KALETRA 200 mg/50 mg 120 film tablet Uyarılar

Abbvie Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Kaletra uyarılar, Kaletra zararları, Kaletra önlemler, Kaletra riskler, Kaletra yan etkisi, Kaletra alerji, Kaletra alkol, Kaletra hamileler, Kaletra emzirme, Kaletra araç kullanımı, Kaletra fazla alınırsa bilgilerini içerir.

Uyarılar

Dikkat!

KALETRA Film Tablet, daha önceden kullandığınız KALETRA Yumuşak Kapsül ile karıştırılmamalıdır. KALETRA Film Tablet kullanmaya başladıktan sonra aynı ilacı kullanmayadevam ediniz. KALETRA Film Tablet bir seferde 2 tablet birlikte olmak üzere, 12 saatte bir 2tablet şeklinde kullanılır. Başladığınız ürünle tedaviye devam ediniz. Detaylı bilgi içindoktorunuza veya eczacınıza danışınız.

Eşlik eden durumları olan hastalar Karaciğer yetmezliği

Altta yatan önemli karaciğer bozukluğu olan hastalarda, KALETRA’nın güvenlilik ve etkililiği ortaya konulmamıştır. Ağır karaciğer yetmezliği olan hastalarda KALETRAkontrendikedir (bkz. bölüm 4.3). Kronik hepatit B ya da C’si olan ve kombine antiretroviraltedavi gören hastalar şiddetli ve potansiyel olarak ölümcül hepatik advers reaksiyonlarbakımından artmış risk altındadır. Hepatit B ya da C için, eş zamanlı olarak antiviral tedavialınması durumunda, ilgili ilaçların ilgili ürün bilgilerine bakınız.

Kronik hepatit de dahil olmak üzere önceden var olan karaciğer fonksiyon bozukluğu bulunan hastalarda, kombinasyon antiretroviral tedavi süresince karaciğer fonksiyonundakibozulmanın sıklığı artmaktadır ve standart uygulamaya göre izlenmelilerdir. Eğer kötüleşenkaraciğer hastalığının kötüleştiğine dair bir bulgu var ise, bu tür hastalarda tedaviyi bırakmaya da ara verme düşünülmelidir.

HIV-1 tekil-enfekte hastalar maruziyet sonrası profilaksi için tedavi gören kişilerde diğer antiretroviral ajanlarla lopinavir/ritonavir tedavisinin başlangıcından 7 gün sonra artmışbilirubin seviyeleri ile birlikte olan veya olmayan transaminazlarda artış bildirilmiştir. Bazıvakalarda ciddi hepatik disfonksiyon görülmüştür.

Tedaviye başlamadan önce uygun laboratuvar testleri yapılmalı ve tedavi boyunca hasta yakın takip edilmelidir.

Böbrek yetmezliği

Lopinavir ve ritonavirin böbreklerde klerensinin ihmal edilebilir düzeyde olması nedeni ile böbrek yetmezliği olan hastalarda artmış plazma konsantrasyonları beklenmez. Lopinavir veritonavir yüksek derecede proteine bağlı oldukları için hemodiyaliz veya periton diyalizi ileönemli derecede uzaklaştırılmaları pek mümkün değildir.

Hemofili

Proteaz inhibitörleri ile tedavi edilen tip A ve B hemofili hastalarında spontan deri hematomları ve hemartroz dahil kanamalarda artış olduğu bildirilmiştir. Bazı hastalara ilavefaktör VIII verilmiştir. Bildirilen olguların yarısından fazlasında proteaz inhibitörleriyletedaviye devam edilmiş veya tedavi kesilmişse yeniden başlanmıştır. Etki mekanizmasıaydınlatılmış olmamakla birlikte, nedensel bir ilişki bulunduğu düşünülmektedir. Hemofilihastaları bu nedenle kanama artışı olasılığı hakkında bilgilendirilmelidir.

Lipit yükselmeleri

KALETRA tedavisi, total kolesterol ve trigliseritlerin konsantrasyonunda artışlarla sonuçlanır. KALETRA tedavisine başlamadan önce ve tedavi boyunca düzenli aralıklarlakolesterol ve trigliserid testleri yapılmalıdır. Başlangıçta yüksek değerlere sahip ve lipidtbozukluğu öyküsü olan hastalara özellikle dikkat edilmelidir. Yağ düzensizlikleri klinikaçıdan uygun olacak şekilde tedavi edilmelidir (HMG-CoA redüktaz inhibitörleri ilepotansiyel etkileşimler hakkında ilave bilgi için bkz. bölüm 4.5).

Pankreatit

KALETRA alan hastalarda hipertrigliseritemi gelişenler dahil, pankreatit olguları bildirilmiştir. Bu vakaların çoğunda, pankreatit öyküsü ve/veya pankreatit ile ilişkili diğertıbbi ürünler ile eş zamanlı tedavi öyküsü mevcuttur. Belirgin trigliserit yükselmesi,pankreatit gelişimi için bir risk faktörüdür. İlerlemiş HIV hastalığı olan hastalar artmıştrigliserit ve pankreatit riskine sahip olabilirler.

Eğer klinik semptomlar (mide bulantısı, kusma, abdominal ağrı) ya da laboratuvar değerlerinde pankreatiti ortaya koyan anormallikler (artmış serum lipaz ya da amilazdeğerleri) meydana geliyorsa pankreatit düşünülmelidir. Bu belirti ya da semptomlarıgösteren hastalar değerlendirilmelidir ve eğer pankreatit tanısı konmuşsa KALETRAtedavisi bekletilmelidir (bkz.: bölüm 4.8).

Hiperglisemi

Proteaz inhibitörleri kullanan hastalarda yeni başlayan diabetes mellitus, hiperglisemi veya mevcut diabetes mellitusta alevlenme bildirilmiştir. Bazılarında hiperglisemi şiddetlidir vebazı vakalarda da ketoasidoz ile ilişkilidir. Birçok hastada, diyabetin ya da hiperglisemigelişimi ile alakalı ilaçlarla tedavi gerektiren beklenmeyen tıbbi durumlar gözlemlenmiştir.

Yağ redistribüsyonu ve metabolik bozukluklar

HIV hastalarında antiretroviral kombinasyon tedavisi, vücut yağlarının yeniden dağılımı (lipodistrofi) ile ilişkilendirilmiştir. Bu olayların uzun dönem sonuçları halenbilinmemektedir. Mekanizma hakkında bilgi henüz tamamlanmamıştır. Viseral lipomatoz veproteaz inhibitörleri (PI’ler) ile lipoatrofi ve ters nükleozid transkriptaz inhibitörleri(NRTI’ler) ile arasında bir bağlantı bulunduğu varsayılmıştır. Daha yüksek lipodistrofi riski,ileri yaş gibi bireysel faktörlerle, antiretroviral tedavinin daha uzun sürmesi gibi ilaçlarlailgili faktörlerle ve metabolik bozukluklarla ilişkilendirilmiştir. Klinik muayene, yağlarınyeniden dağılımının fiziksel belirtilerinin değerlendirilmesini içermelidir. Açlık serumlipitleri ve kan şekeri ölçümü dikkate alınmalıdır. Lipit bozuklukları klinik açıdan uygun birşekilde ele alınmalıdır (bkz. bölüm 4.8).

İnlimin reaktivasyon sendromu

Kombinasyon antiretroviral tedavinin başlatılması sırasında şiddetli immün yetmezliği olan HIV enfeksiyonlu hastalarda asemptomatik ya da rezidüel fırsatçı patojenlere karşı birinflamatuvar reaksiyon ortaya çıkabilir ve ciddi klinik durumlara ya da semptomlarınağırlaşmasına neden olabilir. Tipik olarak, bu tür reaksiyonlar, kombinasyon antiretroviraltedavinin başlamasının ilk birkaç haftası ya da ilk birkaç ayı içinde gözlenmiştir. İlgiliörnekler sitomegalovirüs retiniti, genelleştirilmiş ve/veya fokal mikobakteriyel enfeksiyonlarve Pneumocystis jiroveci pnömonisidir. İnflamatuvar semptomlar değerlendirilmeli ve gerekliolduğunda tedavi başlatılmalıdır.

İmmün rekonstitiüsyon durumunda, otoimmun hastalıkların (Graves hastalığı, polimiyozit ve Guillain Barre sendromu gibi) oluştuğu bildirilmiştir ancak başlangıç zamanları dahadeğişkendir ve tedavinin başlamasından aylar sonra meydana gelebilirler.

Osteonekroz

Etiolojinin çok faktörlü olduğunun düşünülmesine rağmen (kortikostreoid kullanımı, alkol tüketimi, ciddi immunosüpresyon, yüksek vücut kütle indeksi içeren), özellikle ileri dereceHIV-hastalığı taşıyan veya uzun süre antiretroviral tedaviye (CART) maruz kalan hastalardaosteonekroz vakaları rapor edilmiştir. Hastalara eklem ağrısı, tutukluk ve hareket etmedezorluk şikayetleri varsa medikal yardım almaları tavsiye edilmelidir.

PR aralığında uzama

Lopinavir/ritonavirin bazı hastaların PR aralığında hafif ve semptomatik olmayan uzamaya neden olduğu gösterilmiştir. Lopinavir/ritonavir alan, altında yapısal kalp hastalığı yatan veönceden var olan iletim sistemi anormallikleri olan hastalarda veya PR aralığını uzattığıbilinen ilaçlar (verapamil veya atazanavir gibi) alan hastalarda seyrek 2. veya 3. dereceatriyoventriküler blok bildirilmiştir. KALETRA bu gibi hastalarda dikkatle kullanılmalıdır(bkz. bölüm 5.1).

Diğer ilaçlar ile etkileşim

KALETRA her ikisi de sitokrom P450 (CYP) izoformu olan CYP3A inhibitörü lopinavir ve ritonavir içermektedir. KALETRA’nın primer olarak CYP3A tarafından metabolize edilenilaçların plazma konsantrasyonlarını arttırması olasıdır. Birlikte alınan ilaçların plazmakonsantrasyonlarındaki bu artışlar, terapötik etkileri ve advers olayları arttırabilir ya dauzatabilir (bkz. bölüm 4.3 ve 4.5).

Özellikle böbrek veya karaciğer bozukluğu olan hastalarda kolşisin ile birlikte kullanımından kaçınılmalıdır (bkz. bölüm 4.5).

KALETRA’nın;

• pulmoner arteriyal hipertansiyon tedavisinde kullanılan tadalafil ile birlikte kullanımıönerilmemektedir (bkz: bölüm 4.5)

• osteo-artiküler enfeksiyonlarda, fusidik asit ile birlikte kullanımı önerilmemektedir(bkz: bölüm 4.5).

• salmeterol ile birlikte kullanımı önerilmemektedir.

KALETRA’nın atorvastatin ile kombinasyonu önerilmemektedir. Eğer atorvastatin kullanımı kesinlikle gerekli ise, atorvastatinin en düşük olası dozu dikkatli bir güvenlilikizlemesi ile beraber uygulanmalıdır. Eğer KALETRA rosuvastatin ile birlikte kullanılıyorsa,aynı zamanda tedbir de alınmalı ve azaltılmış dozlar düşünülmelidir. Eğer bir HMG-CoAredüktaz inhibitörü ile tedavi endike ise, pravastatin ya da fluvastatin tavsiye edilmektedir(bkz. bölüm 4.5).

PDE5 inhibitörleri: KALETRA alan erektil disfonksiyon hastalarının, sildenafil ya da tadalafil verildiğinde özellikle dikkat edilmelidir. KALETRA’nın bu ilaçlarla birlikteuygulanmasıyla konsantrasyonlarını önemli derecede arttırması beklenmektedir ve bu durumhipotansiyon, senkop, görsel değişiklikler ve uzamış ereksiyon gibi ilişkili advers olaylar ilesonuçlanabilir (bkz.: bölüm 4.5). Avanafil veya vardenafil ve lopinavir/ritonavirin birliktekullanımı kontrendikedir (bkz.: bölüm 4.3). Pulmoner arteriyal hipertansiyon tedavisi içinverilen sildenafilin KALETRA ile birlikte kullanımı kontrendikedir (bkz. bölüm 4.3).

