ISORDIL 10 mg 50 tablet Uyarılar

Actavis Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Isordil uyarılar, Isordil zararları, Isordil önlemler, Isordil riskler, Isordil yan etkisi, Isordil alerji, Isordil alkol, Isordil hamileler, Isordil emzirme, Isordil araç kullanımı, Isordil fazla alınırsa bilgilerini içerir.

Uyarılar

Akut miyokard infarktüsünün ilk günlerinde yararlılığı tam olarak tespit edilmemiştir. İnfarktüsün erken döneminde organik nitrat tedavisi seçildiği takdirde hipotansiyonun zararlı etkileri göz önüne alınmalı ve hemodinamik izleme ile sık klinik değerlendirme ihmal edilmemelidir.

İzosorbid dinitrat ile çok düşük dozlarda dahi ciddi ortostatik hipotansiyon görülebilir. Bu nedenle diüretik tedavisine bağlı olarak kan volümü azalmış olan veya sistolik kan basıncı 90 mm Hg’nın altında olan hastalarda ilaç uygulamrken dikkatli olunmalıdır. Nitratlarla oluşan hipotansiyon ile birlikte paradoks bradikardi ve anjina pektoris ağnsının artması görülebilir.

Hipertrofik obstrüktif kardiyomiyopati sonucu oluşan anjina, nitrat tedavisi ile şiddetlenebilir.

Konstriktif perikardit, kardiyak tamponat, düşük dolma basınçları, aort ve mitral kapak yetmezliği durumlarında dikkatli olunmalıdır.

Özellikle labil dolaşım işlevi bulunan hastalarda, ilk dozdan sonra dolaşım yetmezliği belirtileri artabilir.

1/8

İlaca tolerans ve diğer nitrat ve nitritlere çapraz tolerans oluşabilir.

Bazı hastalarda postural hipotansiyon belirtileri ve senkop görülebilir.

Hipotiroidi, hipotermi, malnutrisyon, ciddi karaciğer ve böbrek yetmezliğinde dikkatli kullanılmalıdır.

Klinikte, laboratuvarda izole dokularda ve mesleki olarak nitrogliserine maruz kalanlarda yapılan çalışmalarda izosorbid dinitrat veya nitrogliserin’in vasküler ve antianjinal etkilerine tolerans gelişebildiği gösterilmiştir. Önerilen dozda izosorbid dinitrat kullanan anjina pektorisli hastalarda toleransın önemi henüz belli değildir.

Anjinalı hastalarda yapılan klinik çalışmalarda nitratlarla tedavinin kesilmesinden sonra anjinal atakların daha kolay oluşabildiği ve hemodinamik etkilerde rebound oluşabildiği görülmüştür. Bu gözlemlerin rutin klinik kullanımdaki önemi henüz bilinmemektedir. Ancak izosorbid dinitrat ile tedavinin sonlandmlmasında ilacın ani olarak değil, yavaş yavaş azaltılarak kesilmesi uygun olur.

İzosorbid dinitratın vazodilatör etkisinin sildenafil, tadalafil ve vardenafil gibi PDE-5 inhibitörleri ile artması ciddi hipotansiyon ile sonuçlanabilir. Bu etkileşimin doza ve zamana bağımlılığı çalışılmamıştır. Uygun destekleyici tedavi henüz araştınlmamışür, nitrat aşın dozunun tedavisi gibi; ayaklann yukan kaldmlması ve santral volüm genişleticilerle destekleyici tedavi kabul edilebilir gibi görünmektedir. (Bakınız bölüm 4.3)

İzosorbid dinitrat ile tedavinin başlangıcında baş ağnsı oluşabilir. Bilinen ilaçlann kullanılması veya dozun azaltılması ile geçebilen baş ağnsı zaten 1-2 hafta içinde kendiliğinden kaybolur.

Kolesterolde azalma meydana getirebilir.

İSORDİL, 153 mg mannitol içermektedir. Bu madde 10 g üzerinde kullanıldığında hafif derecede laksatif etki gösterebilir.

İSORDİL, 3.08 mg rafine şeker içermektedir. Bu durum diyabetik hastalarda göz önünde bulundurulmalıdır.

Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

İSORDİL kullanımı neticesinde baş ağrısı, yorgunluk ve baş dönmesi gibi hastanın araç ve makine kullanımını etkileyebilecek durumlar gelişebileceğinden hastalar bu konuda uyarılmalıdır.