EMSELEX 7.5 mg 28 uzatılmış salım tablet {Novartis} Zararları

Novartis Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Emselex zararları, Emselex önlemler, Emselex riskler, Emselex uyarılar, Emselex yan etkisi, Emselex istenmeyen etkiler, Emselex cinsel, Emselex etkileri, Emselex tedavi dozu, Emselex aç mı tok mu, Emselex hamilelik, Emselex emzirme, Emselex alkol, Emselex kullanımı bilgilerini içerir.

İstenmeyen etkiler

İlacın farmakolojik profili ile tutarlı olarak, üç adet Faz III çalışmasında (n=1069) en sık bildirilen advers olaylar ağız kuruması (7,5 mg ve 15 mg dozları için sırasıyla %20.2 ve %35, plasebo için ise %8’dir) ve kabızlıktır (7,5 mg ve 15 mg dozları için sırasıyla %14.8 ve %21.0, plasebo için ise %5.4’tür). Ancak, bu advers ilaç reaksiyonlarına bağlı olarak hastaların ilaca devam etmeme oranları düşük olmuştur (ağız kuruması: 7,5 mg ve 15 mg dozları için sırasıyla %0 ve %0.9, kabızlık: 7,5 mg ve 15 mg dozları için sırasıyla %0.6 ve %1.2).

7,5 ve 15 miligramlık darifenasin dozlarının kullanıldığı temel çalışmalar sırasında gözlenen advers ilaç reaksiyonları MedDRA’daki sistem organ sınıfına göre listelenmiştir. Her bir sistem organ sınıfı içinde advers ilaç reaksiyonları sıklığa göre sıralanmakta ve en sık olay birinci sırada bulunmaktadır. Her bir sıklık gruplaması içinde advers ilaç reaksiyonları azalan ciddiyete göre sunulmaktadır. Ayrıca her bir advers ilaç reaksiyonu için aşağıdaki sistem (CIOMS III) kullanılarak ilgili sıklık sunulmuştur: çok yaygın (>1/10); yaygın (>1/100, <1/10); yaygın olmayan (>1/1,000, <1/100); seyrek (>1/10,000, <1/1,000); çok seyrek (<1/10,000), bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor).

Bu advers ilaç reaksiyonlarının çoğu hafif ve orta şiddettedir ve hastaların çoğunda tedavinin bırakılmasıyla sonuçlanmamıştır.Günde 1 defa 7,5 mg veya 15 mg darifenasine eşlik eden ciddi advers olay insidansının, plaseboya eşlik edene benzer olduğu görülmüştür.

Enfeksiyonlar ve enfestasyonlar:

Yaygın olmayan: İdrar yolu infeksiyonu

Psikiyatrik hastalıklar:

Yaygın olmayan:

Uykusuzluk, düşünce anormallikleri.

Sinir sistemi hastalıkları:

Yaygın: Baş ağrısı.

Yaygın olmayan:

Baş dönmesi, tat alma duygusundaki bozukluk (disguzi), uykuya meyil.

Göz hastalıkları

Yaygın: Göz kuruması.

Yaygın olmayan: Görme bozukluğu.

Vasküler hastalıklar:

Yaygın olmayan: Hipertansiyon.

Solunum, göğüs bozuklukları ve mediastinal hastalıkları

Yaygın:

Burunda kuruma.

Yaygın olmayan: Rinit, öksürük, dispne.

Gastrointestinal hastalıkları

Çok yaygın:

Ağız kuruması, kabızlık. Yaygın:

Karın ağrısı, dispepsi, bulantı Yaygın olmayan:

İshal, barsaklarda aşırı gaz bulunması, ağız ülserasyonu

Deri ve deri altı doku hastalıkları

Yaygın olmayan:

Deri kuruması, deri döküntüsü, kaşıntı, hiperhidroz.

Böbrek ve idrar hastalıkları

Yaygın olmayan:

İdrar retansiyonu, idrar yolu bozuklukları, mesane ağrısı.

Üreme sistemi ve meme bozuklukları

Yaygın olmayan: Erektil disfonksiyon, vajinit.

Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıkları

Yaygın olmayan:

Periferik ödem, asteni, yüz ödemi, ödem.

Araştırmalar

Yaygın olmayan:

Alanin aminotransferaz (SGPT) yükselmesi, aspartat aminotransferaz (SGOT) yükselmesi

Yaralanma, zehirlenme ve prosedürle bağlantılı komplikasyonlar

Kaza sonucu yaralanma.

Pazarlama için onaylanan doz rejimini değerlendiren bir esnek doz titrasyon çalışmasında (n=395) en anlamlı farklılık, çok yaygın advers olaylarda olmak üzere, genel advers olay profili üç temel sabit doz çalışmasının birleştirilmiş analizinde gözlenenle benzer bulunmuştur. Darinefasin ile tedavi edilen hastaların %18.7’sinde ve plasebo verilenlerin %8.7’sinde ağız kuruluğu bildirilmiştir. Kabızlık, darifenasin ve plasebo ile tedavi edilenlerin sırasıyla %20.9 ve %7.9’unda bildirilmiştir. Darifenasin ile tedavi edilen hastalarda bu advers olaylara bağlı ilaca devam etmeme oranları düşük bulunmuştur (ağız kuruluğu: %0.7; kabızlık: %2.2).

EMSELEX 7,5 mg ve 15 mg dozlarıyla gözlenen advers olayların insidansı 6 aya kadar olan tedavi sürecinde azalmıştır. İlaca devam etmeme oranları için de benzer bir eğilim gözlenmektedir.

Pazarlama sonrası deneyim

Pazarlama sonrası spontan raporlara dayalı olarak aşağıdaki advers ilaç reaksiyonları olaylar tanımlanmıştır:

•Jeneralize aşırı duyarlılık reaksiyonları.