GROT 50 mg/2 ml I.M./I.V. enjeksiyonluk çözelti içeren 6 ampül Gebelik

Helba Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Grot gebelik kategorisi C'dir. Grot hamilelik kategorisi, Grot gebelik kategorisi, Grot emzirme, Grot anne sütüne geçer mi, Grot laktasyon, Grot hamilelerde kullanımı, Grot ve bebek, Grot kullanımı bilgilerini içerir.

Gebelik ve laktasyon

Genel tavsiye Gebelik kategorisi: C.

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

Prostaglandin sentezinin inhibisyonu, hamileliği ve/veya embriyo-fetal gelişimini olumsuz

yönde etkileyebilir. Epidemiyolojik çalışmalardan elde edilen veriler hamileliğin erken

döneminde prostaglandin sentezi inhibitörlerinin kullanılmasından sonra düşük ve kardiyak

_____ — —

malformasyon riskinde artışla ilgili Bir kaygıyı ortaya çıkarmışlardır. Mutlak kardiyovasküler malformasyon riski % 1 ’in altında iken, yaklaşık %1.5 düzeyineyükselmiştir. Doz arttıkça ve tedavi süresi uzadıkça riskin arttığı düşünülmektedir.Hayvanlarda prostaglandin sentezi inhibitörü uygulamasının pre- ve post-implantasyonkaybında artış ve embriyo-fetal ölümle sonuçlandığı gösterilmiştir. Ek olarak, organogenezdöneminde prostaglandin sentezi inhibitörü , verilenhayvanlarda kardiyovasküler

malformasyonlar dahil çeşitli malformasyonların görülme sıklığında artış bildirilmiştir. Bununla birlikte, deksketoprofen trometamol ile gerçekleştirilen hayvan çalışmalarındareprodüktif toksisite görülmemiştir (bkz. bölüm 5.3). Çocuk doğurma potansiyeli bulunankadınlar uygun bir doğum kontrolü uygulamalıdır.

Gebelik dönemi

GROT’un hamileliğin üçüncü trimesterinde kullanılması kontrendikedir.

Kesin gerekli olmadıkça, gebeliğin birinci ve ikinci trimesterinde, deksketoprofen trometamol verilmemelidir. Deksketoprofen trometamol gebelik planlayan, gebeliğinbirinci veya ikinci trimesterindeki hastalar tarafından kullanılacaksa, tedavi dozu mümkünolduğunca düşük olmalı ve tedavi süresi mümkün olduğunca kısa tutulmalıdır.

Gebeliğin üçüncü trimesterinde, tüm prostaglandin sentezi inhibitörleri fetüsü aşağıdaki risklerle karşı karşıya getirirler:

-Kardiyopulmoner toksisite (duktus arteriozusun erken kapanması ve pulmoner hipertansiyon);

-Oligohidramniyozun eşlik ettiği böbrek yetmezliğine ilerleyebilen böbrek fonksiyon bozukluğu.

Gebeliğin sonunda ise anne ve yenidoğan aşağıdaki risklerle karşı karşıya kalabilir:

-Oldukça düşük dozlarda dahi görülebilen anti-agregasyon etki nedeniyle kanama zamanının olası uzaması;

-Geç veya uzamış doğum eylemine neden olabilecek şekilde uterus kasılmalarının inhibisyonu.

Laktasyon dönemi

GROT emzirme döneminde kontrendikedir.

Deksketoprofenin anne sütü ile atılıp atılmadığı bilinmemektedir, her ne kadar şu ana kadar çok az çalışma yapılmış olsa da NS Ali’ler anne sütünde çok düşükkonsantrasyonlarda görülebilir.

Üreme yeteneği/Fertilite

Diğer NS Ali’ler gibi, deksketoprofen trometamol kullanımı kadın fertilitesinde bozukluğa sebep olabilir ve hamile kalmaya çalışan kadınlarda önerilmez. Hamile kalmakta güçlükçeken ya da infertilite açısından araştırılmakta olan kadınlarda, deksketoprofen trometamolkullanımının bırakılması düşünülmelidir. Açıkça gerekli olmadığı takdirde, deksketoprofenhamileliğin birinci ve ikinci trimesterinde kullanılmamalıdır.