DUOTRAV oftalmik solüsyon 2.5 ml Gebelik

Alcon Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Duotrav gebelik kategorisi C'dir. Duotrav hamilelik kategorisi, Duotrav gebelik kategorisi, Duotrav emzirme, Duotrav anne sütüne geçer mi, Duotrav laktasyon, Duotrav hamilelerde kullanımı, Duotrav ve bebek, Duotrav kullanımı bilgilerini içerir.

Gebelik ve laktasyon

Genel tavsiye

Gebelik kategorisi: C

Çocuk doğ
urma potansiyeli bulunan kadınlar/Do
ğ
um kontrolü (Kontrasepsiyon)

DUOTRAV, yeterli gebeliği önleyici korunma yöntemleri kullanılmıyorsa, gebe kalma olasılığı bulunan kadınlarda kullanılmamalıdır (Bölüm 5.3’e bakınız).

Gebelik dönemi

Travoprost, hamilelik ve/veya fetus/yeni doğan üzerinde zararlı farmakolojik etkilere sahiptir.

Gebe kadınlarda travoprost göz damlasının kullanımı ile ilgili yeterli çalışma mevcut değildir. Travoprost ile yapılan hayvan çalışmaları üreme toksisitesi göstermiştir (Bölüm 5.3’e bakınız). İnsanlar için potansiyel risk bilinmemektedir.

Beta-blokörlerin sistemik kullanımı ile ilgili iyi kontrollü epidemiyolojik çalışmalar, malformatif etki göstermemiştir, ancak fetüs veya yeni doğanlarda bradikardi gibi bazı farmakolojik etkiler gözlenmiştir. Sınırlı sayıda maruz kalınmış gebeliklerden elde edilen veriler, timolol göz damlasının gebelik veya fetüs/yeni doğan bebeğin sağlığı üzerinde advers etkisinin olmadığını göstermiştir ancak bir vakada timolol göz damlası ile tedavi gören bir kadının fetüsünde bradikardi ve aritmi rapor edilmiştir.

Şu ana kadar, başkaca ilgili epidemiyolojik veri bulunmamaktadır.

DUOTRAV, çok gerekli görülmedikçe, gebelik sırasında kullanılmamalıdır.

Laktasyon dönemi

Göz damlasındaki travoprostun insan sütüne geçip geçmediği bilinmemektedir. Hayvan çalışmaları travoprost ve metabolitlerinin insan sütüne geçtiğini göstermiştir. Timolol insan sütüne geçmektedir. Ancak, göz damlasındaki timololün terapötik dozlarında, bebekler için hesaplanan timolol dozu klinik beta-blokajı yaratmak açısından çok düşük kalacaktır. Emziren kadınlarda DUOTRAV’ın kullanımı tavsiye edilmemektedir.

Üreme yeteneği/Fertilite