IMPLANON 68 mg 1 implant {Schering-plough} Etkileşimi

Schering Plough Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Implanon etkileşimi, Implanon etken madde, Implanon yardımcı maddeler, Implanon alkol, Implanon etkileşim, Implanon kullananlar, Implanon dozu, Implanon kullanımı bilgisini içerir.

Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler

Etkileşimler:

Hormonal kontraseptiflerle diğer tıbbı ürünlerin etkileşimleri, menstrüel kanama ve /veya kontraseptif yetmezliğe neden olabilir. IMPLANON NXT ile özel etkileşim çalışmaları yapılmamıştır. Aşağıdaki etkileşimler literatürde bildirilmiştir (esas olarak kombine kontraseptiflerle olmakla birlikte seyrek olarak yalnız progestagen içerenlerle).

Hepatik metabolizma: Mikrozomal enzimleri, özellikle sitokrom P 450 enzimlerini uyaran tıbbi ürünlerle (örn; fenitoin, fenobarbital, primidon, karbamazepin, rifampisin ve muhtemelen okskarbazepin, topiramat, felbamat, griseofulvin ve St. John bitkisi) cinsiyet hormonlarının klerensinin artmasıyla sonuçlanabilen, etkileşim ortaya çıkabilir.

Aynı zamanda HIV proteaz (örn; ritonavir, nelfınavir) ve non-nükleozid ters transkriptaz inhibitörleri (örn; nevirapin) ve bunların kombinasyonlarının potansiyel olarak hepatik metabolizmayı etkilediği bildirilmiştir.

Yukarıda bahsedilen bu ilaçlardan herhangi biri ile tedavi görmekte olan kadınlar, IMPLANON NXT’ye ek olarak hormonal olmayan kontraseptif bir yöntem kullanmalıdır. Mikrozomal enzimleri uyaran( indükleyen) ilaçlarla birlikte kullanım söz konusu ise, ilaç kullanımı süresince ve ilaç kesildikten 28 gün sonraya dek hormonal olmayan kontraseptif yöntem kullanılmalıdır.

Hepatik enzim uyarıcı ilaçlarla uzun süreli tedavi görmekte olan kadınlarda, implantın çıkarılması ve hormonal olmayan bir yöntem kullanılması önerilir.

Birlikte kullanılan ilaçlarla ilişkili plazma hormon seviyelerinde artış: CYP3A4 gibi mikrozomal enzimleri inhibe eden(örn; ketokonazol), plazma hormon seviyelerini artırabilir.

Hormonal kontraseptifler diğer ilaçların metabolizmaları ile etkileşebilir. Dolayısıyla, plazma ve doku konsantrasyonları artırabilir(örn; siklosporin) veya azaltabilir (örn; lamotrijin). Not: Potansiyel etkileşimlerin saptanması için eşzamanlı kullanılacak ilaçların prospektüsleri incelenmelidir.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler: Özel popülasyonlar ile yapılmış herhangi bir etkileşim çalışması yoktur.

Pediyatrik popülasyon: Pediyatrik popülasyon ile yapılmış herhangi bir etkileşim çalışması yoktur.

Laboratuvar testleri: