KOMBOGLYZE 2.5 mg/850 mg 56 film kaplı tablet Etkileşimi

AstraZeneca Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Komboglyze etkileşimi, Komboglyze etken madde, Komboglyze yardımcı maddeler, Komboglyze alkol, Komboglyze etkileşim, Komboglyze kullananlar, Komboglyze dozu, Komboglyze kullanımı bilgisini içerir.

Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler

Çoklu saksagliptin dozlarının (günde iki kez 2.5 mg) ve metforminin (günde iki kez 1000 mg) birlikte uygulanması tip 2 diyabeti olan hastalarda saksagliptin veya metformininfarmakokinetiğini anlamlı şekilde değiştirmemiştir.

KOMBOGLYZE için resmi etkileşim çalışması yapılmamıştır. Aşağıdaki ifadeler her bir etkin maddeye ilişkin mevcut bilgileri yansıtmaktadır.

Saksagliptin

Aşağıda tanımlanmış klinik veriler, saksagliptinin eşzamanlı uygulanan tıbbi ürünler ile klinik açıdan anlamlı etkileşim riskinin düşük olduğunu düşündürmektedir.

Saksagliptin metabolizması öncelikle sitokrom P450 3A4/5 (CYP3A4/5) aracılığıyla gerçekleşmektedir. İn vitro çalışmalarda, saksagliptin ve majör metaboliti CYP1A2, 2A6,2B6, 2C9, 2C19, 2D6, 2E1 veya 3A4’ü inhibe etmemiş ve CYP1A2, 2B6, 2C9 veya 3A4’üindüklememiştir. Sağlıklı bireylerde yürütülen çalışmalarda, saksagliptinin ve majörmetabolitinin farmakokinetiği metformin, glibenklamid, pioglitazon, digoksin, simvastatin,omeprazol, antasitler veya famotidin tarafından anlamlı olarak değiştirilmemiştir. Buna ekolarak, saksagliptin metformin, glibenklamid, pioglitazon, digoksin, simvastatin, kombineoral kontraseptifin aktif bileşenleri (etinilestradiol ve norgestimat), diltiazem veyaketokonazol farmakokinetiğini anlamlı olarak değiştirmemiştir.

Saksagliptinin orta derecede CYP3A4/5 inhibitörü diltiazem ile birlikte uygulanması, saksagliptinin Cmaks ve EAA değerlerini sırasıyla %63 oranında ve 2.1 kat artırmış ve aktifmetabolit için ilgili değerler sırasıyla %44 ve %34 oranında azalmıştır.

Saksagliptinin potentCYP3A4/5inhibitörü ketokonazol ilebirlikteuygulanması,

saksagliptinin Cmaks ve EAA değerlerini sırasıyla %62 oranında ve 2.5 kat artırmış ve aktif metabolit için ilgili değerler sırasıyla %95 ve %88 oranında azalmıştır.

Saksagliptinin potentCYP3A4/5indükleyicisi rifampisin ilebirlikteuygulanması,

saksagliptinin Cmaks ve EAA değerlerini sırasıyla %53 ve %76 oranında azaltmıştır. Aktif metabolit maruziyeti ve bir doz aralığında plazma DPP-4 aktivitesinin inhibisyonurifampisinden etkilenmemiştir (bkz. bölüm 4.4).

Saksagliptinin rifampisin dışındaki (karbamazepin, deksametazon, fenobarbital ve fenitoin gibi) CYP3A4/5 indükleyicileri ile birlikte uygulanması çalışılmamış olup bu uygulamasaksagliptin plazma konsantrasyonunun azalması ve majör metabolitinin konsantrasyonununartması ile sonuçlanabilir. Saksagliptin potent bir CYP3A4 indükleyicisi ile birliktekullanıldığında glisemik kontrol dikkatlice değerlendirilmelidir.

Sigara kullanımının, diyetin, bitkisel ürünlerin ve alkol kullanımının saksagliptin farmakokinetiği üzerine etkileri spesifik olarak çalışılmamıştır.

Metformin

Önerilmeyen kombinasyonlar

KOMBOGLYZE’nin etkin maddesi metformin nedeniyle, akut alkol intoksikasyonunda (özellikle açlık, malnütrisyon veya karaciğer yetmezliği durumlarında) laktik asidoz riski artar(bkz. bölüm 4.4). Bu ilacı kullanırken alkol tüketimi ve alkol içeren tıbbi ürünlerinkullanımından kaçınılmalıdır.

Renal tübüler sekresyon yoluyla elimine edilen katyonik maddeler (örn., simetidin), ortak renal tübüler transport sistemleri için rekabet yoluyla metformin ile etkileşebilirler. Yedinormal sağlıklı gönüllü ile yapılan bir çalışmada günde iki defa 400 mg şeklinde verilensimetidinin metforminin sistemik maruziyetini %50 (EAA) ve Cmaks’ını %81 artırdığıgösterilmiştir. Bu sebeple, renal tübüler sekresyon yoluyla elimine edilen katyonik tıbbiürünler birlikte kullanılacağında glisemik kontrolün yakından izlenmesi, önerilen pozolojidahilinde doz ayarlaması ve diyabetik tedavide değişiklikler yapılması düşünülmelidir.

Radyolojik görüntülemede iyodlu kontrast maddelerin intravasküler uygulanması, metformin birikimi ve laktik asidoz riski ile sonuçlanan böbrek yetmezliğine yol açabilir. Bu nedenleuygulamadan önce veya uygulama sırasında KOMBOGLYZE kesilmeli ve ancak 48 saatsonra böbrek fonksiyonlarının yeniden değerlendirilip, normal bulunmasını takiben yenidenbaşlanmalıdır (bkz. bölüm 4.4).

Kullanımında dikkatli olunması gereken kombinasyonlar

Glukokortikoidlerin (sistemik ve lokal yollardan verilen), beta-2-agonistlerin ve diüretiklerin intrinsik hiperglisemik aktiviteleri vardır. Bu durum için hasta uyarılmalı ve özellikletedavinin başlangıcında daha sık kan glukoz ölçümleri yapılmalıdır. Gerektiğinde, diğer tıbbiürün ile tedavi sırasında ve diğer tıbbi ürün kesildikten sonra anti-hiperglisemik tıbbi ürünündozu ayarlanmalıdır.