KARBALEX retard 600 mg 50 tablet Gebelik

Liba Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Karbalex gebelik kategorisi D'dir. Karbalex hamilelik kategorisi, Karbalex gebelik kategorisi, Karbalex emzirme, Karbalex anne sütüne geçer mi, Karbalex laktasyon, Karbalex hamilelerde kullanımı, Karbalex ve bebek, Karbalex kullanımı bilgilerini içerir.

Gebelik ve laktasyon

Genel tavsiye

Gebelik Kategorisi: D.

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

Hormonal kontraseptiflerin etkinliği karbamazepin ile azalabilir. Bu nedenle alternatif doğum kontrol yöntemleri kullanılmalıdır. Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlarda, yan etkileri azaltmak amacıyla mümkün olduğu kadar monoterapi tercih edilmelidir.

Gebelik dönemi

Karbamazepinin gebelik ve/veya fetus/yeni doğan üzerinde zararlı farmakolojik etkileri bulunmaktadır.

Hamilelik sırasında, özellikle ilk üç ay esnasında, herhangi bir ilacm uygulanması potansiyel olarak tehlikelidir. Ancak, antikonvülzan tedavi gerekli olduğunda, antikonvülzanm kesilmesi hem anne, hem de fetus için daha büyük bir risk oluşturabileceğinden, hamilelik esnasında antikonvülzan kesilmemelidir.

KARBALEX gerekli olmadıkça gebelik döneminde kullanılmamalıdır.

Hayvan çalışmalarında karbamazepin karşılaştırmalı olarak düşük bir teratojenik potansiyel göstermiştir. İnsanlardaki terapötik dozdan (vücut ağırlığına göre hesaplanan) 10-25 kez daha yüksek dozlar uygulanan kemirgenlerde düşük doğum ağırlığı, düşük organ ağırlığı, tam olmayan kemikleşme ve seyrek olarak yarık damak görülmüştür.

Daha fazla emniyet ve en düşük etkin dozun daha kolay saptanabilmesi için plazma konsantrasyonlannın sık olarak izlenmesi (“ilaç izleme”) önerilmektedir (terapötik aralığı: 3-12 mg/1 = 13-50 mmol/1).

Laktasyon dönemi

Karbamazepin fetus kan dolaşımına ve anne sütüne geçmektedir. Anne sütüne geçen karbamazepinin MSS üzerine sedatif etkisi nedeniyle yeni doğanlarda emme zorluğuna neden olabilir. Ciddi advers reaksiyon potansiyelinden dolayı ilacm anneye olan yaran göz önünde bulundurularak ilacm mı yoksa emzirmenin mi kesileceğine karar verilmelidir.

Üreme yeteneği / Fertilite