alkol ve ilaç bağımlılığı geçmişi olan hastalarda çok dikkatli kullanılmalıdır. Fobileri ve kronik psikozları olan hastalar

Klordiazepoksid önerilmemektedir, (yeterlisiz güvenlik ve etkinlik verileri)

Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

LİBKOL kullanımı sırasında araba ve dikkat gerektiren araç ve makine kullanımından kaçınılmalıdır.