ELLA 30 mg 1 tablet Kullananlar

Abdi İbrahim Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

2.ELLA kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler

ELLA'i aşağıdaki durumlarda KULLANMAYINIZ

Eğer,

- Ulipristal asetat veya ELLA ilacında kullanılan diğer herhangi bir bileşene karşı alerjikseniz (aşırı duyarlı iseniz)

- Hamile olduğunuza ilişkin şüphe duyuyorsanız

ELLA'i aşağıdaki durumlarda DİKKATLİ KULLANINIZ

Acil doğum kontrol yöntemi, hamileliği önlemek için kullanılan bir yedek yöntemdir ve sık uygulanmamalıdır. ELLA tekrarlanan kullanımının güvenlilik ve etkinliğiyle ilgili sınırlı sayıda bilgi mevcuttur; bu yüzden, ELLA ilacının aynı adet döngüsünde bir kereden fazla kullanılması önerilmemektedir. Doktorunuz veya sağlık uzmanınız, sizin için uygun olan uzun-süreli doğum kontrol yöntemleri hakkında sizi bilgilendirebilir.

Bir karaciğer hastalığınız varsa bu durumu doktorunuza, sağlık uzmanınıza veya eczacınıza bildiriniz. Şiddetli karaciğer hastalığının bulunduğu durumlarda ELLA ilacının kullanılması tavsiye edilmemektedir.

Şiddetli astımınız varsa bu durumu doktorunuza bildiriniz.

ELLA kullandıktan sonra cinsel ilişkiye girmek istiyorsanız, prezervatif gibi güvenli bir bariyer kontraseptif yöntemi kullanmalısınız; zira tekrar komnmasız cinsel ilişkiye girerseniz, ELLA bu konuda bir etki göstermeyecektir.

Mevcut durumda hormonal kontrasepsiyon alıyorsanız (örneğin doğum kontrol hapları), ELLA aldıktan sonra bu uygulamaya hemen devam edebilirsiniz, ancak bir sonraki adetinize kadar prezervatif gibi güvenli bir bariyer kontraseptif yöntemi kullanmalısınız (“Diğer ilaçlar ile birlikte kullanımı” bölümüne bakınız).

ELLA kullanımından sonra, birçok kadının adet kanaması beklenen zamanda başlar, ancak bazı kadınlarda adet kanaması erken veya geç başlayabilir (“Olası Yan Etkiler” bölümüne bakınız). Adetiniz 7 günden daha uzun bir süre gecikmişse veya olağandışı olarak hafif veya ağırsa ya da karın ağrısı, bulantı, kusma veya meme ağrısı gibi semptomlardan şikayetçiyseniz ya da hamile olduğunuza ilişkin herhangi bir şüpheniz varsa, hamile olup olmadığınızı net olarak öğrenmek için bir hamilelik testi uygulamalısınız.

ELLA aldıktan sonra hamile kalırsanız, derhal doktorunuzla irtibat kurmalısınız. Doktomnuz, dış gebelik (bebeğin rahim dışında bir yerde geliştiği durum) olup olmadığını kontrol etmek isteyebilir. ELLA aldıktan sonra şiddetli karın ağrısı veya kanama geçiriyorsanız ya da önceden bir dış gebelik, yumurtlama sırasında serbest bırakılan yumurtanın rahime ulaştırılmasını sağlayan ve Lallop tüpleri diye bilinen tüplerin ameliyatı veya uzun-süreli (kronik) genital enfeksiyon (pelvik inflamatuar hastalık yani vajina ve kadın üreme organlarının iltihabi hastalığı) geçirmişseniz bu tedbirin alınması özellikle önemlidir.

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar hakkında endişeliyseniz: ELLA ilacı, sizi HIV enfeksiyonuna (AIDS) veya cinsel yolla bulaşan diğer herhangi bir hastalığa (örneğin, klamidya ya da treponema türü bakterilerin yol açtığı çok ciddi genital bölge enfeksiyonları, genital uçuk, genital siğiller, bel soğukluğu, hepatit B) karşı korumayacaktır. Bu gibi hastalıklara karşı korunmayı sadece prezervatifler sağlar. Bu konuda endişeliyseniz, tavsiyeleri için doktorunuzla veya sağlık uzmanınızla irtibat kumnuz.

Çocuklar: ELLA’nın güvenlilik ve etkinliği, sadece 18 yaş ve üzeri kadınlarda kanıtlanmıştır.

Eğer başka bir hastalığınız varsa, bünyeniz alerjikse ve başka herhangi bir ilaç alıyorsanız doktomnuzu bilgilendiriniz.

Bu uyarılar geçmişteki herhangi bir dönemde dahi olsa sizin için geçerliyse lütfen doktorunuza danışınız.

ELLA'in yiyecek ve içecek ile kullanılması

ELLA, aç ya da tok karnına alınabilir.

Hamilelik

İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.

Hamileyken ELLA kullanmayınız.

Hamilelik

kilenebilir.

ELLA'i aşağıdaki durumlarda DİKKATLİ KULLANINIZ

Tedaviniz sırasında hamile olduğunuzu fark ederseniz hemen doktorunuza danışınız.

Emzirme

İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.

ELLA anne sütüne geçer. ELLA atımından sonraki 1 hafta boyunca bebek emzirilmesi önerilmemektedir.

Emzirme

Araç ve makina kullanımı

ELLA atımından sonra bazı kadınlar baş dönmesi, sersemlik, bulanık görme ve/veya dikkat bozukluğundan (“Olası Yan Etkiler” bölümüne bakınız) yakındıklarını bildirmişlerdir. Eğer sizde söz konusu yakınmalar varsa, araç ya da makine kullanmayınız.

ELLA'in içeriğinde bulunan bazı yardımcı maddeler hakkında önemli bilgiler

ELLA, laktoz monohidrat içerir. Doktomnuz bazı şekerlere karşı bir tahammülsüzlüğünüz olduğunu söylemişse, bu ilacı almadan önce doktorunuza danışınız.

Bu tıbbi ürün her bir tablette 1 mmol (23 mg)’dan daha az sodyum ihtiva eder; yani esasında “sodyum içermez”.

Diğer ilaçlar ile birlikte kullanımı

Aşağıda sıralanan ilaçlardan herhangi birini alıyorsanız, doktorunuza veya eczacınıza bunu bildiriniz; zira bu ilaçlar, hamileliği önleme konusunda ELLA’nın etkinliğini azaltabilirler:

- Epilepsi (Sara) tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar (fenitoin, fosfentoin, fenobarbital, primidon, karbamazepin, okskarbazepin)

- HIV enfeksiyonu (AIDS) tedavisinde kullanılan belirli ilaçlar (ritonavir, efavirenz, nevirapin)

- Bazı bakteriyel enfeksiyonlara yönelik tedavide kullanılan ilaçlar (örneğin rifampisin, rifabutin)

- Depresyon veya anksiyeteye yönelik tedavide kullanılan ve sarı kantaron (Hypericum perforatum) içeren bitkisel ilaçlar

ELLA ayrıca, normal doğum kontrol ilaçlarının etkinliğini azaltabilir. Bu yüzden, bir sonraki adetinize kadar prezervatif gibi güvenli bir bariyer kontrol yöntemi kullanmalısınız.

ELLA, levonorgestrel içeren acil doğum kontrol ilaçları (ertesi sabah hapı) ile birlikte kullanılmamalıdır.