DOPERGIN 0.2 mg 30 tablet {Schering} Yan Etkileri

Schering Plough Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Dopergin yan etkileri, Dopergin etkileri, Dopergin zararları, Dopergin belirtileri, Dopergin uyarılar, Dopergin önlemler, Dopergin kilo aldırırmı, Dopergin zayıflatırmı, Dopergin zehirlenmesi, Dopergin cinsellik, Dopergin sorunlar, Dopergin uykusuzluk, Dopergin bağımlılık, Dopergin bırakma bilgilerini içerir.

Bilhassa tedavi başlangıcında, dozun hızla yükseltildiği ve yüksek doz uygulandığı veya ilacın bir miktar gıda ile birlikte alınmadığı durumlarda, mide bulantısı, baş ağrısı, baş dönmesi, yorgunluk hissi, terleme ve nadiren kusma görülebilir.
Tek tük olgularda, özellikle individuel hassasiyeti olan kişilerde ani kan basıncı düşmeleri (ortostatik kollapsa neden olabilecek) ve şiddetli kusma nöbetleri gözlenmiştir. Bu gibi durumlarda Sulpirid (100 mg'a kadar) i.m. uygulanmalıdır. (Dikkat: Parkinson semptomatiğinin geçici olarak şiddetlenmesi mümkündür!)
Bu tür belirtiler genelde tedavinin yarıda kesilmesini gerektirmez ve doz azaltılması yoluyla kontrol edilebilir. Müteakip tedavide, doz önemli derecede yükseltilse bile, bu yan etkiler ortaya çıkmamaktadır.
Yan etki olarak, hemen hemen sadece Parkinson hastalarında; kabus, halusinasyonlar, paranoid reaksiyonlar ve zihin bulanıklığı ortaya çıkabilir. Yaşlılık ve yaşlılığa bağlı demans (organik beyin psikosendromu), akut enfeksiyonlar, dehidratasyon ve Dopergin ile diğer dopaminerjik ilaçların yüksek dozlarda uygulanması bu tip yan etkilerin olasılığını artırır. Doz azaltılması yoluyla bu semptomlar kontrol altına alınabilir. Bu arada diğer antiparkinson ilaçlarının da benzer psikoz türü semptomlara neden olabilecekleri gözönüne alınmalıdır.
Yapısal benzerlik taşıyan maddelerin yüksek dozajda ve uzun süreli kullanımı sonucu tek tük olgularda plöra- yada retroperitoneal fibroz gözlenmiştir. Dopergin'in bir parkinson hastasında 1.5 yıl süre ile ve çok yüksek dozda uygulandığı bir olguda plörezi gözlenmiştir. Aradaki nedensel bağlantı açıklık kazanmamıştır. Dopergin tedavisi esnasında solunum zorluğu, sürekli öksürük gibi semptomlar meydana geldiğinde hekim haberdar edilmelidir.
Parkinson hastalarında, temel hastalığa yada aynı zamanda alınan başka Parkinson ilaçlarına (bilhassa L-Dopa) bağlı olarak diskineziler ortaya çıkabilmektedir.
Arasıra uyku düzensizlikleri, çok seyrek olarak ise deri reaksiyonları ve ödemler bildirilmiştir.