DOBUTABAG 2000mcg/ml steril IV infüzyon solüsyonu 250ml pvc torba Uyarılar

Eczacıbaşı-Baxter Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Dobutabag uyarılar, Dobutabag zararları, Dobutabag önlemler, Dobutabag riskler, Dobutabag yan etkisi, Dobutabag alerji, Dobutabag alkol, Dobutabag hamileler, Dobutabag emzirme, Dobutabag araç kullanımı, Dobutabag fazla alınırsa bilgilerini içerir.

Uyarılar

Uyarılar

- İlaç, tam bir kardiyopulmoner resüsitasyon olanağı bulunan bir yerde uygulanmalıdır. Uygulama bir hekim gözetiminde yapılmalıdır.

- Dobutamin uygulanırken kardiyovasküler parametrelerin sürekli izlenmesi gerekir: Kalp hızı, kan basıncı ve eğer gerekirse idrar çıkışı yanında sürekli EKG izlemi, ventriküler boyutun ölçümü veya pulmoner wedge basıncı.

- Herhangi bir adrenerjik ilaçta olduğu gibi DOBUTABAG kullanımı sırasında da EKG ve kan basıncı sürekli kontrol edilmelidir. Ayrıca, dobutaminin güvenli ve etkili infüzyonu için mümkünse pulmoner wedge basıncı ve kalp debisi izlenmelidir.

- Özellikle 2.5 mikrogram /kg/dak.’lık yüksek dozlarla başlanıp alınan yanıta göre basamaklı doz yükseltilmesine gidilen hastalarda:

o Kan basıncı en geç 15 dakikada bir ölçülmelidir.

o Kalp hızı en geç 15 dakikada bir izlenerek önemli ya da beklenmeyen bir taşikardi durumunda infüzyon hızı yarıya düşürülmeli ya da geçici olarak durdurulmalıdır. Hipereksitabilite ya da ventriküler taşikardi gelişimini gösterebilecek şekilde ritim düzensizlikleri ya da ani taşikardi durumunda da uygulamaya son verilmelidir.

- Dobutamin uzamış QT sendromu/Torsades de Pointes’e neden olabilir. Bu nedenle tanısı

konmuş veva şüpheli konjenital uzamış QT sendromu veya Torsades de Pointes

hastalannda kesinlikle kullanılmamalıdır. Kadınlarda Torsades de Pointes oluşma riski erkeklerden daha fazla olabilir.

- Deneysel hayvan çalışmalan, daha önce bir P-bloker alındığında dobutaminin etkisiz

olabileceğini göstermiştir. Böyle bir durumda periferik vasküler direnç artabilir. Ciddi valvüler aort stenozu gibi belirgin mekanik obstrüksiyon vakalannda iyileşme

görülmeyebilir.

- Preparat, kalp hızında ve özellikle sistolik basınçta olmak üzere kan basıncında belirgin artışa yol açabilir. Klinik çalışmalarda, hastalann %10’unda kalp hızında dakikada 30 vurum ya da daha fazla, %7.5’unda sistolik basınçta 50 mmHg ya da daha fazla artış olmuştur. Bu etkiler genellikle dozun azaltılmasıyla geriye dönmektedir.

- Hipertansiyonlu hastalar, abartılı bir pressör yanıt riski taşırlar.

- Atrioventriküler iletimde hızlanma: Bu durum atriyal fıbrilasyonlu ya da flutterlı hastalarda ventriküler hızda artışa neden olabilir.

- Ektopik aktivite: DOBUTABAG, ventriküler ektopik aktiviteyi arttırabilir, ancak

- Kalp ritminde ciddi bozukluk anamnezi olan hastalar: Bu tür hastalann devamlı EKG monitorizasyonuyla yakından izlemi gerekir.

