FENTANYL 0.05 mg/ml 10 ml IV 50 ampül Uyarılar

Janssen Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Fentanyl uyarılar, Fentanyl zararları, Fentanyl önlemler, Fentanyl riskler, Fentanyl yan etkisi, Fentanyl alerji, Fentanyl alkol, Fentanyl hamileler, Fentanyl emzirme, Fentanyl araç kullanımı, Fentanyl fazla alınırsa bilgilerini içerir.

Uyarılar

Tolerans gelişimi ve bağımlılık oluşabilir. FENTANYL’in intravenöz uygulanmasını takiben, özelikle hipovolemik hastalarda kan basıncında geçici bir düşme gelişebilir.Stabil bir arteryel basıncın korunması için uygun önlemlerin alınması gerekir.Solunum depresyonu

Diğer poatansiyel opioidlede olduğu gibi, derin analjeziye post-operatif periyotta da kalıcı olabilen ya da nüks edebilen belirgin solunum depresyonu eşlik edebilir.FENTANYL, yüksek dozlarda veya infüzyon ile uygulandığında anestezi sonrasıbakım/derlenme odasından çıkış yapılmadan önce yeterli doğal solunumunoluşturulmuş ve sürekliliğinin sağlanmış olduğundan emin olunması zorunludur.

200 mikrogramdan yüksek dozlarda FENTANYL uygulanması sonrası ciddi bir solunum depresyonu oluşabilir. FENTANYL’in bu ve diğer farmakolojik etkilerispesifik opioid antagonistleri ile geri döndürülebilir. Solunum depresyonunun opioidetkisinden daha uzun sürebilmesi nedeniyle daha sonra ek dozlar gerekebilir.Resüsitasyon ekipmanı ve opioid antagonistler hazır bulundurulmalıdır. Anestezisırasında hiperventilasyon, hastanın CCE’ye yanıtını değiştirebilir, bu da post-operatifsolunumu etkiler.

Doğum sırasında FENT AN YL uygulanması neonatal solunum depresyonuna neden olabilir.

Kardiyak hastalık

Yeterli miktarda antikolinerjik almayan hastalarda ya da FENTANYL’in vagolitik olmayan kas gevşedcilerle kombine edildiği durumlarda bradikardi ve muhtemelenkardiyak arrest ortaya çıkabilir. Bradikardi atropin ile antagonize edilebilir.

Kas rijiditesi

Kas rijiditesi (morfin benzeri etki) ortaya çıkabilir.

Torakal kasları da kapsayan kas rijiditesinden aşağıdaki önlemlerle kaçınılabilir:

Yavaş intravenöz enjeksiyon (düşük dozlarda genellikle yeterlidir), Benzodiazepinlerle premedikasyon,

Kas gevşeticilerinin kullanımı.

Non-epileptik (miyo)klonik hareketler ortaya çıkabilir.

Önlemler:

FENT AN YL, yalnızca hava yolunun kontrol edilebildiği bir ortamda ve hava yolunu kontrol edebilen bir personel tarafından uygulanmalıdır.

Özel doz durumları:

İntraserebral uyuncu bozulmuş olan hastalarda opioidlerin hızlı bolus enjeksiyonlardan kaçınılmalıdır; böyle hastalarda ortalama arteryel basınçtaki geçicidüşüşe, bazen serebral perfüzyon basıncında geçici bir azalma eşlik etmiştir.

Yaşlı ya da düşkün hastalarda dozun azaltılması önerilir.

Aşağıdaki koşulların herhangi biri geçerli olan hastalarda dozaj dikkatle titre edilmelidir: Kontrol edilemeyen hipotiroidizm, pulmoner hastalık, solunum rezervininazalması, alkolizm veya yetersiz böbrek ya da karaciğer fonksiyonu. Bu tip hastalariçin daha uzun süreli post-operatif izleme gereklidir.

Kronik opioid terapisinde olan ya da opioid bağımlılık öyküsü bulunan hastalarda daha yüksek doz gerekebilir.

