GLINEXT 500 mg 112 mr film tablet { Neutec Inhaler } Uyarılar

Neutec Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Glinext uyarılar, Glinext zararları, Glinext önlemler, Glinext riskler, Glinext yan etkisi, Glinext alerji, Glinext alkol, Glinext hamileler, Glinext emzirme, Glinext araç kullanımı, Glinext fazla alınırsa bilgilerini içerir.

Uyarılar

Laktik asidoz

Metformin birikmesine bağlı olarak meydana gelebilen laktik asidoz seyrek, ancak ciddi bir metabolik komplikasyondur. Laktik asidozun bildirildiği hastalar belirgin böbrek yetmezliği olandiyabet hastalarıdır. Laktik asidozun insidansı; kontrolü kötü yapılmış diyabet, ketozis, uzun süreliaçlık, aşırı alkol alımı, karaciğer yetmezliği ve hipoksi ile giden risk arttırıcı durumların iyi kontroledilmesi İle azaltılabilir.

Tanısı

Laktik asidoz riski abdominal ağrı ve ciddi asteni gibi sindirim bozuklukları ile kas krampları gibi spesifik olmayan işaretlerin olması durumunda düşünülmelidir.

Böbrek fonksiyonlarının İzlenmesi

Metformin böbrek yolu İle atıldığından, tedaviye başlamadan önce ve daha sonra kreatinin klerensi (Cockcroft-Gault formülü ile değerlendirilebilir) ve/veya serum kreatinin düzeyleri belirlenmelidirve bundan sonra düzenli olarak;

• Normal böbrek fonksiyonu olan hastalarda yılda en az 1 kere,

• Kreatinin klerens seviyesi normal seviyede olan hastalarda ve yaşlılarda yılda en az 2 veya4 kere takip edilmelidir.

Yaşlı kişilerde böbrek fonksiyonlarının azalması sık görülür ve asemptomatiktİr. Böbrek fonksiyonlarının azalabileceği durumlarda, örneğin NSAID tedavisine başlanacağı zaman vediüretik veya antihipertansif tedavi başlanırken Özellikle dikkat edilmelidir.

İyodlu kontrast maddelerinin uygulanması

Radyolojik görüntülemede intravasküler iyodlu kontrast maddelerin uygulanması böbrek yetmezliğine neden olabileceğinden, metformin kullanımı uygulamadan önce veya uygulamasırasında kesilmeli ve ancak 48 saat sonra böbrek fonksiyonlarının değerlendirilip, normalbulunmasını takiben başlanmalıdır.

Cerrahi uygulamalar

Metformln hidroklorür; genel, spınal veya peridural anestezi uygulanan cerrahi girişimden 48 saat önce kesilmeli ve girişimin 48 saat sonrasına kadar tekrar başlanmamalıdır.

Pedıyatrik popülasyon

Metformln ile tedaviye başlamadan Önce, Tİp II dİabetes mellİtus tanısının doğrulanmış olması gerekir. Bir yıl süren kontrol edilmiş klinik çalışmalarda gelişme çağında çocuklarda ve ergenlikdöneminde metforminin etkisinin olmadığı belirlenmiştir. Fakat uzun dönem verilere dayanarak,spesifik noktalar mevcuttur. Bundan dolayı, çocuklarda, özellikle ergenlik öncesi çocuklardametformin ile tedavi esnasında parametreler üzerinde metforminin etkisinin takip edilmesiönerilmelidir.

Diğer önlemler

Tüm hastalar günlük doz kullanımında, düzenli olarak karbonhidrat dağılımı içeren diyetlerine devam etmelidirler. Kilo fazlası olan hastaların da enerji kısıtlamak diyetlerine devam etmelerigerekir.

Tip II diyabet hastalığı İçin düzenli olarak olağan laboratuar testleri takip edilmelidir.

Metformin yalnız başına hipoglisemiye neden olmaz, ama insülin ya da sülfonilürelerle birlikte kullanıldığı zaman hipoglisemiye neden olabilir.

Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

Metformın tek başına kullanıldığında hipoglisemiye neden olmadığından, araç ve makine kullanımı üzerine etkisi yoktur. Ancak metformin diğer antidiyabetik ajanlarla (sülfonilüreler,ınsulın, repaglımd) birlikte kullanıldığında, hastalar hipoglisemi oluşma riskine karşı uyarılmalıdır.