GRAVIS 2.5 mg 3 film tablet Etkileşimi

Sanovel Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Gravis etkileşimi, Gravis etken madde, Gravis yardımcı maddeler, Gravis alkol, Gravis etkileşim, Gravis kullananlar, Gravis dozu, Gravis kullanımı bilgisini içerir.

Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler

Beta blokörler, oral dihidroergotamin, pizotifen gibi migren profilaksisi ilaçlarının birlikte kullanılmasının, zolmitriptanın etkinliğinde değişiklik yaptığını veya istenmeyen etkilere yolaçtığını gösteren hiçbir kanıt yoktur.

Akut semptomatik tedavi amacıyla kullanılan parasetamol, metoklopramid ve ergotamin gibi ilaçlar zolmitriptanın farmakokinetiğini veya tolerabilitesini etkilememiştir. Zolmitriptantedavisini izleyen 12 saat içerisinde, diğer 5HT1B/1D agonistlerinin kullanılmaması gerekir.

Spesifik bir MAO-A inhibitörü olan moklobemid kullanılmasını takiben, zolmitriptanın EAA (Eğri Altındaki Alan) değeri küçük bir oranda (%26), aktif metabolitinin EAA (Eğri AltındakiAlan) değeri ise 3 kat arttığından;bir MAO-A inhibitörü kullanan hastalarda 24 saat içerisindekullanılacak GRAVİS dozu 5 mg’ı aşmamalıdır.

Genel bir P450 inhibitörü olan simetidin kullanılmasını takiben, zolmitriptanın eliminasyon yarı-ömrü %44, EAA (Eğri Altındaki Alan) değeri %48 oranında artmıştır. Ayrıca,zolmitriptanın aktif metaboliti olan 183C91’in (N-desmetil) eliminasyon yarı-ömrü ve EAA(Eğri Altındaki Alan) değeri 2 kat artmıştır. Simetidin kullanan hastalarda 24 saat içerisindemaksimum 5 mg GRAVİS kullanılması önerilir. Etkileşim profili bir bütün olarak göz önündebulundurulduğunda, bir sitokrom P450 izoenzimi olan CYP1A2 inhibitörleriyle etkileşim gözardı edilemez. Bu nedenle, fluvoksamin ve kinolon grubu antibiyotikler (örneğinsiprofloksasin) gibi bileşiklerle de aynı şekilde doz azaltılması önerilir Fluoksetinzolmitriptanın farmakokinetik parametrelerini etkilemez.

Spesifik serotonin geri alım inhibitörleri olan fluoksetin, sertralin, paroksetin ve sitalopramın terapötik dozları, CYP1A2’yi inhibe etmez. Fakat, triptanların ve SSRIs (örn: fluoksetin,paroksetin, sertralin) ve SNRIs (örn: venlafaksin, duloksetin) ile kombine kullanımı sırasındaSerotonin Sendromu bildirilmiştir(Bkz. Bölüm 4.4) .

Diğer 5HT1B/1D agonistleri ile olduğu gibi, zolmitriptan kullanımı ile bitkisel tedavi St John’s Wort bitkisel preparatının (Hypericum perforatum) arasında dinamik etkileşim potansiyelimevcut olduğundan, istenmeyen etkilerin artışına neden olabilir.