INTRON-A 10 miu/1 ml enj.çöz. içeren 1 flakon Kullanımı

Merck Sharp Dohme Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

3.INTRON-A nasıl kullanılır ?

Bu ilacı her zaman doktorunuzun size söylediği şekilde alınız. Emin değilseniz doktorunuza veya eczacımza danışınız. Doktorunuz INTRON-A’yı sadece sizin için ve şu andaki sağlık sorununuz için reçete etmiştir; bu ilacı hiç kimseyle paylaşmayınız.

Doktorunuz uygulanacak tam INTRON-A dozunu bireysel ihtiyaçlarınıza bağlı olarak belirleyecektir. Kullanılan dozaj, tedavi edilen hastalığa göre değişecektir.

INTRON-A enjeksiyonlarını kendi kendinize yapıyorsanız, size reçete edilen dozun, kullandığınız ilacın ambalajında açıkça yazdığından emin olun. Dozlar, en iyisi gün aşırı olmak üzere haftada 3 defa uygulanacaktır.

Her hastalığın tedavisinde kullanılan başlangıç dozları aşağıda belirtilmiştir, ancak bireysel dozlar değişik olabilir ve doktorunuz size uygulanan dozu, sizin özel ihtiyaçlarınızı göz önünde tutarak değiştirebilir:

Kronik hepatit B:
  • Erişkinler: Subkutan (deri altına yapılan) enjeksiyonla, haftada 3 kez (gün aşırı) 10 milyon IU ya da günde 5 milyon IU şeklinde subkutan (deri altına yapılan) ya da kas içine (intramüsküler) yolla uygulanan, haftada 30 ile 35 milyon IU’dir.
  • Çocuklarda (1 ile 17yaş arası): Subkutan (deri altma yapılan) enjeksiyonla, ilk hafta haftada 3 kez (gün aşırı) 3 milyon IU/m2 ve bunu takiben haftada 3 kez 6 milyon IU/m (maksimum haftada 3 kez 10 milyon IU) şeklindedir.
  • Kronik hepatit C:
  • Tek başına tedavi: Subkutan (deri altma yapılan) enjeksiyonla, haftada 3 defa (gün aşırı) 3 milyon IU/m2.
  • Ribavirinle kombinasyon tedavisi:

    Yaşlılarda kullanımı

    Kronik Delta Hepatiti:

    * • * -2

  • Subkutan (deri altma yapılan) enjeksiyonla haftada üç kez 5 milyon IU/m .
  • Doktorunuz ilaç tahammül seviyenize göre almanız gereken dozu ayarlayacaktır. Tüylü Hücreli Lösemi:

  • Subkutan (deri altma yapılan) enjeksiyonla, haftada 3 kez (gün aşırı) 2 milyon IU/m . Doktorunuz ilaç tahammül seviyenize göre almanız gereken dozu ayarlayacaktır.
  • Kronik Miyeloid Lösemi:
  • .    .    .9

  • Tek başına tedavi: Subkutan (deri altma yapılan) enjeksiyonla her gün 4-5 milyon IU/m .
  • Sitarabin (Ara-C) ile kombinasyon tedavisi: INTRON-A ve sitarabin kombine olarak
  • kullanıldığında tedaviye subkutan (deri altma yapılan) enjeksiyonla günde 5 milyon IU/m2 INTRON-A dozu ile başlanır. İki hafta sonra subkutan olarak uygulanan günlük 20 mg/m sitarabin dozu her ay için birbirini takiben 10 gün boyunca verilir (günlük maksimum doz 40 mg).Multipl Miyelom:

  • İndüksiyon kemoterapisini takiben, plato fazında olan hastalarda INTRON-A subkutan (deri altına yapılan) enjeksiyonla haftada üç kez 3 ile 5 milyon IU/mkullanılır.
  • Non-Hodgkin Lcnfoma:
  • Kemoterapi ile birlikte, subkutan (deri altma yapılan) enjeksiyon şeklinde haftada üç kez (gün aşırı) 5 milyon IU/m2.
  • AIDS tle İlişkili Kaposi Sarkomu:
  • Subkutan (deri altma yapılan) enjeksiyon ya da intramüsküler (kas içine yapılan) enjeksiyon yoluyla haftada üç ile beş kez 30 milyon IU/m2 .
  • •    Zidovudin (AZT) İle Birlikte Uygulama: Doktorunuz tedaviye verdiğiniz yamt ve ilaca gösterilen toleransa göre size uygun dozu belirleyecektir.

    Renal Hücreli Karsinom:
  • Doktorunuz tedaviye verdiğiniz yanıt ve ilaca gösterilen toleransa göre size uygun dozu belirleyecektir.
  • Metastatik Karsinoid Tümörler: (Pankreatik Endokrin Tümörler)
  • Subkutan (deri altma yapılan) enjeksiyon yoluyla her gün ya da iki günde bir 3 ile 4 milyon IU/m2 ve ardından haftada 3 kez 2 milyon IU/m2 ile başlayarak toksisiteye göre iki haftalık aralıklarla 3, 5, 7 ve 10 milyon IU/m2.
  • Malign Melanom:
  • Başlangıçta INTRON-A tedavisi intravenöz (toplar damar içine yapılan) enjeksiyon yoluyla 4 hafta süreyle haftada beş gün 20 milyon IU/m "/gün dozunda başlatılarak 48 hafta süreyle haftada üç kez (gün aşırı) subkutan enjeksiyon yoluyla 10 milyon IU/m".

Doktorunuz tek başına ya da diğer ilaçlarla (örneğin sitarabin, ribavirin) birlikte kullanılmak üzere farklı bir INTRON-A dozu reçeteleyebilir. Eğer INTRON-A başka ilaçlarla birlikte kombinasyon şeklinde kullanılacaksa lütfen, birlikte kullanılacak olan diğer ilacın Kullanma Talimatı’na da bakınız. Doktorunuz, kullanılacak doz ve tedavi süresini sizin ihtiyaçlarınıza göre belirleyecektir.

Uygulama yolu ve metodu

Subkutan (deri altına) enjeksiyon :

INTRON-A genellikle subkutan (deri altma) enjeksiyon yoluyla kullanılmak üzere geliştirilmiştir. Bunun anlamı INTRON-A’mn, ince bir iğne kullanılarak deri altodaki yağ dokusunun içerisine enjekte edileceğidir. Bu ilacı kendi kendinize enjekte ediyorsanız, enjeksiyonu nasıl hazırlayıp yapacağınızı öğrenmek için bu kullanma talimatının en son sayfasında yer alan INTRON-A’YI KENDİNİZE ENJEKTE ETMENİZ    İÇİN

TALİMATLAR bölümüne bakınız.

İrıtravenöz infüzyonla (damar içerisine verilerek) kullanım:

İnfüzyon sıvısı (INTRON-A’nın damar içerisine verilmesinde kullanılacak olan sıvı), kullanımdan hemen önce hazırlanmalıdır. İhtiyaç duyduğunuz dozu, herhangi bir büyüklükteki flakondan çekebilirsiniz; ancak sodyum klorür solüsyonu içerisinde yer alacak olan en son interferon düzeyi, 0.3 milyon IU/mililitreden daha düşük olmamalıdır. Gerekli INTRON-A dozu, flakondan enjektörle çekilerek; PVC (plastik) torbada veya cam şişede yer alan 50 mililitre, 9 mg/mililitrelik (%0.9) enjeksiyonluk sodyum klorür çözeltisi içerisine boşaltılır ve 20 dakikayı aşacak bir sürede tamamlanmak üzere uygulanır.

Programlanmış olan her gün, bir doz INTRON-A kullanılır. INTRON-A her gün (haftada 5-7 defa) veya haftada 3 gün (gün aşın; örneğin Pazartesi, Çarşamba ve Cuma günleri) verilir. İnterferonlar alışılmadık derecede yorgunluğa neden olabilir; bu ilacı kendi kendinize ya da bir çocuğa enjekte ediyorsanız bunu, yatma vaktinde gerçekleştirin.

INTRON-A’yı tam olarak, doktorunuzun reçetenize yazdığı gibi kullanınız. Önerilen dozu aşmayın ve INTRON-A’yı, reçetenizde yazılı olan süre boyunca kullanınız.

Eğer INTRON-A ’nın etkisinin çok güçlü veya zayıf olduğuna dair bir izleniminiz varsa doktorunuz veya eczacınız ile konuşunuz.

Kullanmanız gerekenden daha fazla INTRON-A kullanırsanız

Mümkün olan en kısa sürede bir doktorla ya da sağlık profesyoneliyle temasa geçiniz INTRON-A ’dan kullanmanız gerekenden fazlasını kullanmışsanız bir doktor veya eczacı ile konuşunuz.

INTRON-A'i kullanmayı unuttuysanız

Enjeksiyonları kendi kendinize yapıyorsanız ya da ribavirinle birlikte INTRON-A kullanan bir çocuğun bakımını üstlenmişseniz, önerilen dozu, hatırlar hatırlamazuygulayınız ve sonrakidozu, her zamanki gibi saatte uygulamaya devam ediniz. Bu ilacı her gün enjekte ediyorsanız ve bir güne ait tam dozu uygulamayı unuttuysanız, ertesi gün olağan dozu alarak tedaviye devam ediniz.Gerekirse doktorunuz veya eczacınızla temas kurunuz.

Unutulan dozları dengelemek için çift doz almayınız.

INTRON-A ile tedavi sonlandırıldığında oluşabilecek etkiler

İnterferon alfa ile tedaviden sonra nadiren, gözle ve görmeyle ilişkili etkiler oluşabilir. Tüm hastalara tedavinin başlangıcında göz muayenesi yapılmalıdır. Tedavi sırasında görme keskinliği ya da görme alanında bozukluk dahil görme şikayeti olan hastalara hemen bir tam göz muayenesi yapılmalıdır. Gözle ve görmeyle ilgili olaylar başka hastalık durumlarına bağlı olarak da ortaya çıkabildiğinden; diabetes mellitus (şeker hastalığı) ve hipertansiyon (yüksek tansiyon) hastaları düzenli aralıklarla göz muayenesinden geçmelidir. Görmeyle ilişkili bozukluk gelişen ya da bozukluğu kötüleşen hastalarda INTRON-A tedavisinin kesilmesi düşünülmelidir.