ENBREL PEN 50 mg enj. çöz.için kullanıma hazır 2 kalem Saklanması

Pfizer Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Enbrel saklanması, Enbrel muhafazası, Enbrel soğuk, Enbrel nem, Enbrel karanlık, Enbrel ambalaj, Enbrel çocuklardan saklanması, Enbrel son kullanma tarihi, Enbrel firması, Enbrel kullanma talimatı, Enbrel üretici firma bilgilerini içerir.

5.ENBREL PEN'in saklanması

ENBREL 'i çocukların göremeyeceği, erişemeyeceği yerlerde ve ambalajında saklayınız. Buzdolabında 2 - 8°C arasında saklanmalıdır. Dondurulmamalıdır.

Enjeksiyon öncesi, tek kullanımlık ENBREL kalemin oda sıcaklığına ulaşması için yaklaşık 1530 dakika beklenmelidir. Bu sırada iğne kapağı çıkarılmamalıdır. Kalemleri ışıktan korumak için orijinal kutusunda saklayınız.

Kalemin içindeki çözelti saydam kontrol penceresinden incelenmelidir. Çözelti berrak, renksiz veya soluk sarı renkte olmalı ve partikül içermemelidir. Aksi takdirde, kalemi kullanmayınız. Başka bir ENBREL kalem kullanınız, sonra da yardım için hekiminize veya eczacınıza danışınız. Kalemleri doktor, hemşire veya eczacınızın önerdiği biçimde imha ediniz

Son kullanma tarihiyle uyumlu olarak kullanınız.

Ambalajdaki son kullanma tarihinden sonra ENBREL PEN'i kullanmayınız.

Ruhsat Sahibi:: Pfizer İlaçları Ltd.Şti. Muallim Naci Cad. No:55 34347 Ortaköy/İstanbul Tel: 0212 310 70 00 Fax: 0212 310 70 58

Üretim yeri: Wyeth Pharmaceuticals Havant, İngiltere

ENBREL PEN 'İN HAZIRLANMASI VE ENJEKSİYONU İÇİN KULLANIM KILAVUZU

Adım 1. Enjeksiyona hazırlık

Adım 2. Enjeksiyon bölgesinin seçilmesi

Adım 3. ENBREL Pen çözeltisinin enjeksiyonu

Adım 4. Kullanılan kaleminin atılması

GİRİŞ

Aşağıda verilen kullanım bilgileri ENBREL'i nasıl hazırlayacağınız ve enjekte edeceğinizi açıklamaktadır.

Lütfen hazırlama talimatlarını dikkatle okuyup adım adım takip ediniz. Doktorunuz veya asistanı, kendinize veya bir çocuğa enjeksiyon uygulayabilmeniz için gerekli talimatları verecektir. Dozun hazırlamasını ve uygulamasını tam olarak anlamadan enjeksiyon yapmayınız. Eğer enjeksiyon yapmaya ilişkin sorularınız varsa doktor veya hemşireden yardım isteyiniz.

Bu enjeksiyon bir başka ilaçla karıştırılmamalıdır.

Şekil 1: ENBREL Pen 50 mg Enjeksiyonluk Çözelti İçin Kullanıma Hazır Kalem

Beyaz iğne kapağı

X

Yeşil aktivasyon tuşu

If

-v

Saydam kontrol penceresiGövde

ADIM 1. ENJEKSİYONA HAZIRLIK

1.Temiz, iyi aydınlatılmış, düz bir ortam seçiniz.

2.Enjeksiyon yaparken ihtiyacınız duyacağınız malzemeleri toplayın ve seçtiğiniz alanın üstüne yerleştirin:

a.Bir ENBREL Pen ve bir alkollü ped (bunları buzdolabında sakladığınız kalem kartonundan alın) Kalemi sallamayınız.

b.Bir tutam pamuk veya gazlı bez

3.Kalemin içindeki çözeltiyi saydam kontrol penceresinden inceleyin. Çözeltinin berrak, renksiz veya soluk sarı renkte olduğundan ve partikül içermediğinden emin olunmalıdır. Aksi takdirde, çözeltiyi kullanmayınız Başka bir ENBREL Pen kullanınız, sonra da eczacınıza danışınız.

4.Beyaz iğne kapağını yerinden çıkarmadan yaklaşık 15-30 dakika bekleyin ve ENBREL çözeltisinin oda sıcaklığına gelmesini sağlayın. Çözeltinin oda sıcaklığına gelmesini beklemek enjeksiyonun daha rahat yapılmasını sağlayacaktır. Başka şekilde ısıtmayın. Kalemi daima çocukların göremeyeceği, erişemeyeceği yerlerde ve ambalajında saklayınız.

Kalemdeki çözeltinin oda sıcaklığına gelmesini beklerken Adım 2'yi okuyun (aşağıda) ve bir enjeksiyon bölgesi seçin.

ADIM 2: ENJEKSİYON BÖLGESİNİN SEÇİLMESİ (Bkz. Şekil 2)

1. Tavsiye edilen enjeksiyon bölgesi bacakların dizden yukarısının ön kısmında orta bölgelerdir. Eğer isterseniz alternatif olarak karın bölgesini de tercih edebilirsiniz ama göbek deliğinden en az 5 cm uzakta bir bölge seçtiğinizden emin olun. Eğer enjeksiyonu size bir başkası yapıyorsa üst kolların dış kısımları da kullanılabilir.