KALETRA ve QT aralığının uzamasını indüklediği bilinen (klorfeniramin, kinidin, eritromisin, klaritromisin gibi) ilaçların verilmesinde özellikle dikkat edilmelidir.KALETRA, birlikte alınan ilaçların konsantrasyonlarını arttırabilir ve bu durum bu ilaçlarlailişkili kardiyak advers olaylarda artışla sonuçlanabilir. KALETRA ile yapılan klinik öncesiçalışmalarda kardiyak olaylar bildirilmiştir; bu nedenle, KALETRA’nın potansiyel kardiyaketkileri göz ardı edilemez (bkz. bölümler 4.8 ve 5.3).

KALETRA’nın rifampisin ile birlikte kullanımı önerilmemektedir. KALETRA ile birlikte verilen rifampisin, lopinavir konsantrasyonlarında büyük düşüşlere neden olur ve bu durumdalopinavirin terapötik etkisini önemli ölçüde azaltabilir. KALETRA’nın daha yüksek birdozu kullanıldığında, lopinavir/ritonavire yeterli maruziyete erişilebilir ama bu durum,karaciğer ve gastrointestinal toksisitenin daha yüksek bir riski ile ilişkilidir. Bu nedenle,kesinlikle gerekli olmadıkça, birlikte kullanımdan kaçınılmalıdır (bkz. bölüm 4.5).

KALETRA ve flutikazonun ya da budesonid gibi CYP3A4 tarafından metabolize edilen diğer glukokortikoidlerin birlikte kullanımı, tedavinin potansiyel faydası sistemikkortikosteroid etkilerini karşılamadığı sürece tavsiye edilmemektedir (Cushing sendromu veadrenal supresyon dahil) (bkz. bölüm 4.5).

Diğer

KALETRA HIV enfeksiyonu veya AIDS için çare değildir. HIV enfeksiyonunun cinsel yolla veya kan temasıyla başkalarına bulaşma riskini azaltmaz. Gerekli önlemler alınmalıdır.KALETRA kullanan kişiler hala enfeksiyon geliştirebilir veya HIV hastalığı ve AIDS ileilgili diğer rahatsızlıkları geçirebilirler.

ÖNLEMLER Direnç/çapraz direnç

Proteaz inhibitörleri arasında çeşitli ölçülerde çapraz direnç gözlemlenmiştir. Proteaz inhibitörlerinin ardışık uygulanmasının etkililiğinde KALETRA tedavisinin etkisiaraştırılmaktadır (bkz. Mikrobiyoloji).

Geriyatrik kullanım

KALETRA klinik çalışmalarında, yaşlı ve genç deneklerin cevap oranlarının farklı olduğunu belirleyebilecek sayıda 65 yaş ve üstü denek kullanılmamıştır.

Genelde, hepatik, renal ya da kardiyak fonksiyonlarında azalma frekansı daha yüksek olan, başka bir hastalık görülen veya ilaç tedavisi gören yaşlı hastalarda KALETRA kullanımındave izlenmesinde gereken dikkat gösterilmelidir.

Her bir KALETRA tablet 1 mmol (23 mg)’dan daha az sodyum ihtiva eder; yani esasında “sodyum içermez”.

Pediyatrik kullanım

KALETRA tabletlerin altı aylıktan daha küçük pediyatrik hastalarda güvenliliği ve farmakokinetik profilleri belirlenmemiştir. Bir klinik çalışma sırasında 6 ay - 12 yaşaralığında HIV bulaşmış hastalarda yan etki profilinin yetişkin hastalarınkine benzer olduğugörülmüştür. KALETRA tabletlerin pediyatrik hastalarda antiviral aktivitesinin klinikçalışmalarda değerlendirilmesi devam etmektedir. Günde tek doz KALETRA tabletuygulaması pediyatrik hastalarda değerlendirilmemiştir.

Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

Araç veya makina kullanma yeteneği üzerindeki etkilere ilişkin çalışmalar yapılmamıştır. Hastalar,KALETRAtedavisi sırasında bulantı hissi oluşabileceği konusunda

bilgilendirilmelidir (bkz. bölüm 4.8).