- Uygulamayla ilgili uyanlar:

o Uygun bir intravenöz kateter veya enjektörle intravenöz olarak, bu konuda eğitim görmüş personel tarafından kullanılmalıdır.

o Akış hızını ml/saat veya damla/dakika olarak kontrol etmek için kalibre edilmiş elektronik infüzyon cihazı önerilir. Sterilizasyon işlemi sırasındaki nem absorbsiyonundan dolayı plastik ambalajda opasite görülebilir. Bu opasite normaldir, çözeltinin kalitesini ve güvenliğini etkilemez, zamanla azalır. Sızıntı varsa sterilite bozulmuş olabileceğinden çözelti kullanılmamalıdır. Elektronik uygulama cihazı ve uygulama seti, kullanım talimatlanna uygun olarak kullanılmalıdırlar.

o Parenteral ilaçlar, uygulama öncesinde renk değişikliği ve partikül içerip içermediklerini kontrol için gözle incelenmelidir. Preparat, çözeltinin oksidasyonuna bağlı olarak, zamanla artabilen pembe renkli görünümde olabilir; böyle çözeltilerde belirgin bir etkinlik kaybı yoktur. Çözelti benak değilse ya da ambalaj bütünlüğü bozulmuşsa kullanılmamalıdır.

o Uygulamanın bir infüzyon cihazı ile yapıldığı durumlarda, torba tümüyle boşalmadan pompanın durdurulmasına dikkat edilmelidir; aksi halde hava embolisi gelişebilir.

- İntravenöz sıvı uygulanımı, serum elektrolit konsantrasyonlannda dilüsyon, aşın hidrasyon, konjestif durumlar ya da pulmoner ödemle sonuçlanan sıvı yüklenmesine yol açabilir. Dilüsyonel durumlann riski, çözeltideki elektrolitlerin konsantrasyonu ile ters orantılıdır. Periferik ve pulmoner ödemle seyreden konjesyona yol açan solüt yüklenmesi riski ise, çözeltideki elektrolitlerin konsantrasyonu ile doğru orantılıdır. Potasyumsuz sıvılann aşın kullanımı belirgin hipokalemiye yol açabilir.

Önerilen formülasyonuna bağlı olarak, 15 yaş altı çocuklarda en düşük konsantrasyonda

DOBUTABAG kullanımı önemli miktarlarda sıvı birikimine neden olabilir.

Önlemler

- Dobutamin ile tedavi öncesi hipovolemi varsa uygun hacim genişleticilerle düzeltilmelidir. Bunun yanında olası bir asidoz ve/veya hipoksi ile herhangi olası bir hipokalemi durumu da düzeltilmelidir.

- Atriyal fıbrilasyonu ya da flütten olan hastalarda, DOBUTABAG tedavisinden önce dijital grubu bir preparat kullanılmalıdır.

- DOBUTABAG tedavisini sonlandırma işlemi, doz giderek azaltılarak yapılmalıdır.

- Bazı kritik durumlarda DOBUTABAG, intraaortik balon konturpulsasyonuyla birlikte kullanılabilir.

- Koroner hastalarda herhangi invazif bir inceleme gibi, dobutaminin fonksiyonel kardiyovasküler eksplorasyonda kullanımı da dikkatli bir izlemi gerektiren bazı riskler içermektedir.

- Özellikle kalp ritminde ciddi bozukluk anamnezi olan hastalann devamlı EKG monitorizasyonuyla yakından izlemi gerekir.

- Kalp yetmezliği ve ağır bir hipotansiyonla karakterize kardiyojenik şoklar ile septik şok durumlannda seçilecek ilk ilaç, varsa hipovoleminin düzeltilmesinden sonra uygulanacak

olan dopamindir. Ventriküler fonksiyonun bozulduğu, ventriküler dolum basıncının yükseldiği ve sistemik direncin arttığı durumlarda dopamin tedavisine eklenecek DOBUTABAG faydalı olabilir.

- DOBUTABAG serum potasyum konsantrasyonlarında hafifçe azalmaya neden olabilir, ancak aşikar hipokalemi çok nadirdir; bu nedenle dobutamin ile tedavi sırasında serum potasyum düzeylerinin izlenmesi de alınacak genel önlemler arasında düşünülebilir.