Şekil 2

2. Her bir enjeksiyon yapılan yerin en az 3 Narin, zedelenmiş

noktası, en son enjeksiyon cm uzağında olmalıdır. veya sert deriye

enjeksiyon yapmayın. Yara ve esneme bölgelerinden kaçının. (Bir önceki enjeksiyonlar hakkında not tutmak faydalı olabilir)

3. Eğer sedef hastalığınız varsa, herhangi bir kabarık, kalın, kırmızı veya pullu deri alanlarına doğrudan enjeksiyon yapmaktan kaçının.

ADIM 3: ENBREL ÇÖZELTİNİN ENJEKSİYONU

1.Kalemdeki çözeltinin oda sıcaklığına gelmesi için yaklaşık 15- 30 dakika bekledikten sonra ellerinizi su ve sabunla yıkayın.

2.Alkollü pedi kullanarak enjeksiyon bölgesini yuvarlak hareketler ile alkollü ped kullanarak siliniz ve kurumasına izin verin. Enjeksiyon öncesinde tekrar bu bölgeye dokunmayınız.

3.ENBREL Pen kalemi alın ve beyaz iğne kapağını doğrudan çekerek çıkarın (bkz. Şekil 3). İçindeki iğnenin zarar görmemesi için beyaz iğne kapağını çıkarırken kapağı bükmeyin ve iğne kapağı çıkarıldıktan sonra kapağı yeniden yerine takmayınız. İğne kapağının ayrılmasından sonra kalemin ucundan hafifçe uzanan mor renkteki iğne güvenlik kalkanını göreceksiniz. Kalem aktive olana kadar iğne kalemin içinde korunacaktır.

Beyaz iğne kapağı

■■. Mor iğne güvenlik kalkanı

4.Deriyi hafifçe serbest elinizin baş parmağı ile işaret parmağı arasında sıkıştırırsanız enjeksiyon daha kolay ve rahat olacaktır.

5.Kalemin tepesindeki yeşil düğmeye basmadan, kalemi enjeksiyon bölgesine dik açıda tutun (90°) ve iğne güvenlik kalkanı kalemin içine tamamen girene kadar kalemin açık ucunu sıkıca iğne deriye bastırın. Deride hafif bir çukurluk görülecektir (bkz. Şekil 4). İğne kalkanı kalemin içine tamamen girmezse yeşil aktivasyon düğmesi kilitli kalacak, ve kalem aktive olmayacaktır.

Şekil 4

Şekil 3

İğne güvenlik kalkanı kalemin içinde kayboluyor.

6. İğne güvenlik kalkanının kalemin içine iyice girdiğinden emin olmak için kalemi sıkıca bastırırken enjeksiyona başlamak için kalemin tepesindeki yeşil düğmeye başparmağınızla basın ve parmağınızı hemen çekin (bkz. Şekil 5). Düğmeye bastığınızda bir klik sesi duyacaksınız. İkinci bir klik sesi duyana veya ilk klik sesinin üstünden 10 saniye geçene kadar kalemi derinizin üstünde tutmaya devam edin (hangisi daha önce olursa).

Not: İlk klik sesini duyduktan sonra parmağınızı düğmeden çekin yoksa enjeksiyon bittiğinde ikinci

bir klik sesi duyulmaz. ENBREL Pen enjeksiyonu için parmağınızı düğmenin üstünde tutmanız

gerekmez.Şekil 5

">;CLICK1<

7. İkinci 'klik' sesini duyunca (veya ikinci 'klik' sesini duymasanız bile 10 saniye geçtikten sonra) enjeksiyonunuz bitmiştir. Artık kalemi derinizden kaldırabilirsiniz (Bkz. Şekil 7). Kalemi kaldırırken mor iğne güvenlik kalkanı otomatik olarak iğneyi örtecek biçimde uzayacaktır. Şekil 6Sekil 7

Mor iğne güvenlik kalkanı Gözlem penceresi uzayarak iğneyi örter.mora döner

8.Kalemin kontrol penceresinin tamamen mor olması doğru dozda enjeksiyon yapıldığını gösterir. Eğer pencere tamamen mor değilse, yardım için hemşirenize veya eczacınıza başvurunuz çünkü kalem, ENBREL çözeltisini tamamıyla enjekte etmemiş olabilir. Kalemi tekrar kullanmayı denemeyiniz. Hemşirenizin veya eczacınızın onayı olmadan başka bir kalem kullanmayı da denemeyin.

9.Eğer enjeksiyon bölgesinde bir damla kan görürseniz, pamuğu veya gazlı bezi, enjeksiyon bölgesinin üstüne 10 saniye bastırın. Enjeksiyon bölgesini ovmayın.

ADIM 4: KULLANILAN KALEMİN ATILMASI

Kalem HİÇBİR ŞEKİLDE YENİDEN KULLANILMAMALIDIR. Kalemleri doktor, hemşire

veya eczacınızın önerdiği biçimde imha ediniz.

Bütün sorularınız için, ENBREL konusunda tecrübeli olan doktorunuza, hemşirenize veya eczacınıza danışınız.