Myastenia gravis

Myastenia gravis hastalarında, intravenöz FENT AN YL uygulanmasının da dahil olduğu genel anestezi rejimlerinin uygulanması öncesinde veya sırasında belirliantikolinerjik ajanlar ve nöromüsküler bloke edici farmasötik ajanların kullanımı ileilgili dikkatli değerlendirme yapılmalıdır.

Nöroleptiklerle etkileşim

FENTAN YL bir nöroleptik ile birlikte uygulandığında, hasta her bir ilacın özel niteliklerinden, özellikle de etki sürelerinin farklı olabileceğinden haberdar olmalıdır.Böyle bir kombinasyon kullanıldığında hipotansiyon görülme sıklığı daha yüksektir.Nöroleptikler ekstrapiramidal semptomları indükleyebilirler ancak bu durum anti-parkinson ajanlarla kontrol altına alınabilir.

Safra kanalı

Diğer opioidlerde olduğu gibi antikolinerjik etkilerinden dolayı FENTANYL uygulanması safra kanalında basıncın artmasına yol açabilir ve izole vakalarda Oddisfınkterinde spazmlar gözlenebilir.

Serotonin Sendromu:

FENTANYL, serotonerjik nörotransmitter sistemini etkileyen ilaçlarla birlikte kullanılırken dikkat gerekir.

Selektif Serotonin Geri-Alım İnhibitörleri (SSRİ’leri) ve Serotonin Norepinefrin Geri-Alım İnhibitörleri (SNRİ’leri) gibi serotonerjik ilaçlarla ve serotonin metabolizmasını azaltan (Monoamin Oksidaz İnhibitörleri [MAOİ’leri] dahil) ilaçlar ile birliktekullanıldıklarında yaşamı tehdit etme riski bulunan serotonin sendromu gelişebilir. Budurum tavsiye edilmiş olan dozlarda da görülebilir.

Serotonin sendromunun belirtileri, mental durum değişikliklerini (örn. ajitasyon, halüsinasyonlar, koma), otonom instabiliteyi (örn. taşikardi, labil kan basıncı,hipertermi), nöromüsküler anormallikleri (örn. hiperrefleksi, inkoordinasyon, rijidite)ve/veya gastrointestinal belirtileri (örn. bulantı, kusma, diyare) içerebilir.

Serotonin sendromundan kuşkulanılırsa, FENTANYL hemen kesilmelidir.

Pediatrik popülasyon:

Spontan solunumun olduğu çocuklarda analjezi amacıyla yalnızca anestezik bir tekniğin parçası olarak kullanılmalıdır. Sedasyon/analjezi tekniklerinin bir parçasıolarak ancak deneyimli bir hekim tarafından ve entübasyon gerektiren ani göğüsduvarı rijiditesi veya solunum yolu desteği gerektiren apne durumlarına müdahaleedilebilecek bir ortamda kullanılabilir.

FENTANYL’in bileşimindeki bazı yardımcı maddeler hakkında önemli bilgi: FENTANYL her dozunda 23 mg’dan daha az sodyum içerdiğinden, sodyuma bağlıherhangi bir olumsuz etki beklenmez.

Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

Hastalar erken taburcu edilmeleri halinde, uygulama sonrasındaki 24 saatte araç ve makine kullanmamaları ve dikkat gerektiren bir iş yapmamaları konusundauyarılmalıdır.

Bu ilaç kognitif fonksiyonları bozabilir ve hastanın güvenli araç kullanım yeteneğini etkileyebilir.

Bu ilaç reçetelenirken hastalara aşağıdakiler söylenmelidir:

• İlaç araç kullanma yeteneğinizi etkileyebilir,

• İlacın sizi nasıl etkileyeceğinizi öğrenmeden araç kullanmayınız,

• Bu ilacın etkisi altındayken araç kullanmanız trafik suçudur,

• Ancak eğer aşağıdakiler sizin için geçerliyse bu bilerek suç işlemeye girmez:

- Bu ilaç tıbbi bir hastalığınızın tedavisi ya da diş tedaviniz için yazılmışsa,

- İlacı reçeteleyen doktorun size söylediği gibi ve bu ilacın kullanma talimatındasöylendiği gibi alıyorsanız,

- Sizin güvenli araç kullanım yeteneğinizi etkilemiyorsa.