- Bu ilaç 50 mg/ml dekstroz monohidrat içerir. Önerilen dozlarda her bir doz 12.5 g glukoz içerir. Bu nedenle ilaç subklinik ya da belirgin diabetes mellitusu olan hastalarda dikkatli kullanılmalıdır.

Glukoz akut iskemik inmeler ve kafa travmalarından sonraki 24 saatte de kullanılmamalıdır.

Pseudo-aglütinasyon ve hemolize yol açabileceğinden, dekstroz içeren çözeltiler, kanla aynı setten verilmemelidir.

Özel durumlarda alınacak önlemler

- Miyokart enfarktüsünün akut fazındaki kalp yetmezliği.

Kalp yetmezliğinin tedavisi ve kalp boyutunun azaltılması oksijene olan gereksinimi azaltacaktır. Ancak herhangi bir inotrop ajan ile uygulanacak tedavinin oksijen gereksinimini arttırması ve iskemiyi yoğunlaştırarak enfarktüs alanını genişletmesi riski göz ardı edilemez.

Dobutaminin, akut miyokart enfarktüsünden sonra kullanımını araştıran deneysel ve klinik araştırmalar, kalp hızını arttırmayacak, kan basıncını yükseltmeyecek ya da EKG’de ST segmentinde yükselme gibi iskemi işaretlerine yol açmayacak dozlarda kullanıldığında dobutaminin herhangi olumsuz bir etkiye yol açmadığını göstermektedir.

Bu nedenle kalp ritminde hızlanmaya yol açmayacak ve sistolik kan basıncını yükseltmeyecek şekilde doz ayarlaması yapılmalıdır.

- Hipotansiyon

Genel olarak ortalama kan basıncının 70 mmHg’dan düşük olduğu durumlarda, olası bir hipovolemi durumundan kuşkulanılır. Böyle bir durumda dobutamin uygulamadan önce hipovoleminin uygun bir hacim genişleticiyle düzeltilmesi gerekir.

Kan basıncında ani düşme: Sık olmamakla birlikte dobutamin tedavisi sırasında kan basıncında ani düşmeler olabileceği bildirilmiştir. Genel olarak dozun azaltılması ya da infüzyonun kesilmesiyle kan basıncı hızla başlangıç değerlerine döner. Ancak nadiren semptomatik bir tedaviye gerek duyulmakta ve normal kan basıncı değerlerine dönüş hemen gerçekleşmemektedir.

- Septik şok

DOBUTABAG infüzyon basıncı, oksijen transportu ve doku oksijenasyonu üzerinde olumlu etki gösterebilir. Kalp yetmezliğinin baskın olduğu durumlarda dopamin ile dobutaminin bir arada kullanılması, benzer olarak vasküler yetmezliğin baskın olduğu durumlarda norepinefrin ile dobutaminin bir arada kullanılması önerilebilir.

- Dobutamin aşağıdaki durumlarda faydalı olabilir:

o Ağır pulmoner embolizme bağlı kardiyojenik şok durumunda hemodinamik destek için.

o PEEP (Pozitif Ekspirasyon Sonu Basınç) düzeyi ile birlikte olan ventriküler yüklenmenin düzenlenmesi için.

Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

DOBUTABAG intravenöz yolla kullanılan bir preparattır; dolayısıyla kullanımı sırasında araç ve makine kullanımı mümkün değildir. Uygulamadan sonraki dönemde, araç ve makine kullanma yeteneği üzerindeki etkilerine ilişkin herhangi bir araştırma yapılmamıştır. Bununla birlikte, hastalar uygulama sonrasında araç ve makine kullanma yeteneğinin bozulabileceği konusunda bilgilendirilmelidir. Uygulamadan sonraki 24 saat içinde bu gibi İşlerden kaçınılması önerilir.