FOLCA 15 mg 100 tablet Uyarılar

Atabay Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Folca uyarılar, Folca zararları, Folca önlemler, Folca riskler, Folca yan etkisi, Folca alerji, Folca alkol, Folca hamileler, Folca emzirme, Folca araç kullanımı, Folca fazla alınırsa bilgilerini içerir.

Uyarılar

Kalsiyum folinat metotreksat ya da 5-FU ile birlikte sadece kanser kemoterapi ilaçları kullanımında deneyimli bir klinisyenin gözetiminde kullanılmalıdır.

Bir folik asit antagonistinin doz aşımı tedavisinde parenteral folinat olabildiğince çabuk uygulanmalıdır; 4 saat sonra başlanan tedavi etkili olmayabilir.

Genel olarak kalsiyum folinat metotreksat gibi folik asit antagonistlerinin toksik etkisinin azaltılması için kullanılırken ile eş zamanlı uygulanmamalıdır; antagonistin terapötik etkisi azalabilir. Bununla birlikte kalsiyum folinat primetamin ve trimetoprim gibi folat antagonistleri ile eş zamanlı uygulandığında bu ilaçların antibakteriyel aktivitesini baskılamaz. Folik asit antagonistleri ile kemoterapinin ardından hastada kusma ve folinatın emilmeme olasılığı varsa parenteral uygulama tercih edilir.

Kalsiyum folinat kurtarma tedavisinin bir parçası olarak metotreksatın hızlı atılımına ilişkin önlemler aşağıdakileri içerir:

1) Metotreksat ve metabolitlerinin çözünürlüğünün artırılması için metotreksat infüzyonu öncesinde idrarın alkalizasyonu (pH > 7.0) 3 2) Metotreksat kemoterapisi ardından 2., 3. ve 4. günlerde oral ya da intravenöz sıvı verilerek 24 saatlik idrar çıkışının 1800-2000 cc/m2 olmasının sağlanması 3) 2., 3. ve 4. günlerde plazma metotreksat konsantrasyonu, BUN ve kreatinin ölçümleri Bu önlemler plazma metotreksat düzeyi < 10-7 mol (0.1μM) olan kadar sürdürülmelidir.

Bu ilaç laktoz içermektedir. Nadir kalıtımsal galaktoz intoleransı, Lapp laktoz yetmezliği ya da glikoz-galaktoz malabsorpsiyon problemi olan hastaların bu ilacı kullanmamaları gerekir.

Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

Geçerli değildir.