FERROSEL 100 mg/5 ml IV inf. için konsantre çözelti içeren ampül Uyarılar

Haver Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Ferrosel uyarılar, Ferrosel zararları, Ferrosel önlemler, Ferrosel riskler, Ferrosel yan etkisi, Ferrosel alerji, Ferrosel alkol, Ferrosel hamileler, Ferrosel emzirme, Ferrosel araç kullanımı, Ferrosel fazla alınırsa bilgilerini içerir.

Uyarılar

Parenteral olarak FERROSEL uygulanan hastalarda nadiren de olsa anafılaktik şok, bilinç kaybı, kollaps, hipotansiyon, dispne, konvülsiyon ile karakterize, ölümcül olabilen aşırıduyarlık reaksiyonları gelişebilmektedir. Bu tip reaksiyonlar demir karbonhidrat kompleksiiçeren pek çok preparatın kullanılması sırasında gözlenmektedir. Bu nedenle i.v. yoldanFERROSEL uygulaması sırasında da bir önlem olarak kardiyopulmoner resusitasyon içingerekli donanımlar hazır edilmelidir. Her ne kadar i.v. ferrik hidroksit sükroz kompleksi ileyapılan klinik çalışmalarda ölümcül aşırı duyarlılık reaksiyonları bildirilmemişse deFERROSEL ve diğer tüm i.v. demir preparatlannın uygulanması sırasında, ilgili hekimlerindikkatli olması önerilir.

Vücuttan demir atılımı sınırlı olduğundan ve dokulardaki demir fazlalığı tehlikeli olabileceğinden, FERROSEL uygulanan hastalarda, periyodik olarak kan tetkiklerinin(hemoglobin, hematokrit, serum ferritin ve transferlin satürasyonu) yapılması gereklidir. Demiryüklenmesi şüphesi olan tüm hastalarda demir tedavisi kesilmelidir.

FERROSEL karaciğer yetmezliği olan hastalara dikkatli uygulanmalıdır.

FERROSEL yüksek ferritin seviyeleri olan akut ya da kronik enfeksiyonu olan hastalarda dikkatli uygulanmalıdır. Parenteral demir bakteriyel veya viral enfeksiyonu olan hastalardaistenmeyen etkiler oluşturabilir.

Eğer enjeksiyon hızlı uygulanırsa hipotansiyon oluşturabilir.

FERROSEL uygulanırken paravenöz enjeksiyondan kaçınılmalıdır. Eğer paravenöz enjeksiyon olursa cilt altı doku hasarı ve kahverengi renk değişimi olabilir. Böyle durumlarda hepariniçeren j el veya merhemlerle tedavi edilmelidir.

İstenmeyen yan etkilerin meydana gelme olasılığını azaltmak için FERROSEL önerilen dozda kullanılmalıdır.

FERROSEL, her bir dozunda 1 mmol (23 mgj’den daha az sodyum ihtiva eder. Bu dozda, sodyuma bağlı herhangi bir yan etki beklenmemektedir.

Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

FERROSEL kullanımından sonra baş dönmesi, konfüzyon ya da sersemlik gelişebileceğinden, bu semptomlar geçinceye kadar hastalar araç veya makinekullanmamalıdır.