LAMINOX % 1 30 ml sprey Etkileşimi

Abdi İbrahim Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Laminox etkileşimi, Laminox etken madde, Laminox yardımcı maddeler, Laminox alkol, Laminox etkileşim, Laminox kullananlar, Laminox dozu, Laminox kullanımı bilgisini içerir.

Terbinafin sitokrom P450 sistemi yoluyla metabolize olan ilaçların (örn. Siklosporin, terfenadin, triazolam, tolbutamid veya oral kontraseptifler) klirensini artırmak veya azaltmak üzere etkisinin ihmal edilebilir düzeyde olduğunu göstermiştir.

Ancak, terbinafinin CYP2D6 ilişkili metabolizmayı inhibe ettiğini göstermiştir. Bu bulgu başlıca bu enzim tarafından metabolize edilen trisiklik antidepresanlar, beta blokerler, seçici serotonin geri alım inhibitörleri ve B tipi monoamin oksidaz inhibitörleri gibi bileşikler için eğer tedavi aralıkları da darsa klinik olarak önemli olabilir.

İnsan karaciğer mikrozomları ile yapılan in vitro çalışmalarda, terbinafinin tolbutamid, ethinilestradiol, etoksikumarin ve siklosporinin metabolizmasını inhibe etmediği görülmüştür. Sağlıklı gönüllü vakalarda yapılan ilaç etkileşim çalışmaları, terbinafinin antipirin ve digoksin klirensi üzerine etki etmediğini göstermiştir. Terbinafin, i.v. kafein uygulamasında klirensi % 19 oranında azaltır. Terbinafin, siklosporin klirensini % 15 oranında arttırır.

Oral kontraseptiflerle birlikte Laminox alan hastaların bazılarında adet düzensizlikleri bildirilmekle beraber, bu tür düzensizliklerin insidansı, oral kontraseptifleri tek başına kullandıklarında görülen düzensizlik oranı kadar olmaktadır. Öte yandan, terbinafinin plazma klirensi metabolizmayı indükleyen (ör. Rifampisin) ilaçlarla artırılabilir ve sitokrom P450’yi inhibe eden ilaçlarla (ör. Simetidin) inhibe edilebilir. Bu tür ilaçlarla birlikte kullanım gerekli olduğunda, Laminox dozu uygun biçimde düzenlenmelidir.

Terbinafin klirensi rifampin ile kullanımda % 100 artar, simetidin ile % 33 azalır.