KLOPIS 75 mg 28 tablet Gebelik

Actavis Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Klopis gebelik kategorisi B'dir. Klopis hamilelik kategorisi, Klopis gebelik kategorisi, Klopis emzirme, Klopis anne sütüne geçer mi, Klopis laktasyon, Klopis hamilelerde kullanımı, Klopis ve bebek, Klopis kullanımı bilgilerini içerir.

Gebelik ve laktasyon

Gebelik kategorisi B.

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü(Kontraseptiyon)

Klopidogrel için gebeliklerde maruz kalmaya ilişkin klinik veri mevcut değildir. Tedbir olarak, klopidogrelin gebelik sırasında kullanılmaması önerilir.

Gebelik dönemi

Yapılan hayvan çalışmalarında fertilite ya da fetus üzerinde olumsuz bir etki saptanmamış olmakla birlikte, insanlar üzerinde yapılmış yeterli ve iyi kontrollü çalışmalar bulunmadığından KLOPİS gebelikte ancak gerekliyse kullanılmalıdır.

Laktasyon dönemi

Klopidogrel’in insan sütüyle atılıp atılmadığı bilinmemektedir. Sıçanlar üzerinde yapılan çalışmalar KLOPİS’in ve/veya metabolitlerinin sütle atıldığını göstermiştir.

KLOPİS, laktasyon döneminde kullanılmamalıdır.

Üreme yeteneği/fertilite

KLOPİS’in, oral yoldan alınan günlük 400 mg/kg’lık dozlara kadar (mg/m2 bazında insanlar için tavsiye edilen dozajın 52 katı) erkek ve dişi sıçanlarda üreme yeteneğini etkilemediği görülmüştür.

Sıçanlarda ve tavşanlarda 500 ve 300 mg/kg/gün’lük dozlarda (sırasıyla mg/m2 bazında insanlar için tavsiye edilen dozajın 65 ve 78 katı) yürütülen üreme çalışmaları KLOPİS’e bağlı olarak fertilite bozukluğu ya da fetotoksisite oluşmadığını ortaya koymuştur.