FENTANYL 0.05 mg/ml 10 ml IV 50 ampül Dozu

Janssen Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Fentanyl dozu, Fentanyl dozaj, Fentanyl doz aşımı, Fentanyl uygulama, Fentanyl kullanım şekli, Fentanyl kullanımı, Fentanyl kullanım süresi, Fentanyl açmı tokmu, Fentanyl nedir, Fentanyl ne için kullanılır, Fentanyl nasıl kullanılır, Fentanyl faydaları, Fentanyl etkileri, Fentanyl günde kaç kez, Fentanyl sabah mı akşam mı, Fentanyl fazla alınırsa bilgilerini içerir.

Uygulama şekli

Pozoloji/uygulama sıklığı ve süresi

FENTANYL, yalnızca hava yolunun kontrol edilebildiği bir ortamda ve hava yolunu kontrol edebilen bir personel tarafından uygulanmalıdır (Bkz: Bölüm 4.4 Özelkullanım uyarıları ve önlemleri).

Bradikardi oluşmasını önlemek için, indüksiyondan hemen önce düşük bir dozda intravenöz antikolinerjik uygulanması önerilmektedir.

Ampulü açarken eldiven giyilmesi önerilir (bkz: Bölüm 6.6 Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler)

Pozoloji

FENTANYL dozu yaşa, vücut ağırlığına, fiziksel duruma, altta yatan patolojik koşullara, diğer ilaçların kullanımına, cerrahinin tipine ve anesteziye görebireyselleştirilmelidir.

Yaşlı (>65 yaş) ve güçten düşmüş hastalarda başlangıç dozu azaltılmalıdır. Tamamlayıcı (ek) dozlar belirlenirken başlangıç dozunun etkisi göz önündebulundurulmalıdır.

Genel anestezide analjezik destek olarak kullanımı Düşük doz: 2 mikrogram/kg

Düşük dozlardaki FENTANYL daha çok, küçük ancak ağrılı cerrahi uygulamalarda yararlıdır.

Orta düzey doz: 2-20 mikrogram/kg

Cerrahi uygulama daha komplike olduğunda daha yüksek dozlar gerekebilir.

Etki süresi doza bağlıdır.

Yüksek doz: 20-50 mikrogram/kg

Daha uzun süren ve stres yanıtının hastanın iyi olma haline zarar verebileceği büyük cerrahi uygulamalarda nitröz oksit/oksijen ile birlikte 20-50 mikrogram/kgFENTANYL’in hafifletici etkisi olduğu gösterilmiştir. Cerrahi operasyon sırasında buaralıktaki dozlar kullanıldığında, uzamış post-operatif solunum depresyonu olasılığıgöz önüne alınarak post-operatif ventilasyon ve izleme şarttır.

Hastanın gereksinimleri ve operasyonun tamamlanması için gerektiği tahmin edilen süreye göre 25-250 mikrogram/kg’lik (0.5-5 ml) ek dozlar uygulanabilir.

Anestezik aian olarak kullanımı

Cerrahi strese yanıtın hafifletilmesi özellikle önemli olduğunda, oksijen ve kas gevşetici ile birlikte 50-100 mikrogram/kg’lık dozlar uygulanabilir. Bu teknik ek

anestezik ajanlar kullanımına gerek kalmaksızın anestezi sağlar. Belirli olgularda bu anestezik etkinin sağlanması için 150 mikrogram/kg’a kadar dozlar gerekebilir.FENTANYL bu biçimde miyokardın aşırı oksijen gereksiniminden korunmasıgereken hastalardaki açık kalp cerrahisi ve belirli başka majör cerrahi prosedürlerdeözellikle kullanılmıştır.

Uygulama şekli:

İntravenöz enjeksiyon yolu ile uygulanır.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Böbrek/Karaciğer yetmezliği:

Böbrek ve karaciğer fonksiyonlarında bozukluk olan hastalarda opioidler dikkatle titre edilmelidir. Böbrek yetmezliği olan hastalarda FENTANYL’in düşük dozlarınınkullanımı değerlendirilmelidir ve bu hastalar fentanil toksisitesi belirtileri açısındandikkatle gözlemlenmelidir (bkz: Bölüm 5.2 Farmakokinetik özellikler).

Obez hastalar:

Doz vücut ağırlığına göre belirlenirse obez hastalarda yüksek doz verilmesi riski mevcuttur. Obez hastalarda doz tahmini yağsız vücut ağırlıklarına görehesaplanmalıdır.

Pediatrik popülasyon:

2-11 yaşlarındaki çocuklarda indüksiyon ve idame için 2-3 mikrogram/kg doz önerilir.

Çocuklarda doz rejimi genelde aşağıdaki gibidir:

12-17 yaşlarındaki çocuklarda yetişkin dozları uygulanabilir.

Geriatrik popülasyon:

Diğer opioidlerde olduğu gibi, yaşlı (>65 yaş) ya da düşkün kişilerde başlangıç dozu azaltılmalıdır. İdame dozlarının belirlenmesinde başlangıç dozunun etkisi dikkatealınmalıdır.

Doz aşımı ve tedavisi

Belirti ve işaretler:

FENTANYL’in doz aşımı belirtileri genelde farmakolojik etkilerinin artması şeklindedir. Bireysel hassasiyete bağlı olarak klinik tablo öncelikle solunumdepresyonunun bradipneden apneye kadar değişen dereceleri ile tanımlanır.

Tedavi:

Hipoventilasyon ya da apne oluşması halinde:

• Oksijen uygulanmalı ve gereken biçimde solunuma yardımcı olunmalı ya dakontrol edilmelidir.

Solunum depresyonu halinde:

• Bir narkotik antagonistinin kullanımı endikedir. Bu daha acil karşı önlemlerinalınmasını gereksiz kılmaz.

• Solunum depresyonu antagonistin etkisinden daha uzun sürebilir; bu nedenledaha sonra antagonistin ilave dozları gerekebilir.

Kas rijiditesi halinde:

• Yardımlı ya da kontrollü solunumu kolaylaştırmak üzere bir intravenöznöromusküler bloke edici ajan gerekebilir.

Hasta dikkatle gözlenmelidir; uygun vücut sıcaklığı ve yeterli sıvı alımı sağlanmalıdır. Hipotansiyon şiddetli ya da kalıcı ise hipovolemi olasılığıdüşünülmelidir ve hipovolemi mevcutsa uygun parenteral sıvı uygulaması ile kontrolaltına alınmalıdır.