KARBALEX retard 600 mg 50 tablet Uyarılar

Liba Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Karbalex uyarılar, Karbalex zararları, Karbalex önlemler, Karbalex riskler, Karbalex yan etkisi, Karbalex alerji, Karbalex alkol, Karbalex hamileler, Karbalex emzirme, Karbalex araç kullanımı, Karbalex fazla alınırsa bilgilerini içerir.

Uyarılar

Tedaviye başlamadan önce, kan testleri ve karaciğer fonksiyon testleri yapılmalıdır.

Tedavi sırasında aşağıdaki parametreler kontrol edilmelidir:

- Kan sayımı : İlk ay içinde haftada bir, daha sonra ayda bir;

- Karaciğer fonksiyonu : Elde edilen değerler normal sınırlar içindeyse, her 3 ila 4 ayda bir patolojik değerlerin olduğu vakalarda ise daha kısa aralıklarla.

Bozulmuş hematopoez, ilerleyici veya semptomatik lökopeni ya da alerjik deri reaksiyonu belirti ve bulgulan ortaya çıkarsa ya da karaciğer fonksiyonu anlamlı şekilde kötülerse karbamazepin kesilir.

Kardiyovasküler hastalığı, karaciğer ve/veya böbrek yetmezliği, karaciğer haşan olan hastalarda ve glokom hastalannda düzenli izleme ve dikkatli dozlama gereklidir.

Ciddi dermatolojik reaksiyonlar:

Toksik epidermal nekroliz (TEN) ve Stevens-Johnson sendromu (SJS) dahil ciddi ve bazen fatal olabilen dermatolojik reaksiyonlar bildirilmiştir. KARBALEX, eğer ilaca bağlı olmadığı kesin değilse, ilk deri döküntüsü belirtisinde kesilmelidir. Bulgu ve semptomlar SJS/TEN’i desteklerse bu ilacı kullanmaya devam edilmemeli ve alternatif tedavi düşünülmelidir.

Aplastik anemi ve Agranülositoz:

Herhangi bir ilaca karşı advers hematolojik reaksiyon geçmişi olan hastalarda kemik iliği depresyonu riski vardır.

Genel:

Diğer antiepileptik ilaçlarda da olduğu gibi, nöbet sıklığında artma potansiyelini en aza indirmek için karbamazepin dereceli olarak bırakılmalıdır.

Çeşitli endikasyonlarda antiepileptik ilaçlarla tedavi edilen hastalarda intihar düşüncesi ve davranışı bildirilmiştir. Aynca, antiepileptik ilaçlann randomize plasebo kontrollü çalışmalannın meta analizinde intihar düşüncesi ve davranışı riskinde küçük miktarda bir artış gösterilmiştir (Aynca Bölüm 5.1’e bakımz). Bu riskin mekanizması bilinmemektedir ve mevcut veriler karbamazepin için bu artan risk olasılığını hariç tutmamaktadır.

Bu nedenle hastalar intihar düşüncesi ve davranışı açısından yakından izlenmelidir ve uygun tedavi değerlendirilmelidir. İntihar düşüncesi ve davranışı ortaya çıktığında, hasta ve hasta yakınının tıbbi destek alması önerilmelidir.

Tedavi sırasında alkol alımından kaçınılmalıdır.

Karbamazepinin ani kesilmesi veya farklı bir antikonvülzana geçiş sadece hasta koruyucu tedavi olarak barbitürat veya diazepam alıyorsa yapılmalıdır.

Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

Reaktivite karbamazepinle bozulabilir. dolayısıyla araba kullanırken veya herhangi bir makinenin işletilmesinde dikkatli olunmalıdır!