Enjeksiyonluk POTASYUM FOSFAT 20 ml 20 ampül Dozu

B.Braun-İrengün Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Potasyum Fosfat dozu, Potasyum Fosfat dozaj, Potasyum Fosfat doz aşımı, Potasyum Fosfat uygulama, Potasyum Fosfat kullanım şekli, Potasyum Fosfat kullanımı, Potasyum Fosfat kullanım süresi, Potasyum Fosfat açmı tokmu, Potasyum Fosfat nedir, Potasyum Fosfat ne için kullanılır, Potasyum Fosfat nasıl kullanılır, Potasyum Fosfat faydaları, Potasyum Fosfat etkileri, Potasyum Fosfat günde kaç kez, Potasyum Fosfat sabah mı akşam mı, Potasyum Fosfat fazla alınırsa bilgilerini içerir.

Uygulama şekli

Pozoloji/ uygulama sıklığı ve süresi:

Doz, mevcut serum elektrolit seviyelerine göre, temel veya düzeltilecek ihtiyaçlara göre ayarlanır.

Günlük doz

Parenteral beslenmede temel fosfat ihtiyacı, yetişkinlerde, 0.3-0.8 ml/kg vücut ağırlığı/güne karşılık gelen 0.2 - 0.5 mmol/kg vücut ağırlığı/gündür.

Şiddetli hipofosfatemi tedavisinde, doz, serum fosfat konsantrasyonuna göre ayarlanır. Yukarıda belirtilen dozdan daha yüksek dozlara ihtiyaç duyulabilir.

Her 0.6 mmol fosfat ile 1 mmol potasyum verilir. Günlük maksimum potasyum dozu 2-3 mmol/kg vücut ağırlığıdır.

Maksimum infüzyon hızı

İnfüzyon hızı çözeltinin fosfat içeriğine bağlı olarak sınırlıdır. Maksimum infüzyon hızı 0.3 mmol potasyum/kg vücut ağırlığı/saate tekabül eden saatte 20 mmol potasyum/saattir.

Uygulama şekli:

intravenöz infüzyon, sadece infüzyon çözeltisine bir ek olarak dilüe edildiğinde uygulanmalıdır. İnfüzyon çözeltisindeki fosfat konsantrasyonu 24 mmol/l’yi geçmemelidir.

1/7

ENJEKSİYONLUK POTASYUM FOSFAT taşıyıcı çözeltiye infüzyondan hemen önce tamamen steril şartlarda ilave edilmelidir. Daha sonra infüzyon şişesi hafifçe çalkalanmalıdır.

Taşıyıcı çözeltiler kalsiyum ve magnezyum içermemelidir. Uygun çözeltiler örn. %5’lik dekstroz veya izotonik sodyum klorür çözeltileridir. Eğer sodyum verilişi sınırlandırılmak zorunda ise yalnızca sodyum içermeyen çözeltiler taşıyıcı çözelti olarak kullanılmalıdır.

infüzyon devamlı olarak yapılmalıdır. İnfüzyon pompalarının kullanılması tavsiye edilir.

İnfüzyonun kesinlikle intravenöz olduğundan emin olunmalıdır, çünkü, paravenöz infüzyonlar doku nekrozuna, subkütan dokuda sertleşmeye ve tebeşirimsi çökeltilere neden olabilir.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Böbrek /Karaciğer yetmezliği:

Böbrek yetmezliği olan hastalar bu çözeltiyi kullanmamalıdır (Lütfen bölüm 4.3.’e bakınız).
Pediyatrik popülasyon:

Doz, tam olarak hakim olan serum potasyum ve fosfat konsantrasyonlarına göre ayarlanmalıdır.

potasyum aliminin 1-3 mmol/kg vücut

Parenteral beslenme sırasında çocuklarda ağırlığı/günü geçmemesi önerilir.

mmol/kg vücut ağırlığı/gün ile yeterince

Çocuklardaki parenteral fosfat ihtiyacı 0.2 karşılanır.

Geriyatrik popülasyon:

Özel gereklilikleri yoktur.

Doz aşımı ve tedavisi

Doz aşımı hiperkalemi ve hiperfosfatemiye neden olabilir.

Hiperkalemi genel olarak kardiyovasküler bozukluklar ile karakterize olur; örn. bradikardi, AV bloku, ventriküler fibrilasyon ve diastolik kardiyak durması. EKG’de, sivri yüksek simetrik t-dalgaları ve eğer serum potasyum seviyeleri çok yüksekse QRS genişlemesi görülebilir. Dolaşım bozuklukları hipotansiyon ve santralizasyondur.

Nöromüsküler semptomlar arasında yorgunluk, konfüzyon, kol ve bacaklarda ağırlık, kas seyirmesi, parestezi ve asendan çıkan paralizi yer alır.

6.5 mmol/1 veya daha yüksek plazma potasyum konsantrasyonları tehlikelidir, 8 mmol/l’nin üzerindeki konsantrasyonlar genelde öldürücüdür.

Hiperfosfatemi, kalsiyum fosfatın presipitasyonu (nefrokalsinoz), kalsiyum fosfatın diğer dokularda (örn. deri, kornea, akciğerler) presipitasyonu sonucunda böbrek hasarına ve hipokalsemiye neden olabilir.

Hiperkaleminin tedavisi:

İnfüzyon derhal durdurulur, intravenöz yoldan yavaşça %10 a/h kalsiyum glukonat, insülinle birlikte glukoz infüzyonu, diürez artışı veya oral ya da rektal yoldan iyon değiştiriciler uygulanır. Asidoz varsa düzeltilir.

Yüksek oranlardaki doz aşımlarında hemodiyaliz gerekebilir.